Κοινωνία Παρούσα: Άμεσες δράσεις για τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς
Πολιτική

Κοινωνία Παρούσα: Άμεσες δράσεις για τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς

Άμεσες δράσεις για τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς ζητά η παράταξη Κοινωνία Παρούσα, με αφορμή το ατύχημα που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.

Συγκεκριμένα, αφού επισημαίνει τις παραλείψεις της δημοτικής αρχής, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας στα σχολεία και νέες πρακτικές λειτουργίας του Δήμου για το θέμα.

Η πλήρης ανακοίνωση της παράταξης Κοινωνία Παρούσα έχει ως εξής:

Με αφορμή το περιστατικό της πτώσης της καγκελόπορτας και τον τραυματισμό μαθητή του 3ου δημοτικού σχολείου Κηφισιάς, η επικεφαλής της παράταξης και δημοτική σύμβουλος Αγγελική Παπάζογλου μαζί με τη δημοτική σύμβουλο Ανατολή Ζαρωτιάδου από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για το συμβάν ήρθαν σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους και παρέστησαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε την Τετάρτη 22/5/2024 στο δημαρχείο της Κηφισιάς με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Πριν από μήνες η πτώση μέρους οροφής. Χθες (σ.σ. 21/5) η πτώση της καγκελόπορτας και ο τραυματισμός μαθητή. Δύο γεγονότα που συνέβησαν δυστυχώς στο ίδιο σχολείο, το 3ο δημοτικό Κηφισιάς, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή αντιμετώπιση από τον Δήμο του τρόπου που γίνονται τα διάφορα έργα και οι επισκευές στα σχολεία.

Τα κτίρια των σχολείων ανήκουν στον Δήμο και αυτός έχει την ευθύνη της συντήρησής τους. Η διαπίστωση των αναγκών, η αξιολόγησή τους, η προτεραιοποίησή τους και η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να βασίζεται στον έγκαιρο προγραμματισμό και να είναι αντικείμενο μιας ευέλικτης τεχνικής ομάδας που να ανήκει στο γραφείο Παιδείας και τη σχετική αντιδημαρχία. Κάθε σχολική μονάδα να διαθέτει ένα βιβλίο εργασιών όπου να καταγράφονται όλες οι επισκέψεις της τεχνικής ομάδας και των συνεργείων του Δήμου ή εργολάβων και οι παρεμβάσεις (επισκευές ή συντηρήσεις) που αυτά έκαναν. Οι εργασίες πρέπει να γίνονται σε ώρες μη λειτουργίας των σχολείων και η παράδοση του κάθε έργου να γίνεται σε αρμόδιο μηχανικό του Δήμου.

Πριν από ένα περίπου χρόνο με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων Κηφισιάς και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου το δημοτικό συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί ενδελεχώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να γίνει πλήρης αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία και να καθιερωθεί ειδική συνεδρίαση για τα θέματα των σχολείων και της παιδείας.

Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει. Αντίθετα, προκύπτει ότι δεν έχει δημιουργηθεί μια οργανωμένη αντιμετώπιση των κτιριακών και λειτουργικών αναγκών των σχολείων και της χρηματοδότησής τους.

Ως Κοινωνία Παρούσα θεωρούμε ότι το δικαίωμα σε ασφαλείς χώρους μάθησης είναι αδιαπραγμάτευτο και ως εκ τούτου προτείνουμε:

• Την καθιέρωση ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τα σχολεία και τις ανάγκες τους όπου θα λαμβάνονται αποφάσεις και θα προγραμματίζονται ενέργειες.

• Τη διεκδίκηση εκ μέρους του Δήμου μας για αναβολή τουλάχιστον της επικείμενης κατάργησής των Σχολικών Επιτροπών.

• Τη διεκδίκηση και εξασφάλιση κονδυλίων για έργα επισκευών και συντήρησης.

• Τη διενέργεια αντισεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολεία.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet