Εκδηλώσεις Σαββάτου 30/5 στην «Άνοιξη Τεχνών»
Πολιτισμός

Εκδηλώσεις Σαββάτου 30/5 στην «Άνοιξη Τεχνών»

Ένας νέος θεσμός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η «Άνοιξη Τεχνών», άνοιξε τις πόρτες του στον Δήμο Κηφισιάς και φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για τη θέσπιση ενός ετήσιου καλλιτεχνικού φεστιβάλ.

Μακροπρόθεσμος στόχος του είναι η πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου μας προκειμένου να καθιερωθεί η Κηφισιά ως τόπος συνάντησης πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων.

H «Άνοιξη Τεχνών», που διοργανώνεται από τον οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς (ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας»), θα φιλοξενεί Έλληνες πεζογράφους, ποιητές και ζωγράφους, με παρουσιάσεις, εισηγήσεις, αναγνώσεις και απαγγελίες.

Η ενεργητική συμμετοχή του κοινού σ΄ έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους δημιουργούς θα συνεπικουρεί στην ανακάλυψη όχι μόνο των αθέατων όψεων των καλλιτεχνικών έργων αλλά και των δημιουργών τους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 16 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 13 Ιουνίου (16:00 -19:00), στην Έπαυλη «Γ. Δροσίνη» στην Κηφισιά (Αγ. Θεοδώρων και Δ. Κυριακού).

Σάββατο 30 Μαΐου 2015  (16:00 -19:00)

16:00 – 17:00 – Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Άνοιξης Τεχνών» φιλοξενούνται οι Εκδόσεις των Σεναριογράφων Ελλάδος. Ο Αλέξανδρος Κακαβάς, πρόεδρος της ΕΣΕ και διαχειριστής των εκδόσεων και ο Θανάσης Σκρουμπέλος, αντιπρόεδρος της ΕΣΕ θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες εκδόσεις τους που περιλαμβάνουν: συνεντεύξεις (Δαλιανίδη, Καμπανέλλη, Κοντέλλη, Λαζαρίδη, Μιχαηλίδη), σενάρια («Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη, «7 Λεπτά να Πήξει το Αίμα» του Γιώργου Σαουλίδη), ποίηση («Απ΄ τον Παράδεισο απ΄ έξω» του Θάνου Τσάμπρα, «Έρωτας Γυμνός» της Εύης Φωτοπούλου), θεωρία («Το Σενάριο Από την Θεωρία στην Πράξη» του Θανάση Σκρουμπέλου). Θα παραστεί επίσης ο σεναριογράφος-ποιητής Θάνος Τσάμπρας ο οποίος θα αναφερθεί στην πρώτη ποιητική του συλλογή.

Η συμμετοχή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος ΕΣΕ στην «Άνοιξη Τεχνών» πραγματοποιείται με αφορμή την είσοδό της στον χώρο των εκδόσεων.

17:00 – 17:45 – Βασιλική Πιτούλη 

Γεννημένη στον Βόλο από Ηπειρώτη πατέρα, η Βασιλική Πιτούλη είναι καθηγήτρια Οικονομικών και Γαλλικής Φιλολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδάξει στη Ριζάρειο Σχολή, στα εκπαιδευτήρια Καργάκου, σε δημόσια ΙΕΚ, στα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Λύκεια και έχει αποσπαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Επί τέσσερα χρόνια ήταν υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης. Έχει συμπεριληφθεί στη λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση (έκδοση 2009), έχει ασχοληθεί με βιβλιοπαρουσίαση – βιβλιοκριτική, ενώ άρθρα της και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο ίντερνετ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 κατέβηκε υποψήφια στον Δήμο Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας – Εκάλης και ήρθε πρώτη επιλαχούσα δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς.

Για το βιβλίο της κας Πιτούλη θα μιλήσει και η φιλόλογος – ιστορικός Πέννυ Κατούνα.

Τίτλος βιβλίου: «Εκάλη – Μύκονος: διαδρομή εγκλήματος», μυθιστόρημα, Εκδόσεις Έναστρον.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο γοητευτικός και αδιάφθορος αστυνόμος Πάνος Μαυράκης βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν αθώο ληστή και αυτό γίνεται αφορμή να ξεδιπλωθεί μπροστά του ένας κόσμος γεμάτος λάμψη, χρήμα, διαπλοκή και καλοκρυμμένα μυστικά. Ο μεγαλοσχήμων φαρμακοβιομήχανος Θανάσης Μπόκος και η γυναίκα του Νανά, ένα σχεδόν θρυλικό ζευγάρι· υπουργοί, μεγαλογιατροί, «κυρίες» του Κολωνακίου, κολ γκερλ, τρελοί μόδιστροι, διάσημοι ποπ τραγουδιστές, και ένα ακούραστο «τρεχαντηράκι».

Ανάμεσα σε Κολωνάκι, Εκάλη και Μύκονο κινείται μια εγκληματική «υψηλή κοινωνία». Μα όσο προχωρημένο και αν είναι το κακό, στο βάθος ίσως προβάλλει μια υπόσχεση εξαγνισμού και καλοσύνης.

18:00 – 18:45 – Γιώργος Τζιτζικάκης

Ο Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης γεννήθηκε το 1981, ζει στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά. Εργάζεται στον τομέα της Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας, έχει σπουδάσει Διοίκηση Αθλητικών Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις, είναι διαιτητής Ποδοσφαίρου του Συνδέσμου Αθηναίων Διαιτητών και από το 2008 κατέχει τον τίτλο του Reiki Therapist Of Usui System of Natural Healing.

Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια όταν στα δεκαεπτά του κερδίζει βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημά του «Ο Ζητιάνος». Το έργο «Τ΄ αηδονιού το δάκρυ» είναι το πέμπτο του βιβλίο.

Τίτλος βιβλίου: «Τ΄ αηδονιού το δάκρυ», εκδόσεις Ωκεανίδα

Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια. Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, και παρ΄ όλα όσα τους βρήκαν η αγάπη τους δεν λύγισε στιγμή.

Ένας χρησμός, μια αυτοθυσία και ένας ύπουλος εχθρός φυλακίζουν τον Γιώργη, αφήνοντας την Κωστούλα να μεγαλώσει μόνη την κόρη της απέναντι σε μια κατάρα που κάθε φορά ξετυλίγεται πιο δυνατή. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σ΄ έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει το αγρίμι της ψυχής της. Άραγε η ζωή αλλάζει αν το θελήσεις;

Σε δεύτερους ρόλους, η κυρα-Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη.

Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη – ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet