«Μια επίσκεψη στον βυζαντινό ναό της Παναγίας του Άρακος στα Λαγουδερά της Κύπρου» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

«Μια επίσκεψη στον βυζαντινό ναό της Παναγίας του Άρακος στα Λαγουδερά της Κύπρου» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, που περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και βρίσκεται στα Λαγουδερά της Κύπρου, μας παρουσιάζει η Χαρά Κωνσταντινίδη, πρ. καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε ομιλία της στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο τίτλος της ομιλίας είναι «Μια επίσκεψη στον βυζαντινό ναό της Παναγίας του Άρακος στα Λαγουδερά της Κύπρου», από τον κύκλο μαθημάτων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ», ενώ η επιμέλειά του είναι της Ειρ. Πέππα-Παπαϊωάννου, ομ. Καθηγήτριας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

Η καθηγήτρια Χαρά Κωνσταντινίδη είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και πάνω από τριάντα πρωτότυπων επιστημονικών μελετών, ενώ της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) στη μνήμη Μαρίας Θεοχάρη για το βιβλίο με τίτλο «Ο Μελισμός», επισημαίνει η διοίκηση.

Λίγα λόγια για την ομιλία από την ίδια

«Σύντομη επίσκεψη στην Εκκλησία της Παναγίας του Άρακος που περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το μνημείο οικοδομήθηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα και είναι κατάγραφο από σπουδαίες τοιχογραφίες που διατηρούνται ακέραιες. Ο διάκοσμος της αψίδας (1170-1178) οφείλεται σε υψηλό βυζαντινό αξιωματούχο που έφερε τον τίτλο του Αυθέντου, ενώ του ιερού βήματος και του κυρίως ναού αποτελεί προσφορά του Λέοντος, του γιου του Αυθέντου, όπως αναγράφεται σε γραπτή επιγραφή (1192). Πρόκειται για ζωγραφική υψηλής αισθητικής αξίας δημιούργημα ταλαντούχων ζωγράφων. Δεδομένου ότι στην Κωνσταντινούπολη δεν σώθηκε ζωγραφικό σύνολο από την περίοδο αυτή, γίνεται αντιληπτή η θέση του μνημείου στην εν γένει μεσαιωνική ευρωπαϊκή τέχνη».

«Σας ευχόμαστε “Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και όμορφες, φωτεινές στιγμές!”» καταλήγει η δημοτική αρχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet