ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στην Κηφισιά
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στην Κηφισιά

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…

Οι 11 εκ των 15 υποψηφίων δημάρχων στον Δήμο Κηφισιάς.

Στον Δήμο Κηφισιάς, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους (σ.σ.: δεν λάβαμε απαντήσεις από τους κ.κ. Βασίλη Βάρσο, Γιάννη Καπάτσο, Μανώλη Κουρμαδιά και Γιώργο Τσούλο) συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

  • Νίκος Αναγνωστάτος – ΝΕΑ ΛΑΜΠΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ
  • Γιώργος Θωμάκος – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ-ΕΚΑΛΗΣ
  • Χρήστος Καλός – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ
  • Παναγιώτης Κανακάκης – ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
  • Αλέξιος Μακρής – ΝΕΑ ΑΡΧΗ
  • Αντώνης Μήλας – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
  • Γιώργος Παπαδόπουλος – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ
  • Αγγελική Παπάζογλου – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ
  • Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο – ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
  • Γιώργος Σκορδίλης – αλλάΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ
  • Νίκος Χιωτάκης – +ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

Σημείωση συντάκτη: Τελικώς, ο συνδυασμός Νέα Λαμπρή Εποχή, με επικεφαλής τον Νίκο Αναγνωστάτο, δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως αποδεικνύεται στην υπ΄ αριθμ. 271/2019 απόφαση του Πρωτοδικείου.

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Νίκος Αναγνωστάτος: Η Κηφισιά, λυπάμαι που θα το πω, είναι ολόκληρη ένα μεγάλο πρόβλημα. Διαχρονικά καμία δημοτική αρχή δεν στάθηκε αντάξια του προορισμού και του καθήκοντός της. Οι λόγοι άλλη φορά.

Μερικά από τα πιο εμφανή προβλήματα, είναι η ασφάλεια των δημοτών, το κυκλοφοριακό, η ακαταστασία και κατάληψη των πεζοδρομίων, οι πλημμύρες στους δρόμους όταν βρέχει, που μετατρέπονται σε «ποτάμια», οι χρήσεις γης και η εφαρμογή των νόμων, η καλλιέργεια του πράσινου και η εμφάνιση της Κηφισιάς γενικότερα ώστε να έλθει η «Νέα Λαμπρή Εποχή».

Γιώργος Θωμάκος: Η παρούσα δημοτική αρχή έχει συνεχιζόμενο όραμα. Οι εκλογές δεν νοούνται ως σταθμός που αλλάζει τη στρατηγική μας επιλογή για μια Κηφισιά σύγχρονη και ελκυστική για τους δημότες και τους επισκέπτες. Οι προτεραιότητές μας καθορίστηκαν ήδη από την πρώτη μας θητεία.

Έχουμε σειρά από έργα τα οποία ολοκληρώνονται. Επισπεύδουμε τις διαδικασίες δημοπράτησης από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. (σ.σ.: Κτηριακές Υποδομές) της ανέγερσης νέας πτέρυγας του Α’ Δημοτικού Νέας Ερυθραίας και τις εργασίες για στην στερέωση και επισκευή του. Προχωρούμε στις μελέτες για το νέο 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας.

Άμεσο στόχο μας αποτελεί η δημοπράτηση του αθλητικού συγκροτήματος στην Κάτω Κηφισιά (Κολυμβητήριο).

Καταθέτουμε μελέτες στην Περιφέρεια Αττικής για νέα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα (Κάτω Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, Μορτερό, Εκάλη).

Σε εξέλιξη βρίσκεται έργο αποχέτευσης στην Άνω Κηφισιά, με τον εργολάβο να έχει ήδη εγκατασταθεί.

Υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη δημιουργία τριών νέων κλειστών προπονητριών σε Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη.

Μελετήθηκε και δημοπρατείται η αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οχημάτων της καθαριότητας μέσω του συστήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Χρήστος Καλός: Η ανυπαρξία κανόνων συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής των νόμιμα προβλεπομένων υπηρεσιών προς τους δημότες, αφού σήμερα αυτές εκτελούνται με εντολές δημάρχου κατά το δοκούν και χωρίς προγραμματισμό. Αυτό μειώνει και την ποιοτική απόδοση των υπηρεσιών, που και γνωρίζουν και μπορούν.

Οι πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά, αισθάνονται υποβαθμισμένο το επίπεδο της ζωής τους (καθαριότητα, ασφάλεια, κυκλοφοριακό κ.λπ.) και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τους διοικούντες. Η συνεχής και άμεση επικοινωνία με τους δημότες μας με χρήση της τεχνολογίας κρίνεται απαραίτητη.

Η παντελής έλλειψη χρησιμοποίησης «εργαλείων» και χρηματοδοτήσεων έχουν φέρει τον Δήμο μας πίσω. Δεν θα αναφερθώ σε επί μέρους αντικείμενα διότι πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του Δήμου σαν «επιχείρηση», με σκοπό την εξυπηρέτηση των «ωφελούμενων», από μία ικανή ομάδα μάνατζερ, μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.

Παναγιώτης Κανακάκης: Αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, πλήρης εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση, προτεραιότητα στις υποδομές (αγωγοί ομβρίων και ακαθάρτων, σχολικές υποδομές, αθλητικές υποδομές, πολιτιστικές υποδομές), πλήρης εφαρμογή του σχεδίου στις επτά περιοχές που εκκρεμεί, εξασφάλιση όλων των κοινόχρηστων χώρων.

Αλέξιος Μακρής: Πρωτίστως πιο ανθρώπινο πρόσωπο στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. (οικογένειες, ΑμεΑ, άνεργοι). Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι «σημαία» μας. Περίπου 280 οικογένειες έχουν πρόβλημα και είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Υπάρχουν ευτυχώς πάνω από 20 εύπορες οικογένειες που μπορούν να αναλάβουν πλήρως τη διαβίωση και επαγγελματική αποκατάσταση των άνω οικογενειών.

Επίσης, έχουμε ιδρύσει ήδη μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία θα δημιουργήσει περίπου 300 θέσεις εργασίας σε τομείς όπως: Ανταποδοτική Ανακύκλωση, Ενέργεια (Ενεργειακές Κοινότητες), Ασφάλεια (φύλαξη της γειτονιάς).

Για τα ΑμεΑ δεσμευόμαστε, με ήδη εξασφαλισμένα κονδύλια (επιδότηση – δωρεές), για τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης που θα εδρεύει στην πόλη μας με απήχηση σε όλη την Αττική και όχι μόνον.

Αντώνης Μήλας: Η υψηλή φορολογία που επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα, καθώς και η λογική της ανταποδοτικότητας που απομειώνει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά τους. Είναι ανάγκη να διεκδικηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε μια σειρά από υπηρεσίες και δομές, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, ο τομέας καθαριότητας και πρασίνου, οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να παρέχουμε στους δημότες καλύτερες, ποιοτικότερες και πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Είναι απαράδεκτο σήμερα, να πληρώνουν οι γονείς για τους παιδικούς σταθμούς, να υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις στην καθαριότητα, να μην υπάρχουν δωρεάν χώροι αναψυχής και άθλησης που να καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Τα προβλήματα του Δήμου μας είναι πολλά, αλλά  ας αρχίσουμε από τα βασικά θέματα, που είναι τα θέματα διαφάνειας και καθημερινότητας, αυτά που θα έπρεπε να θεωρούμε αυτονόητα και να μην τα αναφέρουμε, αλλά στον Δήμο μας είναι άλυτα. Για παράδειγμα, η καθαριότητα, οι λακκούβες, οι χαλασμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, το πρόβλημα στάθμευσης, οι άπλυτοι κάδοι, οι καμένες λάμπες ή οι σκοτεινοί δρόμοι, που επιτείνουν το κλίμα της έλλειψης ασφάλειας και άλλα θέματα, που φαίνονται μικρά αλλά τελικά είναι πολύ μεγάλα.

Τα υπόλοιπα θέματα υποδομών (κοινωνικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών κ.λπ.), της  επιχειρηματικότητας των νέων, της τοπικής αγοράς, των καινοτομιών, του περιβάλλοντος και γενικότερα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής παίρνουν αμέσως σειρά.

Αγγελική Παπάζογλου: Η Κηφισιά είναι ένας Δήμος που αντιμετωπίζεται με προκατάληψη. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι επειδή πρόκειται για μία μεγαλοαστική περιοχή ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ή τα έχει όλα λυμένα. Η καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο, αλλά και οι συναντήσεις που έχουμε με τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης, καταδεικνύουν περίτρανα το αντίθετο.

Ο Δήμος μας έχει πολλά πρόσωπα και πολλαπλές διαστρωματώσεις, αλλά και οι Δήμοι που έχουν συνενωθεί φέρουν διακριτά πολιτισμικά και τοπικά χαρακτηριστικά αλλά και ανάγκες. Το πιο σημαντικό θέμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η σαφής έλλειψη υποδομών ή και ελλιπής συντήρησή τους, όπου υπάρχουν, για την προώθηση σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων και την υποστήριξη αθλητικών δραστηριοτήτων.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το κυκλοφοριακό και η στάθμευση στην αγορά της Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας που θέλει μελέτη και ρύθμιση.

Τρίτο ζήτημα η έλλειψη δομών υποστήριξης της οικογένειας, όπως κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ή δομών για τη νεολαία, όπως ένα μοντέρνο Κέντρο Νεότητας.

Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο: Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν στην καθημερινότητα: η καθαριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη (οικιακά και πράσινα απορρίμματα, ανακύκλωση) τα πεζοδρόμια απροσπέλαστα, το οδικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση, το κυκλοφοριακό και η στάθμευση σε αναρχία, ενώ ο πλημμελής ηλεκτροφωτισμός οξύνει το αίσθημα της ανασφάλειας των κατοίκων. Μεγάλες περιοχές των Δημοτικών μας Ενοτήτων στερούνται αποχέτευσης λυμάτων και ακόμη μεγαλύτερη είναι η έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων. 

Τέλος, η απουσία πολιτικής βούλησης να εφαρμοστεί η νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, μας υποχρεώνει να διαβιώνουμε σε μια πόλη όπου ούτε ο Δήμος σέβεται τον πολίτη, ούτε ο πολίτης τον Δήμο και, τον διπλανό του.

Γιώργος Σκορδίλης: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές  και εγκαταστάσεις για την ασφαλή, βιώσιμη και ποιοτική ζωή στην πόλη. Η  ενίσχυση φωτισμού, η συντήρηση πεζοδρομίων, η ανάγκη ύπαρξης  δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας, η χωροθέτηση  νέου  κοιμητηρίου αποτελούν επιτακτικές προτεραιότητές μας.

Η έλλειψη τοπικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, καθώς και η απουσία σχεδίου τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων, είναι πρώτιστες ανάγκες και πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα. Αυτό υπενθυμίζουν με τραγικό τρόπο τα συμβάντα στη Μάνδρα και το Μάτι.

Νίκος Χιωτάκης: Δυστυχώς, η πόλη μας τα τελευταία πέντε χρόνια πήγε πίσω. Δεν υπάρχει κάποιος τομέας που η απερχόμενη δημοτική αρχή να θεωρείται ότι πέτυχε. Άλλωστε, η πλειονότητα των πολιτών από κάθε γειτονιά και των τριών πόλεων αντικρίζει μια μίζερη καθημερινότητα, μιας πόλης βρώμικης, με απαράδεκτο οδικό δίκτυο και με κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής.

Εμείς έχουμε αποδείξει ότι και γνώσεις έχουμε και την απαιτούμενη εμπειρία διαθέτουμε προκειμένου αυτή την εικόνα υποβάθμισης να τη μετατρέψουμε σε μια ελπιδοφόρα νέα ημέρα για τους πολίτες του Δήμου μας.

Η καθημερινότητα και η ασφάλεια είναι οι προτεραιότητές για τη νέα δημοτική αρχή.

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Νίκος Αναγνωστάτος: Το πρώτο που προέχει σε μια οικονομική παράμετρο είναι ακριβώς η σωστή, μελετημένη και αποτελεσματική οικονομική διαχείριση των υπαρχόντων πόρων, οι οποίοι αρκούν, τουλάχιστον για τα τρέχοντα προβλήματα και ανάγκες του Δήμου, σε συνδυασμό με την ορθολογική αξιολόγηση των έργων.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα ή και πολύ μεγάλα έργα, που είτε έχει ανάγκη ο Δήμος, είτε θα αναβαθμίσουν το υπόστασή του, υπάρχει η Ευρώπη από όπου μπορούν να αντληθούν όσα χρήματα χρειάζονται τα έργα αυτά, αν συνταχθούν σωστές και ολοκληρωμένες μελέτες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Γιώργος Θωμάκος: Οι πόροι που διατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Στον Δήμο Κηφισιάς η χρηστή διοίκηση και ο εξορθολογισμός των δαπανών απέφερε τριπλασιασμό των ταμειακών διαθεσίμων, με 58 δημοπρατήσεις έργων,  παρά το γεγονός ότι έχουμε προβεί σε πρωτοφανείς μειώσεις των δημοτικών τελών.

Πετύχαμε, επίσης, από τα προσφερόμενα προγράμματα στην Περιφέρεια Αττικής το 100% της χρηματοδότησης, έναντι περίπου 23% της προηγούμενης διοίκησης, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις 9 εκατ. ευρώ. 

Λόγω των ανθηρών οικονομικών στοιχείων στον Δήμο Κηφισιάς μπορούμε να σχεδιάζουμε, να μελετούμε και να δημοπρατούμε ότι στοχεύουμε. Ειδική υπηρεσία και ο γενικός γραμματέας ασχολούνται με χρηματοδοτούμενα και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Χρήστος Καλός: Απορρόφηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με δημιουργία πιστοποιημένων υποδομών, χρησιμοποίηση των ΑΠΕ (σ.σ.: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), με σκοπό τη δημιουργία ενεργειακά αυτόνομου Δήμου, που θα επιφέρει τεράστια μείωση εξόδων, χορηγίες από επιχειρήσεις, ακόμα και νέας σύλληψης εξυπηρετήσεις, όπως «pay for service».

Επίσης, στο έπακρον χρήση των χρηματοδοτούμενων δράσεων και από άλλους φορείς (Περιφέρεια, επιχειρήσεων μέσω ΣΔΙΤ κ.λπ).

Θα επαναλάβω: ο Δήμος οφείλει να λειτουργεί στη διαχείριση των εσόδων του με ιδιωτικά χρηματοοικονομικά κριτήρια, ώστε να μπορεί να επιστρέψει το «μάξιμουμ» στις υπηρεσίες προς του δημότες.

Παναγιώτης Κανακάκης: Θα εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα προγράμματα της Περιφέρειας και των υπουργείων, θα αναζητήσουμε τους πόρους που δικαιούμαστε από το Πράσινο Ταμείο, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες της Τράπεζας Γης, θα διαχειριστούμε με επωφελή τρόπο την ακίνητη περιουσία του Δήμου.

Αλέξιος Μακρής: Θα στηρίξουμε το πρόγραμμά μας στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία η οποία, ως προέκταση της Κυκλικής Οικονομίας, βοηθά την τοπική οικονομία μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις). Έτσι, έχοντας ιδρύσει την πρώτη ενεργειακή κοινότητα (για δωρεάν ρεύμα μέσω συμψηφισμού ρεύματος με αυτοπαραγωγή σε νοικοκυριά ιδιωτών), το προεκτείνουμε και για τα δημοτικά κτήρια και σχολεία, με άμεσα αποτελέσματα την εξοικονόμηση πόρων, μειώνοντας τα έξοδα για ρεύμα, ενός σεβαστού ποσού που θα εξαρτηθεί από το σύνολο των κτηρίων που θα αυτονομηθούν ενεργειακά.

Επίσης, πηγή χρηματοδότησης είναι και η στοχευμένη ανταποδοτική ανακύκλωση (μέσω μητρώου συμμετοχών από τους δημότες, που ήδη με την ΚΟΙΝΣΕΠ δημιουργήσαμε), η οποία φέρνει χρήματα και στους δημότες και στον Δήμο (λόγω μειωμένου όγκου απορριμμάτων).

Αντώνης Μήλας: Το ότι είναι μειωμένη η χρηματοδότηση δεν σημαίνει ότι θα συμβιβαστούμε με αυτή τη λογική. Είναι προφανές ότι απαιτείται διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση. Και έχουμε παραδείγματα να δώσουμε για Δήμους με κομμουνιστές δημάρχους που, παρά τις δυσκολίες, διεκδίκησαν και πήραν χρήματα για έργα και υποδομές, οι οποίες βελτίωσαν αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών και αφορούν στην καθαριότητα, τον τομέα Πρασίνου, χώρους αναψυχής, συντήρηση σχολικών μονάδων και αύξηση της κοινωνικής μέριμνας.

Η δημοτική αρχή στην οποία εμείς αποσκοπούμε θα κατανείμει δικαιότερα τα τέλη, αυξάνοντας τη συμμετοχή του μεγάλου κεφαλαίου.

Ασφαλώς, απαιτείται σωστή ιεράρχηση των παρεμβάσεων, ώστε να προωθούνται έργα  προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Πρέπει να τονίσουμε κάτι που θα οφείλουν να το γνωρίζουν και οι δημότες. Όντως, από το  2010 έχουν κοπεί πόροι, αλλά έχουν περιοριστεί και αρκετές δαπάνες. Τα μισθολογικά βάρη των δήμων έχουν λοιπόν μειωθεί αισθητά. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά προγράμματα του ΟΑΕΔ και έτσι μεγάλος αριθμός εργαζόμενων στους δήμους μπορεί να  καλύπτεται μισθολογικά από τον συγκεκριμένο Οργανισμό.

Το  κύριο πρόβλημα δεν είναι τα οικονομικά. Πηγές χρηματοδότησης για εμάς θα είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα οποία δούλεψαν και πήραν πολλά ελάχιστοι δήμοι, τα κονδύλια της Περιφέρειας και βεβαίως οι επενδύσεις των δήμων.

Για όλα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο πιστεύω πως διαθέτουμε.

Αγγελική Παπάζογλου: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ θα αγωνίζεται για την επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης στα προ του μνημονίου επίπεδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», που αφορούν στην προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου, τη συντήρηση σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων, την κατασκευή παιδικών χαρών, αλλά τη βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης.

Επιπλέον, υπάρχουν οι δράσεις και τα έργα που σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και άλλα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Θα μπορούσαμε, επίσης, να αξιοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και χορηγίες που θα εντάσσονται σε ένα πλαίσιο συνεργιών στη βάση μεν του αμοιβαίου συμφέροντος, αλλά βεβαίως επ’ ωφελεία του Δήμου.

Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο: Ο Δήμος μας είναι, σε γενικές γραμμές, οικονομικά υγιής. Οι πηγές χρηματοδότησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο (Περιφέρεια, ΕΣΠΑ, «ΦιλόΔημος» κ.λπ.) είναι γνωστές. Είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υφίστανται προγράμματα απ’ ευθείας χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ανάλογα με τον τομέα δράσης.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι απλώς η πηγή της χρηματοδότησης, αλλά ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εκπόνηση των σχετικών μελετών, ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της κάθε δράσης στον σωστό χρόνο, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να διεκδικούμε, μέσω των συλλογικών μας φορέων, τη χρηματοδότηση που οφείλει το κράτος στους δήμους με βάση τις συνταγματικές διατάξεις.

Γιώργος Σκορδίλης: Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αναφέρονται σε ευαίσθητους τομείς της Αυτοδιοίκησης είναι χρήσιμα εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη. Τέτοιοι τομείς είναι το περιβάλλον, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η βιώσιμη κινητικότητα.

Πολλά περιθώρια, επίσης, υπάρχουν για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, σε μια πόλη που διακρίνεται από ασφάλεια και σέβεται τους κανόνες υγιούς επιχειρηματικότητας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη χρηστή διαχείριση και την προγραμματική επάρκεια, συνθέτουν βιώσιμο χρηματοδοτικό πλαίσιο για τον Δήμο.

Νίκος Χιωτάκης: Θα κάνουμε αυτό που κάνει ο σύγχρονος κόσμος σήμερα και αυτό που κάνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και προοδεύουν. Απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, που μέχρι σήμερα είμαστε πολύ πίσω, αφού αναμφισβήτητα ως Δήμος και σε αυτόν τον τομέα υστερούμε δραματικά.

Επίσης θα προχωρήσουμε σε ευρύτερες συνεργασίες με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) προκειμένου να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα για την πόλη. Αυτός πλέον είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη και ο μόνος σίγουρος δρόμος, με αποδεδειγμένο αποτέλεσμα. 

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Νίκος Αναγνωστάτος: Το πρώτο και σημαντικό πρόβλημα είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας των δημοτών, με περιπολίες σε όλους τους χώρους των τριών κοινοτήτων, όλο το 24ωρο και γύρω από τα σχολεία, για αποτροπή εγκληματικών στοιχείων.

Η καθαριότητα αποτελεί το Α και το Ω των υποχρεώσεων του Δήμου. Επομένως έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε πεντακάθαρες αστραφτερές κοινότητες και για τον λόγο τούτο οφείλουμε να οργανώσουμε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα και πρόγραμμα καθαριότητας, με καινοτόμα αποτελεσματικά συστήματα. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα φορούν λευκή στολή, έτσι ώστε να αισθάνονται την ανάγκη να διατηρούν την καθαριότητα.

Το κυκλοφοριακό θα αντιμετωπιστεί με μια ολοκληρωμένη μελέτη. Το άνοιγμα της Λεωφόρου Κύμης θα συμβάλλει στο κυκλοφοριακό.

Το πρόβλημα της στάθμευσης θα αντιμετωπισθεί με μέτρα αποτροπής χρήσεως του αυτοκινήτου και με ελεγχόμενη στάθμευση.

Γιώργος Θωμάκος: Ο Δήμος Κηφισιάς συνεχίζει να πρωτοπορεί στον τομέα της ασφάλειας. Ο Δήμος μας θα συμπεριληφθεί το 2019 στους ελάχιστους δήμους της Αττικής που εφαρμόζουν πρόγραμμα περιπολιών στις γειτονιές του. Έχει ήδη επιλεγεί μειοδότης σε μεγάλο διαγωνισμό για υπηρεσίες ασφαλείας. Πέντε ιδιωτικά περιπολικά και πεζοί φρουροί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στις τρεις πόλεις. 

Συνεργαζόμαστε στενά με την Αστυνομία και την Τροχαία Κηφισιάς για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση του Δήμου. Με την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, επαναφέραμε το σχετικό τμήμα. Εφαρμόζεται η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Κηφισιάς. Προσφέραμε κίνητρα μείωσης των δημοτικών τελών προς τις εταιρείες χώρων στάθμευσης, προκειμένου να μειώσουν τις τιμές τους. Στόχος των προαναφερθέντων μέτρων και πολιτικών είναι η αποφόρτιση του κέντρου της πόλης και η διευκόλυνση των επισκεπτών.

Ο τομέας της Καθαριότητας ενισχύεται με προσωπικό και εξοπλισμό. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για συμβάσεις εργαζομένων και προχωρούμε στην ανανέωση των πεπαλαιωμένων οχημάτων της με leasingΥπάρχει έτοιμη μελέτη για την ενίσχυση του στόλου με 13 νέα οχήματα. Σε τακτά διαστήματα, προμηθεύεται και τοποθετεί και αντικαθιστά παλαιούς κάδους  με νέους. Σημαντικές είναι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στους τομείς της ανακύκλωσης απορριμμάτων και συσκευών και της κομποστοποίησης. Παράλληλα μειώνουμε σημαντικά τα δημοτικά τέλη (τα τελευταία δύο χρόνια κατά 10% ετησίως).

Χρήστος Καλός: Για την καθαριότητα προτείνουμε ανανέωση του στόλου και προμήθεια νέας τεχνολογίας μικρών εποχούμενων σαρώθρων. Ορθός προγραμματισμός και τήρηση του προγράμματος. Δημιουργία πράσινων σημείων και κανόνων διαχείρισης του πράσινου απορρίμματος.

Για το κυκλοφοριακό-στάθμευση η λύση είναι η ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, με σκοπό την αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας από τον οικιστικό ιστό, με παράλληλη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης σε δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα.

Τέλος, για την ασφάλεια θα πρέπει να εισαχθεί ο θεσμός του «αστυνομικού ή/και του παρατηρητή γειτονιάς». Τέλος, ιδιωτικές περιπολίες με έξοδο του Δήμου σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Παναγιώτης Κανακάκης: Ενδυνάμωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, σχεδίαση και προγραμματισμός για νέες θέσεις στάθμευσης και φυσικά θα πιέσουμε το Υπουργείο να υλοποιήσει την υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού Σταθμού της Κηφισιάς και επέκταση των γραμμών υπογείως μέχρι τον Άγιο Στέφανο, γεγονός που θα μειώσει την υπερτοπική κυκλοφορία στην πόλη μας.

Βεβαίως και θα αντιμετωπίσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα στην πόλη μας με την ανάθεση γενικής κυκλοφοριακής μελέτης.

Αλέξιος Μακρής: Η καθαριότητα λύνεται με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την κατακόρυφη αύξηση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, που είναι βασικός πυλώνας του προγράμματός μας, ανακυκλώνοντας στην πηγή.

Η ασφάλεια και αυτή εντάσσεται μέσω της φύλαξης της γειτονιάς με 280 σημεία και αντίστοιχο προσωπικό (το οποίο θα εκπαιδεύεται σε ΚΕΚ) και θα ανήκει στην ΚΟΙΝΣΕΠ, με δύο Jeep που θα ελέγχουν τους 280 στατικούς φύλακες και θα συνεργάζονται με την Αστυνομία. Έτσι, επιτυγχάνουμε δύο στόχους: 1) Την αποτροπή του εγκλήματος σε μεγάλο βαθμό και 2) την ανάσχεση της τοπικής ανεργίας, διορίζοντας προσωπικό από την πόλη μας.

Για τη στάθμευση, δημιουργία parking δημοτικού σε Κηφισιά και Ν. Ερυθραία, με επιδότηση εισιτηρίου για αυτούς που αποδεδειγμένα ψωνίζουν από τις τοπικές αγορές.

Αντώνης Μήλας: Τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά και αφορούν στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών, χωρίς να είναι τα μοναδικά, καθώς η λαϊκή οικογένεια ταλανίζεται από την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την αφαίμαξη του εισοδήματός της.

Στους τομείς που αναφέρατε, εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης και ζητάμε την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της καθαριότητας.

Για το πρόβλημα της κυκλοφορίας ζητάμε την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών υπό ενιαίο κρατικό φορέα, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των μετακινήσεων.

Η ασφάλεια είναι ζήτημα της κεντρικής εξουσίας και όχι του Δήμου. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Η «έξυπνη» πόλη την οποία έχουμε εξαγγείλει και θα επιδιώξουμε περιλαμβάνει όλα αυτά τα  ζητήματα καθημερινότητας, που ο συνδυασμός μας καλείται να αντιμετωπίσει με στόχο τη δημιουργία ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους δημότες, με αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των δημοτών μας, με την ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, με παρεμβάσεις σε επίπεδο υπογειοποιήσεων και σηματοδοτήσεων οδών, σε συνεργασία με κράτος – Περιφέρεια.

Ως προς την ασφάλεια, θα επιδιωχθούν η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας (σεβόμενοι όμως τον νόμο 4172/2013) και με στενότερη συνεργασία με την Αστυνομία, βελτίωση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, με χρήση νέων τεχνολογιών, εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφόρησης με φορείς ΟΤΑ, συλλόγους σχολεία.

Αγγελική Παπάζογλου: Για το θέμα της καθαριότητας το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων που προκρίνουμε θα στηρίζεται στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, στη χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία μίας διαδημοτικής μονάδας ανοιχτής κομποστοποίησης και ενός Πράσινου Σημείου ανακύκλωσης συσκευασιών. Οι δημόσιες υπηρεσίες καθαριότητας όμως χρειάζονται ενίσχυση σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης προτείνουμε την ίδρυση Δημοτικής Συγκοινωνίας που θα διασυνδέσει τις γειτονιές, ενώ σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα, για τον πεζό, το ποδήλατο, τη διευκόλυνση και προώθηση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο: Ως προς την καθαριότητα, απαιτείται άμεσα η αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων: η ορθή συντήρηση και ανανέωση του στόλου, ο ορθός προγραμματισμός στην προμήθεια των αναλώσιμων, η εξεύρεση νέων κτηριακών υποδομών, η ορθή διαχείριση του εργατικού δυναμικού και των συναρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πάνω στη βάση αυτή, θα εφαρμοστούν νέα τεχνολογικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών.

Ως προς την κυκλοφορία  – στάθμευση, η οριστική επίλυση θα προκύψει από συνολική μελέτη και συνεργασία με τους όμορους Δήμους. Απαιτούνται νέοι χώροι στάθμευσης και Δημοτική Συγκοινωνία, σε συνδυασμό και συνεργασία με τις υφιστάμενες  συγκοινωνιακές γραμμές, μετά από μελέτη ειδικών.

Θεωρούμε, πάντως, ότι η εφαρμογή της νομιμότητας πρέπει να είναι άμεση και απαρέγκλιτη.

Ως προς την ασφάλεια, ο ηλεκτροφωτισμός είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς, φρονούμε όμως ότι το ζήτημα αυτό, λόγω της σημασίας του, απαιτεί διαπαραταξιακό συντονισμό και προγραμματισμό.

Γιώργος Σκορδίλης: Θέλουμε ο Δήμος σε όλους τους τομείς να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, να διαθέτει προγραμματική επάρκεια και τεχνοκρατική εγκυρότητα, να διασφαλίζει τον κοινωνικό έλεγχο, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη.

Για τα παραπάνω απαιτείται α) κατάλληλη στελέχωση των τομέων και υπηρεσιών του Δήμου, β) αξιοποίηση και προστασία της δημοτικής περιουσίας, γ) αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και δ) εποπτεία και έλεγχος της πορείας διεκπεραίωσης των αιτημάτων πολιτών σε όλα τα στάδια.

Νίκος Χιωτάκης: Οφείλω να σας πω ότι όλα αυτά που περιγράφετε επιζητούν σχέδιο και εμπειρία. Η σημερινή κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απειρία.

Το δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο θα συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην απομείωση των σκουπιδιών, όσο και αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Το επόμενο διάστημα θα έχουν την ευκαιρία όλοι να διαβάσουν το πρόγραμμά μας και να μας κρίνουν στις προσεχείς εκλογές.

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Νίκος Αναγνωστάτος: Στον δικό μας Δήμο η ψηφιακή εποχή είναι παρούσα, μόνο που επιβάλλεται να επεκταθεί έτσι ώστε να διευκολυνθεί και επιταχυνθεί το έργο του Δήμου και η εξυπηρέτηση των δημοτών μας, όπως με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για: α) επικοινωνία δημοτών για κάθε αίτημά τους, με κωδικό αυτόν του taxisnet, και την ηλεκτρονική υπογραφή για σοβαρά θέματα, β) για αποστολή παραπόνων κ.λπ. αιτημάτων, γ) ενημέρωση ύπαρξης οργανισμών, επιχειρήσεων, τεχνιτών κ.λπ. καθημερινών των δημοτών, δ) έλεγχος διαδρομών και κινήσεων των οχημάτων του Δήμου και των αστυνομικών αυτοκινήτων, είτε είναι του Δήμου είτε κάποιας σεκιούριτι και ό,τι άλλο προταθεί από τους ηλεκτρονικούς συνεργάτες μας. 

Γιώργος Θωμάκος: Είμαστε καινοτόμος Δήμος. Αγκαλιάζουμε τις νέες τεχνολογίες και κάνουμε θαρραλέα βήματα για να εισαχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών. «Έξυπνος» φωτισμός, ενεργειακά παγκάκια,  αλλά και online επικοινωνία μέσω σύγχρονου portal, ο Δήμος Κηφισιάς δημιουργεί «γέφυρες» με το μέλλον.

Μέσω της τεχνολογίας αποσκοπούμε στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ώστε να έρθει ο Δήμος στο σπίτι του Δημότη. Ήδη, λειτουργεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων για χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών σε Δημότες. 

Χρήστος Καλός: Παρέδωσα στον Δήμο μας, ως αντιδήμαρχος, ένα εύχρηστο και πολυ-εργαλειακό portal. Μένει να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Θα προχωρήσουμε, όσο το επιτρέπει ο νόμος, στην ηλεκτρονική έκδοση εντύπων.

Πιστεύουμε, ως ομάδα, στις πόλεις ως κέντρα γνώσης, στη δημιουργία μιας cyber city με free net δίκτυα και προτείνουμε την ίδρυση κέντρων δωρεάν πρόσβασης και εκπαίδευσης σε πληροφορικές τεχνολογίες.

Σκοπεύουμε να πειραματιστούμε σε εφαρμογές τηλε-δημοκρατίας και να αναπτύξουμε λειτουργία μιας ψηφιακής εικονικής πόλης που θα είναι εύκολα προσβάσιμη από το pc μας και θα παρέχει πληροφορίες και υπηρεσίες στον πολίτη και επισκέπτη, προβάλλοντας την εικόνα του Δήμου και ενισχύοντας το τοπικό εισόδημα.

Παναγιώτης Κανακάκης: Η ψηφιακή εποχή έχει κυριαρχήσει στην εποχή μας και η προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού πρέπει να είναι συνεχής, γιατί η τεχνολογία προχωράει και καθημερινά παρουσιάζονται νέες εφαρμογές.

Η περίσταση απαιτεί τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό για να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη λειτουργία του Δήμου, που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων και δημοτών της πόλης μας.

Αλέξιος Μακρής: Αρχή μας είναι το «πάντρεμα» της παράδοσης με την τεχνολογία, δημιουργώντας την Κοινωνία της Πληροφορίας με τα εξής: 1) Δημιουργία ψηφιακού κέντρου εξυπηρέτησης του Πολίτη στον Δήμο, για προώθηση και εκτέλεση ηλεκτρονικά, εντός 48 ωρών, όλων των αιτημάτων του Δημότη (όσα πρέπει και μπορούν να ικανοποιηθούν) και απάντηση σε 24 ώρες. 2) Δημιουργία κέντρου Τηλεπρόληψης και Τηλεφροντίδας στον Δήμο για την αποστολή από άτομα με χρόνιες παθήσεις (300 ανά ημέρα), μέσω συσκευών φορητής τηλεμετρίας, εξετάσεων και προώθηση στους γιατρούς. 3) Εγκατάσταση συστήματος WEB-GIS με 7.000 επαφές σε στάσεις-πινακίδες και σε άλλα σημεία, απ’ όπου, μέσω κινητού, θα αποστέλλονται αιτήματα-καταγγελίες πολιτών όπως (κάδοι ανεπαρκείς, σπασμένα πεζοδρόμια, λακκούβες), επιπλέον σύστημα εντοπισμού αστικών δεδομένων (χρήσεις γης-γεωδαιτικά σημεία- όροι δόμησης κ.λπ.).

Αντώνης Μήλας: Είμαστε υπέρ της ένταξης των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία της πόλης, αφού αποτελούν εξέλιξη της ζωής και της κοινωνίας. Βέβαια, πρέπει να είναι στη σφαίρα του δημόσιου αγαθού και άρα, να είναι δωρεάν και προσβάσιμες σε όλους.

Για εμάς η αξιοποίηση της τεχνολογίας δεν ταυτίζεται με τα ψηφιακά παγκάκια, αλλά με την αντιμετώπιση ενός εύρους ζητημάτων, από την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, μέχρι και τη χρήση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων για την πιο εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Η ψηφιακή εποχή δεν αφορά μόνον πόλεις του εξωτερικού, αλλά έχουμε και εμείς αρκετά πετυχημένα ελληνικά παραδείγματα (βλέπε Τρίκαλα, Κιλκίς κ.λπ.).

Μέσα στο πρόγραμμά μας έχουμε ήδη μιλήσει για τη δημιουργία μιας «Έξυπνης Πόλης», αλλά και τη δημιουργία e-KEAP (δημιουργία αυτοματοποιημένων κέντρων συναλλαγής του πολίτη με τον Δήμο), για την εύκολη εξυπηρέτηση όλων των αναγκών (φωτισμός, στάθμευση, υγεία κ.τ.λ.) των πολιτών μας.

Στόχος της επόμενης μέρας στον Δήμο, από όσες δυνάμεις προκύψουν μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, πρέπει να είναι ένας Δήμος-πρότυπο, πρωτοπόρος στη χρήση των νέων τεχνολογιών (με ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα και συμμετοχή και χορηγίες του ιδιωτικού τομέα), με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του Πολίτη.

Αγγελική Παπάζογλου: Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε πρακτικές αστικής καινοτομίας για τη βελτιστοποίηση των αστικών ροών, αξιοποιώντας μεγάλο εύρος έξυπνων πρωτοβουλιών. Ο ψηφιακός Δήμος και ένα σύγχρονο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που θα βασίζεται στη διαλειτουργικότητα των επιμέρους συστημάτων, βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασής μας.

Όλες αυτές όμως οι πρωτοβουλίες θα έχουν στο επίκεντρο τους ίδιους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, και θα είναι φιλικές στη χρήση από όλους, νέους και ηλικιωμένους. Για τον λόγο θα σχεδιάσουμε και ειδικά προγράμματα κατάρτισης-εξοικείωσης της τεχνολογίας από όλους.

Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο: «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό». Τα σύγχρονα ψηφιακά προγράμματα είναι ευρέως διαδεδομένα και θα χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τομείς δράσης για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη λήψη πιστοποιητικών, την πληροφόρηση των πολιτών και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, τη στάθμευση, την καθαριότητα και την κοινωνική μέριμνα.

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση, αυτή καθ’ εαυτή, αλλά η ικανοποίηση του αιτήματος του δημότη με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του για σημαντικά ή ασήμαντα θέματα.

Έχουμε συμπεριλάβει στην ομάδα των υποψηφίων μας άτομα εξειδικευμένα στον τομέα των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών εφαρμογών.

Γιώργος Σκορδίλης: Σύνθημά μας είναι«καινοτομία για την επιβίωση, καινοτομία για την ανάπτυξη». Το μήνυμα αυτό πρέπει ένας σύγχρονος δήμος να το επικοινωνήσει στους δημότες ώστε να γίνουν κοινωνοί και αρωγοί της προσπάθειας για ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εφαρμογές όπως ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, ηλεκτρονικές συναλλαγές με τον Δήμο, ηλεκτρονική καταγραφή των σταδίων που πρέπει να ακολουθήσει ο πολίτης προκειμένου να διεκπεραιώσει αίτημά του, βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

Η διαρκής επιμόρφωση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες μικραίνει την απόσταση μεταξύ προβλήματος και επίλυσής του.

Νίκος Χιωτάκης: Όλοι μιλάνε για περιορισμό της γραφειοκρατίας και λίγοι την εννοούν στην πράξη. Από την εμπειρία που έχω ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης αυτό που συναντώ από συναδέλφους δημάρχους και αυτοδιοικητικούς του εξωτερικού είναι ότι έχουν εντάξει τις νέες τεχνολογίες στους Δήμους. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, καθώς εμπράκτως διευκολύνεται η καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι για μένα ιδιαίτερα στενάχωρο το γεγονός να βλέπω δήμους της Ευρώπης να προοδεύουν και εμείς να μένουμε πίσω γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο. Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα και να εναρμονιστούμε με τη νέα εποχή προς όφελος των πολιτών και των δημοτών μας.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Νίκος Αναγνωστάτος: Κατ’ αρχήν για να διοικηθεί ένας δήμος, ο οποίος είναι μια μεγάλη επιχείρηση, χρειάζεται ο δήμαρχος να έχει ηγετικές ικανότητες και διοικητικές γνώσεις και εμπειρία. Το γεγονός ότι στον Δήμο υπεισέρχεται και η πολιτική παράμετρος καθιστά έτι δυσκολότερη τη διοίκηση, διότι ο δήμαρχος πρέπει να έχει και πολιτικές γνώσεις και εμπειρία, έτσι ώστε να συνυφανθεί η σωφροσύνη με την ανδρεία κατά Πλάτωνα, για επιτευχθεί με αρετή η διαχείριση των θεμάτων του Δήμου. Πιστεύω ότι έχω αυτά τα προσόντα και θα καταστώ ένας επιτυχημένος δήμαρχος.

Ο νέος νόμος περί απλής αναλογικής δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη διοίκηση του Δήμου, διότι ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να συνθέσει και να πετύχει έναν συγκερασμό θέσεων και απόψεων, όχι πάντοτε υπέρ του Δήμου. Για τον λόγο τούτο, όπου χρειάζονται συνεργασίες, καλόν είναι να γίνονται εκ των προτέρων και όχι μετά τις εκλογές.

Γιώργος Θωμάκος: Είναι γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος στερεί από τον δήμαρχο της Β’ Κυριακής την πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει: Διαρκής αστάθεια στη διοίκηση των πόλεων μας και κίνδυνο για τα έργα και τις υπηρεσίες του Δήμου στους πολίτες.

Επειδή ανησυχούμε για αυτή την εξέλιξη, ενημερώνουμε τον πολίτη ότι ο δήμαρχος της Β’ Κυριακής θα είναι αδύναμος να διοικήσει. Είμαστε ρεαλιστές και ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, οι οποίες θα υπαγορευτούν από τα ποσοστά που θα δώσουν οι πολίτες στους δημοτικούς συνδυασμούς.

Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τις παρατάξεις που πράττουν με ήθος κι εντιμότητα.

Χρήστος Καλός: Ο συνδυασμός μας ως βασικό του άξονα υποστηρίζει τη συμμετοχική ευφυΐα των ανθρώπων που τον απαρτίζουν. Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι για το καλό του τόπου πρέπει να συνεργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα.

Βέβαια η συνεργασία προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις μέχρι εκεί που δεν θίγονται οι αρχές και  οι αξίες μας, καθώς και τα θέλω μας για το μέλλον του τόπου μας. Προϋπόθεση επίσης είναι η ταυτοποίηση των προγραμμάτων μας και η διαβεβαίωση ότι βασικοί άξονες αυτών θα υλοποιηθούν.

Παναγιώτης Κανακάκης: Προσπαθήσαμε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 να θέσουμε τις βάσεις για προεκλογικές συνεργασίες, τις οποίες θεωρούσαμε αναγκαίες. Δυστυχώς, σκοντάψαμε στην υπέρμετρη φιλοδοξία και στη μη αποδοχή δημοκρατικών διαδικασιών που προτείναμε.

Το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών παραμένει ανοικτό και κατά την άποψή μας πρέπει να γίνουν συμφωνίες με βασικές προγραμματικές αρχές, οι οποίες πρέπει και να δημοσιοποιηθούν. Διαφορετικά θα επικρατήσει το πιο δυσμενές σενάριο της παραταξιακής ή και ατομικής συναλλαγής, που θα είναι η απόλυτη καταστροφή.

Αλέξιος Μακρής: Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των παρατάξεων που θα φθάσει στην κάλπη, την αξιοπιστία από τους επικεφαλής των συνδυασμών και πάνω απ’ όλα από το εύρος και την ποιότητα του προγράμματός τους, ώστε να γίνουν προγραμματικές συγκλήσεις πριν τις εκλογές σε ενδεχόμενες συνεργασίες και μετά από αυτές.

Είναι όμως νωρίς ακόμα και προσωπικά πιστεύω, λόγω του ότι συμβαίνει για πρώτη φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς το πρώτο διάστημα μετά τις εκλογές, όταν θα κληθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο να υλοποιηθούν αυτές οι συμφωνίες, θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα μεγάλο για να βρεθούν οι ισορροπίες και σίγουρα σε βάρος του Πολίτη. Εύχομαι να μην δικαιωθώ.

Αντώνης Μήλας: Η πείρα από την τελευταία 5ετία, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει ότι όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, εφάρμοσαν και συναίνεσαν στην εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Εμείς δεν παίρνουμε μέρος σε συναλλαγές πάνω ή κάτω από τα τραπέζια.

Εμάς μας ενδιαφέρει και επιδιώκουμε τη συνεργασία πρώτα και κύρια με αυτούς που χτίζουν την πόλη μας, που δουλεύουν στην καθαριότητα, στις διοικητικές υπηρεσίες σε όλες τις δομές του Δήμου. Θέλουμε στο πλάι μας τους δημότες που είναι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι να μας στηρίξουν, ώστε να μπει φρένο στην πολιτική που υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Πρωταρχικό κριτήριο του συνδυασμού μας, αλλά και δικός μου, είναι η συμπόρευση σε προγραμματικές θέσεις και στόχους, είτε συνολικά είτε κατά περίπτωση. Επιπρόσθετα, ο σεβασμός στη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και η συνέπεια παρουσίας των αιρετών είναι σημαντική παράμετρος.

Η στήριξή μας σε θετικές αποφάσεις για τον Δήμο και τους κατοίκους δεν συναρτάται με καμία συζήτηση για θέσεις και αξιώματα. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής έρχεται να επιβάλλει το αυτονόητο, που εκφράζει απόλυτα την αυτοδιοικητική φιλοσοφία και πρακτική της παράταξής μας, τον διάλογο και τη σύνθεση απόψεων.

Αγγελική Παπάζογλου: Οι συνθέσεις και οι συνεργασίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων είναι και η ουσία του νόμου «Κλεισθένης Ι» και προαπαιτούμενο για τη σωστή διοίκηση του Δήμου. Από την πλευρά μας, οι όποιες συνεργασίες επιτευχθούν – είτε πιο στρατηγικές είτε πιο ειδικές επί ζητημάτων που τίθενται – θα φροντίσουμε να είναι δημόσιες και ανοιχτές και να βασίζονται σε ζητήματα προγραμματικής σύγκλισης.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε εκείνα τα θέματα που θα επανεκκινούν την Κηφισιά και θα ενεργοποιούν τους πολίτες να συμμετάσχουν. Για να είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ στην πόλη.

Ζητήματα που θα λάβουμε, επίσης, υπόψη είναι προηγούμενη εμπειρία άσκησης διοίκησης και συνεργασίας με άλλες δημοτικές παρατάξεις, κρίνοντας την αποτελεσματικότητα και την κουλτούρα συνθέσεων και συνεργασιών.

Όλα τα παραπάνω, συγκροτούν μία εναρμόνιση με το προοδευτικό πρόσημο που όλοι γνωρίζουν, πλέον, ότι έχει ο δικός μας συνδυασμός.

Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο: Οι προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας είναι σαφείς. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η δημιουργία μιας πόλης-πρότυπο. Αντίπαλοί μας είναι η διαπλοκή, η ασυδοσία, η ρουσφετολογία, η αλαζονεία, η απαξίωση των θεσμών και της νομιμότητας, η ψηφοθηρική τακτική, η ανικανότητα και δυστυχώς, η έλλειψη κοινής λογικής.

Αυτές είναι οι δικές μας προϋποθέσεις για συνεργασία.

Γιώργος Σκορδίλης: Για την παράταξή μας αλλάΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ οι συνεργασίες σε καμία περίπτωση δεν είναι κοινοπραξίες ετερόκλητων  συμφερόντων, ούτε ευκαιριακές συμπράξεις με σκοπό τη νομή και διαχείριση της εξουσίας. Απαιτείται σύγκλιση απόψεων ως προς την ιεράρχηση και την αναγκαιότητα επίλυσης των προβλημάτων. Αυτό εξασφαλίζεται όταν υπηρετείται το τετράπτυχο αρχών Συμμετοχή – Αποτελεσματικότητα – Διαφάνεια – Λογοδοσία.

Νίκος Χιωτάκης: Η συνεννόηση, η σύνθεση, η συναντίληψη και η συνεργασία είναι οι βασικές μου αρχές, τις οποίες είχα κάνει πράξη όταν βρισκόμουν στη διοίκηση του Δήμου. Δεν υπάρχουν κόμματα και χρώματα. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι και ανάγκες. Υπάρχει καθημερινότητα για όλους και εμείς πρέπει να είμαστε χρήσιμοι για την επίλυση των προβλημάτων.

Το πλαίσιο του δικού μας συνδυασμού είναι ένα πλαίσιο αρχών και θέσεων που δεν διχάζει αλλά ενώνει την πόλη, που δεν αποκλείει αλλά εντάσσει, συνυπάρχει και συνεργάζεται με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, που συναποφασίζει και συνυπολογίζει κάθε θετική πρόταση που προτάσσει το συμφέρον των δημοτών. 

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Νίκος Αναγνωστάτος: Όσον αφορά το πρόσωπό μου, η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι ξέρω, μπορώ και είμαι αποφασισμένος, να αναπλάσω τον Δήμο κυριολεκτικά, να επιλύσω το κάθε πρόβλημα, να αποκαταστήσω κάθε αταξία και να ανατάξω κάθε στρέβλωση.

Η ιστορία μου και η δράση μου, τόσο στην προσωπική μου δραστηριότητα, όσο και στη 12ετή ανιδιοτελή, αψεγάδιαστη και επιτυχημένη θητεία μου στον Δήμο, από όλες τις υπεύθυνες θέσεις, το επιβεβαιώνουν.

Άλλωστε οι πολίτες της Κηφισιάς το γνωρίζουν και όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για μένα.

Γιώργος Θωμάκος: Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά έχουμε επιδείξει συνέπεια στις δεσμεύσεις μας. Η απόλυτη απραξία και αδράνεια της περιόδου 2010-2014 καθυστέρησε την ανάπτυξη του Δήμου μας. Με τους συνεργάτες μου χτίσαμε τον πιο εύρωστο Δήμο με ρεκόρ διαγωνισμών για νέα έργα. Υλοποιήσαμε και δρομολογήσαμε πληθώρα έργων. Εδραιώσαμε στις πόλεις μας τον σεβασμό στον πολίτη και το δημόσιο ήθος.  

Με την επιλογή των πολιτών στον συνδυασμό μας και τη σταθερή προσήλωση στις αρχές μας φέραμε τις πόλεις μας πιο κοντά στο όραμα ενός σύγχρονου, καινοτόμου Δήμου. Με συνέπεια και ήθος συνεχίζουμε με τους πολίτες στο πλευρό μας.

Χρήστος Καλός: Έχουμε το όραμα και την ικανότητα να πάμε τον τόπο βήματα μπροστά. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν έχουμε οικονομικές εξαρτήσεις από κανέναν και θα παλέψουμε για το καλό του τόπου και μόνο.

Έχουμε χειροπιαστές και κοστολογημένες λύσεις για τα προβλήματα της Κηφισιάς. Έχουμε νέους ανθρώπους στο ψηφοδέλτιο, με επαγγελματικές επιτυχίες και διοικητικές ικανότητες.

Τέλος, στο «τιμόνι» του συνδυασμού και στον συντονισμό της όλης προσπάθειας βρίσκεται ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς τα προβλήματα του τόπου μας, ένας άνθρωπος ακέραιος, με γερμανική πειθαρχεία και προγραμματισμό, που είναι αποτελεσματικός και άμεσος, αυστηρός και δίκαιος, οικονομικά ανεξάρτητος και σε θέση να τα βάλει με όλους για το καλό του τόπου.

Παναγιώτης Κανακάκης: Η δημοτική μας παράταξη, παρά το γεγονός ότι από το 1995 είναι στην αντιπολίτευση, έχει αποδείξει με συνέπεια και αγωνιστικότητα ότι προσπαθεί με προτάσεις να λύσει τα προβλήματα του Δήμου.

Έχουμε την εμπειρία, το στελεχιακό δυναμικό και, κυρίως, έχουμε σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί.

Αλέξιος Μακρής: Ο συνδυασμός λέγεται ΝΕΑ ΑΡΧΗ (για την Κηφισιά, τη Ν. Ερυθραία, την Εκάλη). Νέοι – Έντιμοι – Άξιοι/ Άφθαρτοι – Ρομαντικοί – Χρήσιμοι (με) Ήθος. Νέοι (όχι ηλικιακά, αλλά στα κοινά). Έντιμοι (στη δουλειά μας, με καθαρό ποινικό μητρώο). Άξιοι (καταξιωμένοι στην επαγγελματική μας καριέρα). Άφθαρτοι (χωρίς βαρίδια από το παρελθόν στη διοίκηση). Ρομαντικοί (με όραμα για την πόλη μας, με ανιδιοτέλεια). Χρήσιμοι (να εξυπηρετήσουμε και όχι να βολευτούμε). Ήθος (κάθε διαπλοκή θα μας βρει απέναντι).

Είμαστε μια ομάδα νέων στα κοινά με όραμα, όρεξη, πλαισιωμένοι από έμπειρους στη διοίκηση και έχουμε βούληση γιατί έχουμε πρόγραμμα υλοποιήσιμο, λόγω του ότι έχουμε όραμα για τα παιδιά μας.

Πιστεύουμε ότι η πόλη μας χρειάζεται δήμαρχο αγωνιστή και όχι απλώς διαχειριστή.

Αντώνης Μήλας: Διότι η ψήφος στο ΚΚΕ, από τοπικές εκλογές έως και τις ευρωεκλογές, είναι η μόνη που δεν θα αλλάξει χρώμα. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έδρασαν με τα αιτήματα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Με πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων προέβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα στον λαό.

Και στον Δήμο της Κηφισιάς αντιπαλέψαμε τη λειτουργία του Δήμου ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, συμπαρασταθήκαμε στους αγώνες των εργαζομένων του, αντιταχθήκαμε στις «λευκές νύχτες», στη δημιουργία διοδίων, οργανώσαμε παρεμβάσεις για τα πανάκριβα καλοκαιρινά αθλητικά προγράμματα, που είναι απαγορευτικά για τη λαϊκή οικογένεια.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Νομίζω ότι οι δημότες μας έχουν δύο βασικούς λόγους για να μας ψηφίσουν. Ο πρώτος είναι ότι διαθέτουμε μια εξαιρετική ομάδα στελεχών, που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να διοικήσουν τον Δήμο. Η δημοτική μας παράταξη αποτελείται από  ένα σύνολο από νέα και μορφωμένα στελέχη, ανθρώπους με επαγγελματική και αυτοδιοικητική εμπειρία. Κοινός γνώμονας όλων είναι η διάθεση για προσφορά και η προσήλωση στο θετικό αποτέλεσμα για τον Δήμο και τους πολίτες.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η προσωπική μου επαγγελματική και επιτυχημένη αυτοδιοικητική πορεία μου, που μου έχει δώσει όλα τα απαιτούμενα εφόδια για να ανταποκριθώ με επιτυχία στα καθήκοντα του δημάρχου.

Αγγελική Παπάζογλου: Εμείς θέλουμε να συναποτελούμε μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ στα δρώμενα της πόλης γιατί πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, δεν πρέπει να αφεθεί να είναι υπόθεση των ειδικών, όσων προέρχονται από τοπικά πολιτικά τζάκια ή από ομάδες ισχυρών συμφερόντων. Όλοι αυτοί εκφράζουν το χθες της Αυτοδιοίκησης και έχουν ευθύνη που, μέσα από μικροπολιτικές τακτικές και ανέξοδες συγκρούσεις, αποξένωσαν τους πολίτες που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

Οι άνθρωποι που θα συναντηθούμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια, είτε ανήκουμε σε κόμματα και οργανώσεις είτε όχι, προσερχόμαστε με κύρια αποσκευή την ευθύνη της προσωπικής μας επιλογής και συγκλίνουμε, μέσα από τις ιδιαίτερες διαδρομές μας, στην κοινωνία και τους αγώνες της, προσδίδοντας στις προτάσεις μας προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο υπέρ όσων δοκιμάστηκαν από την πολύχρονη κρίση και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο: Δεν ξεκινήσαμε για να προσθέσουμε ακόμη μια ομάδα διεκδίκησης της δημοτικής αρχής, με κοινότοπες εξαγγελίες που θα παρουσιαστούν ξανά τέσσερα χρόνια αργότερα. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα, να θέσουμε νέους στόχους, να εισαγάγουμε νέες ιδέες, να εμφυτεύσουμε νέο πνεύμα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας.

Γι’ αυτό έχουμε συστρατευθεί άτομα δοκιμασμένα, με εμπειρία και γνώση και νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι και ικανοί, με ικμάδα και διάθεση προσφοράς. Σε μια πόλη που η αρχή της νομιμότητας εφαρμόζεται κατ΄ επιλογήν και συμφεροντολογικά, που κυριαρχεί η αδράνεια, η υποκρισία, και η αλαζονεία, εμείς προτάσσουμε τη γνώση, την εμπειρία, τη μεθοδικότητα, την επιμονή και τη θέληση. Είμαστε το νέο.

Γιώργος Σκορδίλης: Οι Δήμοι και τα Κοινοτικά Συμβούλια αποτελούν τα πρωτογενή κύτταρα της διοικητικής διάρθρωσης και κοινωνικής παρέμβασης. Η δημοτική μας παράταξη αλλάΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ έχει  καταρτίσει πρόγραμμα που καλύπτει οριζόντια όλους τους τομείς της ζωής του Δήμου. Φιλοδοξεί να δώσει ένα  νέο δείγμα σύγχρονης διοικητικής προσέγγισης που έχουμε ανάγκη ως Δήμος αλλά και ως χώρα.

Δεν συμμετέχουμε στις εκλογές ούτε για να δικαιώσουμε την υστεροφημία μας, ούτε να εξυπηρετήσουμε μονομερή συμφέροντα. Αντίθετα, σκοπεύουμε συνδυάζοντας την εμπειρία στα αυτοδιοικητικά πρακτικά ζητήματα με τη σύγχρονη εκδοχή ενός πολιτικού οράματος, να προσφέρουμε ένα ποιοτικό και διαχρονικό στίγμα στην πόλη.                       

Νίκος Χιωτάκης: Σε όλη τη διαδρομή μου στα κοινά πορεύομαι με ειλικρίνεια, εντιμότητα και ήθος. Δούλεψα και θα συνεχίσω να δουλεύω και να προσφέρω για την πόλη της καρδιάς μας προκειμένου να την ξανακάνουμε σύγχρονη, ασφαλή και ευρωπαϊκή.

Η εμπειρία μου και οι γνώσεις, τόσο τα χρόνια που άσκησα τη διοίκηση του Δήμου, όσο και μέσα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αλλά και από την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης, εκεί δηλαδή «που χτυπάει η καρδιά» της Αυτοδιοίκησης,  πιστεύω ότι είναι το «διαβατήριο» για το πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα στον Δήμο μας και να τον καταστήσουμε αντάξιο των προσδοκιών των δημοτών μας.

Μπορούμε την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη με σχέδιο, όραμα και σκληρή δουλειά, να τις επαναφέρουμε στο προσκήνιο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Γι’ αυτό θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε για να ξαναδώσουμε στην πόλη μας την αίγλη που της αξίζει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet