“Γυναικείες Φωνές” στο εντευκτήριο Εκάλης
Κοινωνία

“Γυναικείες Φωνές” στο εντευκτήριο Εκάλης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μάρτη της Γυναίκας 2016» του Δήμου Κηφισιάς, τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου  Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ) πραγματοποίησαν μια εξαιρετική εκδήλωση για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας», την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στο εντευκτήριο της Εκάλης, πλαισιωμένη με μουσική, με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΩΝΕΣ».

Μετά τον χαιρετισμό της προέδρου της ΔΕΠΙΣ, δημοτικού συμβούλου Ζέτης Κασιμάτη και τη σύντομη ομιλία της κ. Λ. Αλιπράντη, αντιπρόεδρου της ΔΕΠΙΣ, διδάκτορα Κοινωνιολογίας, και σύμβουλου Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, διαβάστηκαν αποσπάσματα ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων με ενδιάμεσα μουσικά διαλείμματα και τραγούδια σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης, από τους ταλαντούχους μουσικούς Κρίστυ Καθαρίου Βογιατζόγλου, αοπράνο,  συνοδευόμενη από τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη στο πιάνο.

Η πρώτη ομιλία έγινε από την ομ. καθηγήτρια του Παν/μίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής ΔΕΠΙΣ, Ίρι Τζαχίλη, η οποία μας μίλησε για την «Αρχή της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων στην αρχαιότητα» και διάβασε αποσπάσματα από τον Αισχύλο σχετικά με τη σύγκρουση της Μητριαρχίας-Πατριαρχίας στην Αρχαία Ελλάδα.

Στη συνέχεια η κα Βασιλική Πιττούλη, καθηγήτρια – συγγραφέας, μέλος της  Επιτροπής ΔΕΠΙΣ, μίλησε για δυο γυναίκες τη «Μαντάμ Bovary και την Άννα Καρένινα: δύο διάσημες μορφές, πόσο όμοιες αλλά και πόσο διαφορετικές».

Συνεχίζοντας η κα Ίρις Τζαχίλη μίλησε για μια άλλη γυναίκα σχετικά άγνωστη στους περισσότερους, τη Ζακυνθινή Ελισσάβετ Μουζάν-Μαρτινέγκου, “Μία γυναικεία φωνή στα χρόνια της Επανάστασης του 1821” και διάβασε αποσπάσματα από τη βιογραφία της.

Από την πλευρά της η κα Λία Βαλάτα, ερευνήτρια στο Indianapolis Un., Μέλος της  Επιτροπής ΔΕΠΙΣ, διάβασε αποσπάσματα από το πόνημα του Αθ. Ταρασουλέα για τους πρώτους  Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, 1895-96, στις οποίες μια γυναίκα, η κα Σταματία Ρεβύθη, 30 χρόνων, συμμετείχε (από μόνη της) στο Α΄ Μαραθώνιο, παρά τη σθεναρή άρνηση της οργανωτικής επιτροπής.

Οι αξιόλογες ομιλίες και η ποιοτική μουσική καθήλωσαν το κοινό που γέμισε την αίθουσα. Το Δ.Σ. της ΔΕΠΙΣ στο τέλος της εκδήλωσης αντάλλαξε απόψεις με τους παρευρισκόμενους και πρόσφερε ένα κρασάκι στο φιλόξενο χώρο του Εντευκτήριο της Εκάλης.

Παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Σ.  Παπασπύρου και κ. Λιανός, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Π. Αστερίου, πρόεδρος του Μένανδρου, Ε. Κούτση, πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Α. Συνοδινού και Α. Μπομπάκου, καθώς και πρόεδροι Συλλόγων της πόλης. Τη ΓΓΙΦ (Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ) εκπροσώπησε η κα Παπάζογλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet