«Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

«Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Η Αμαλία Παπαϊωάννου, δρ. Ιστορίας Τέχνης, στο πλαίσιο των βιντεοσκοπημένων διαλέξεών της στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς, παρουσιάζει το έργο «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» του Ιερώνυμου Μπος, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη διάλεξη συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο μαθημάτων «Προσεκτικές Ματιές σε Έργα Τέχνης».

Λίγα λόγια από την καθηγήτρια για το έργο

Ο «Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» είναι ίσως το διασημότερο έργο του Ιερώνυμου Μπος (Hieronymus Bosch) από το ‘s-Hertogenbosch της Βραβάντης, το οποίο την περίοδο μεταξύ του 1384 και του 1477 ήταν μέρος του δουκάτου της Βουργουνδίας.

Το τρίπτυχο ήταν παραγγελία των δουκών του Νασσάου (πιθανόν του Ερρίκου Γ’ ή του θείου του Εγγελβέρτου Β’) και φιλοτεχνήθηκε την περίοδο 1490-1500.

Στα εξωτερικά φύλλα απεικονίζεται η τρίτη ημέρα της δημιουργίας ή ο κατακλυσμός: Η σφαίρα του κόσμου με τη γη δίχως ζώα ή ανθρώπους αλλά με φυτά και νερό. Στο εσωτερικό του τριπτύχου απεικονίζονται:

  • Στο αριστερό φύλλο: Ο Παράδεισος με την παρουσίαση της Εύας στον Αδάμ.
  • Στο κεντρικό φύλλο: Ένας φανταστικός κήπος, όπου άνθρωποι απολαμβάνουν γιγαντιαία φρούτα και ερωτοτροπούν ανάμεσα σε πουλιά και πραγματικά και φανταστικά ζώα.
  • Στο δεξί φύλλο: Η κόλαση, όπου άνθρωποι υποφέρουν στα χέρια μιξογενών όντων.

Ο μεταγενέστερος τίτλος του (ο πρωτότυπος δεν έχει σωθεί) συνοψίζει την επικρατέστερη θεωρία για την ερμηνεία της περίπλοκης εικονογραφίας του μεσαίου φύλλου: Είτε ως απεικόνιση της αμαρτωλής ζωής μετά την έκπτωση από τον παράδεισο, είτε ως φανταστική αναπαράσταση της ευτυχισμένης ζωής ενός χαμένου παραδείσου όπου ο άνθρωπος δεν αμάρτησε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, το τρίπτυχο του Μπος αποτελεί μία ενιαία σύνθεση, το «κλειδί» για την ανάγνωση της οποίας μας αποκαλύπτεται σταδιακά.

Από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet