«Οι εθνογραφικές προτομές του Charles Cordier» στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς
Πολιτισμός

«Οι εθνογραφικές προτομές του Charles Cordier» στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς

Το θέμα «Οι εθνογραφικές προτομές του Charles Cordier» παρουσιάζει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς η Αμαλία Παπαϊωάννου, δρ. ιστορίας τέχνης.

Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια

«Στον απόηχο της (για δεύτερη φορά) κατάργησης της δουλείας στη Γαλλία το 1848, σε μία εποχή που οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης ακολουθούν αποικιοκρατική πολιτική, ο Γάλλος γλύπτης Charles Cordier ταξιδεύει με επίσημες αποστολές της χώρας του στην Αλγερία (1856) και την Αίγυπτο (1866 και 1868) και δημιουργεί εθνογραφικές προτομές, αναζητώντας την πανταχού παρούσα ομορφιά. Σε μία περίοδο, όπου το ενδιαφέρον για την Ανατολή ορίζουν ο εξωτισμός και η γραφικότητα -αλλά και τα πολιτικά συμφέροντα- ο Cordier πλησιάζει τα μοντέλα του λιγότερο ως οριενταλιστής και περισσότερο ως ανθρωπολόγος. Τόσο η ανθρωπολογία όσο και η εθνογραφία γνωρίζουν, άλλωστε, μεγάλη άνθηση.

Αν και από την επιστημονική μελέτη των ανθρώπινων φυλών κατά τον 19ο αιώνα δεν λείπει η κατασκευή στερεοτύπων για την αξιολογική ταξινόμησή τους (ο λεγόμενος επιστημονικός ρατσισμός), θέμα του Cordier είναι η καταγραφή της ομορφιάς, η οποία για τον καλλιτέχνη, δεν ανήκει σε μία προνομιούχα φυλή: “Κάθε φυλή έχει την ομορφιά της, η οποία διαφέρει από αυτήν των άλλων φυλών”. Οι εθνογραφικές προτομές του Cordier εκτίθενται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και το εξωτερικό. Ο γλύπτης εξερευνά και εφαρμόζει συστηματικά την τεχνική της πολυχρωμίας, τόσο στο λίθο όσο και στο μέταλλο, τη σμάλτωση, την επαργύρωση και την επιχρύσωση. Αν και τα έργα του μοιάζουν περισσότερο με επιστημονικές φυσιογνωμικές και ενδυματολογικές μελέτες, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά διακοσμητικά και, ως δημοφιλή δεξιοτεχνικά και πολυτελή έργα, αγοράζονται για να διακοσμήσουν ιδιωτικά σαλόνια και δημόσια κτήρια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet