Διαδικτυακή ομιλία για τα «Ολοκαυτώματα της γερμανικής Κατοχής και τις επανορθώσεις» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

Διαδικτυακή ομιλία για τα «Ολοκαυτώματα της γερμανικής Κατοχής και τις επανορθώσεις» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς προβάλλει την ομιλία «Ολοκαυτώματα την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και η οφειλή των επανορθώσεων», όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ομιλητές είναι ο Βλάσης Αγτζίδης, δρ. Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, συγγραφέας, ο Μάρκος Χαρίτος, ερευνητής, επικοινωνιολόγος, η Χριστίνα Σταμούλη, δικηγόρος, υπεύθυνη Αρχείου Ιωάννη Σταμούλη.

Η διοίκηση επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ομιλία ανήκει στον κύκλο μαθημάτων «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

Λίγα λόγια για το θέμα από τους εισηγητές

Ένα από τα εκκρεμή θέματα που κληροδότησε η γερμανική Κατοχή της περιόδου 1941-1944 (από την Κρήτη αποχώρησαν τον Μάιο του 1945) είναι αυτό των αποζημιώσεων για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν τόσο στον πληθυσμό, όσο και στην οικονομική ζωή της χώρας.

Η διάλεξη έχει ως σκοπό να περιγραφεί το ιστορικό πλαίσιο, να αποτιμηθεί το ύψος των απωλειών και της βλάβης που προκάλεσε στην Ελλάδα η Κατοχή και να παρουσιαστούν τα αντικειμενικά χρέη της Γερμανίας, ως διαδόχου κράτους, προς την Ελλάδα, η προσπάθεια υποβάθμισης των οφειλών και αποφυγής των αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος και οι ελληνικές δικαστικές προσπάθειες διεκδίκησης των αποζημιώσεων (περίπτωση Διστόμου).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet