Ομιλία με θέμα «1922-2022. Σκέψεις για μια τραυματική επέτειο» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

Ομιλία με θέμα «1922-2022. Σκέψεις για μια τραυματική επέτειο» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ξεκινά το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, με την ομιλία «1922-2022. Σκέψεις για μια τραυματική επέτειο».

Ομιλητές είναι η Ίρις Τζαχίλη, ομ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Βλάσης Αγτζίδης, δρ. σύγχρονης ιστορίας ΑΠΘ, συγγραφέας.

Λίγα λόγια από τον κ. Αγτζίδη για το θέμα:

«Η χρονιά 2022 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τότε ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 1908, όταν οι εθνικιστές Νεότουρκοι άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου. Μετά από κοσμοϊστορικές διεργασίες που ξεκίνησαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους και έλαβαν ιδιαίτερη ένταση από το 1914 στον Πόντο, την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη κ.ά. για να καταλήξουν στη συντριβή του Αυγούστου του 1922, επήλθε το τέλος του παλιού πολυεθνικού κόσμου. Η συζήτηση στο Σεμινάριο Ιστορίας περιστράφηκε γύρω από τα μεγάλα αυτά θέματα και επιχειρήθηκε η καταγραφή των προσδοκιών για το επετειακό έτος 2022, στην κατεύθυνση της πλήρους αποσαφήνισης των ιστορικών παραμέτρων καθώς και της δυνατότητας ουσιαστικής ένταξης της μικρασιατικής-ποντιακής εμπειρίας στη συλλογική εθνική συνείδηση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet