Έργα για ένα μνημείο… κομμένο στα δύο παρουσιάστηκαν στην Κηφισιά
Πολιτισμός

Έργα για ένα μνημείο… κομμένο στα δύο παρουσιάστηκαν στην Κηφισιά

Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μνημείο κομμένο στα δύο» με έργα από καλλιτέχνες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα πραγματοποιήθηκε από την Unesco Αμαρουσίου, στο δημαρχείο Κηφισιάς.

«Ο Παρθενώνας μπορεί να είναι ένα μνημείο κομμένο στα δύο, με κάποια τμήματά του στην Αθήνα και κάποια άλλα στο Λονδίνο, αλλά η Αθήνα είναι το κέντρο του και για μας αυτό είναι το σημείο αναφοράς», αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Ομίλου Unesco Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Πουσπουρίκα, στην ομιλία της, «Κάθε ένα έργο της έκθεσης αυτής αποτελεί μία δήλωση, μία λέξη από τις φράσεις όλων εκείνων, που πιστεύουν πως το αίτημα της επιστροφής δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά και επιβεβλημένο».

Η έκθεση ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου 2015. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν με αλφαβητική σειρά είναι οι: Αηδονίδης Ηλίας, Αναγνωστόπουλος Νίκος, Ανδρουτσάκης Στάθης, Αντωναρόπουλος Χρήστος, Βουδούρογλου Χρύσα, Γκάρστεα Ελένα, Γκριτζώνας Νίκος, Κατζουράκης Κυριάκος, Κουκλινού Καλλιόπη, Κτιστοπούλου Μαρία, Λιάτσος Γρηγόρης, Λουκάς Δημήτρης, Λύτρας Σπύρος, Μαραγκού Κλεονίκη, Μαργαρίτη Ελεάνα, Παππάς Χρήστος, Πετρή Μαρίνα, Σμέρου Ζαχαρή, Σταθόπουλος Γιώργος, Σταυροπούλου Ματίνα, Τζάννε Νικολέττα.

Ο σχεδιασμός της αφίσας και της πρόσκλησης της έκθεσης ήταν της ζωγράφου Ματίνας Σταυροπούλου και την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Στάθης Ανδρουτσάκης.

Κατά τη διάρκεια όλων των ημερών της έκθεσης γινόταν συνεχής προβολή πολυμεσικού υλικού σχετικού με τα γλυπτά του Παρθενώνα καθώς και άλλου σχετιζόμενου με τους σκοπούς και στόχους της Unesco.

Κοντά στην Unesco Αμαρουσίου βρέθηκαν και τίμησαν με χαιρετισμό τους ο δήμαρχος Κηφισιάς Γεώργιος Θωμάκος, ο οποίος τόνισε τη σημασία αντίστοιχων εκδηλώσεων και την εκτίμησή του για το έργο της Unesco Αμαρουσίου.

Ο πρόεδρος Πολιτισμού & Αθλητισμού του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» Σταύρος Ζαπάντης, ο οποίος ευχήθηκε οι προσπάθειες αυτές να έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Αμαρουσίου Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη εκ μέρους του δημάρχου Αμαρουσίου Γεωργίου Πατούλη, τονίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης στην προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών.

Ο γενικός γραμματέας της Unesco Αμαρουσίου Μαρίνος Παπαδόπουλος υπερθεμάτισε των προσπαθειών της Unesco Αμαρουσίου, ιδιαίτερα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Ο ποιητής Νικόλας Γιαννακόπουλος διάβασε το ποίημα του προπάππου του Γεωργίου Σουρή «Ο σκαρτάδος» που είναι σχετικό με την αφαίρεση των γλυπτών, συνεχίζοντας στο τέλος και με αντίστοιχο δικό του ποίημα.

Σε αναφορά της προέδρου του Ομίλου Ιωάννας Πουσπουρίκα στη Διεθνή εκστρατεία «Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history)» που ξεκίνησε το 2014 η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, απάντησε η σύμβουλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» Ινώ Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας την αναγκαιότητα επιστροφής των γλυπτών στο γεμάτο Αττικό φως Μουσείο της Ακρόπολης.

Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης την εκδήλωση ο πρ. υφυπουργός Θεόδωρος Κασσίμης, ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς Χρήστος Καλός και ο πρ. βουλευτής και δικηγόρος Διονύσιος Μπουλούκος.

Τις ευχές τους για καλή επιτυχία στην έκθεση έστειλαν η βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς και ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Υπεύθυνη των δράσεων του Ομίλου είναι η κ. Βασιλεία Αθανασιάδου.

Στην άρτια οργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης καθώς και στη διανομή του έντυπου υλικού του Ομίλου συμπεριλαμβανομένου και του καταλόγου της έκθεσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εθελοντές του Ομίλου, που εργάστηκαν όπως πάντα εντατικά και μεθοδικά.

Για πολλά χρόνια ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου στήριζε τις εθνικές αλλά και διεθνείς προσπάθειες, που καταβάλλονται, προκειμένου να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Πέραν της στήριξης αυτών των προσπαθειών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κράτη, αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως καλλιτέχνες και επιστήμονες, η Unesco Αμαρουσίου παρουσίασε και παρουσιάζει έργο σχετικό με την παγκόσμια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων προστίθεται και μία προσωπική της προσπάθεια με στόχο την τοπική, εθνική και διεθνή κινητοποίηση απέναντι στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα: την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Παρθενώνας, ο ναός, που έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα του δυτικού πολιτισμού και θεωρείται ως το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων παραμένει ένα «μνημείο κομμένο στα δύο» με το ένα τμήμα του να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και το υπόλοιπο στην Αθήνα. Περίπου τα μισά από τα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό μουσείο, αποκόπηκαν από τον ναό από το λόρδο Έλγιν, ενώ η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική κατοχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet