Μια… γεύση  από τη διαδικτυακή ξενάγηση του Π. Ραυτόπουλου στη θερινή κατοικία του Α. Συγγρού
Πολιτισμός

Μια… γεύση από τη διαδικτυακή ξενάγηση του Π. Ραυτόπουλου στη θερινή κατοικία του Α. Συγγρού

Στο άλσος Συγγρού, μεταξύ των άλλων, βρίσκουμε και την πάλαι ποτέ θερινή κατοικία του Ανδρέα Συγγρού την οποία ο ίδιος ονόμαζε Ανάβρυτα­, και χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του 1880 και η οποία είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.

«Στο αρχείο Τσίλλερ της Εθνικής Πινακοθήκης σώζεται Σχεδιαγράφημα επαύλεως κ. Α. Συγγρού. Το σχέδιο φέρει πολλά κοινά στοιχεία με την έπαυλη που βρίσκουμε σήμερα μέσα στο κτήμα, χωρίς να υπάρχει όμως απόλυτη ομοιότητα» σημειώνει η αρχιτέκτονας Mάρω Καρδαμίτση – Αδάμη.

Ακολουθεί μέρος από την ξενάγηση του αρχιτέκτονα Πάνου Ραυτόπουλου, που θα παρουσιαστεί στη δράση «Διαδικτυακοί περίπατοι στη πόλη μας» την οποία ετοιμάζει το ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς:

«Η κύρια όψη χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία, που ανατρέπεται μόνο από το στοιχείο του πύργου. Το κεντρικό τμήμα είναι υπερυψωμένο και προεξέχει ελαφρά του κυρίως κορμού δημιουργώντας στο ισόγειο “λότζια ”(στεγασμένη τοξοστοιχία). Εμφανέστατη η πυργοειδής μορφή του κτηρίου. Μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες του σωματείου Φίλοι Δάσους Συγγρού, τον Ιούνιο 2006 η έπαυλη χαρακτηρίζεται διατηρητέο μνημείο. Στη συνέχεια το κόστος της αποκατάστασης της έπαυλης εντάσσεται από το Υπουργείο Γεωργίας στο Γ’ ΚΠΣ. Μετά την αποκατάσταση και λειτουργία του κτηρίου, σήμερα σ΄αυτό στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης του ΙΓΕ, το Μουσείο Μελισσοκομίας και η Γεωργική Βιβλιοθήκη».

Μουσείο Μελισσοκομείας

«Τις αρχαιότερες κυψέλες στην Ελλάδα φιλοξενεί το Μουσείο Κυψελών του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, στην Έπαυλη Συγγρού. Οι δύο αίθουσες είναι αφιερωμένες στην Παραδοσιακή Ελληνική Μελισσοκομία.

»Πρόκειται για 47 κυψέλες από όλον τον ελλαδικό χώρο (Πρέσπες – Κρήτη), που χρησιμοποιούνταν (μερικές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα) από τους Έλληνες μελισσοκόμους πριν από την είσοδο της κυψέλης ευρωπαϊκού τύπου. Χαρακτηριστικά των κυψελών αυτών ήταν ότι οι κηρήθρες καταστρέφονταν μετά από κάθε μελότρυγο».

Γεωργική Βιβλιοθήκη

«Περιλαμβάνει στο μεγάλο αρχείο της Γεωργικής Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου, μια βιβλιοθήκη με εκδόσεις βιβλίων, μελετών και συγγραμμάτων από το 1838 (5.000 τίτλους) υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη μελισσοκομία από διάφορες επαρχίες της χώρας, όπως α) ο πρακτικός οδηγός μελισσοκομίας σε 4 εκδόσεις τα έτη 1927, 32, 36, και 47. β) Τα μελίσσια ένας οδηγός για την ενημέρωση των κατοίκων της Μακεδονίας μας, έκδοση 1928. γ) Μαθήματα βασιλισσοτροφίας έκδοση 1948, κ.α. καθώς και μελέτες σχετικά με τη μελισσοκομική χλωρίδα στις διάφορες επαρχίες της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet