Ο Πολιτισμός ως αντίσταση στην παρακμή παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κηφισιάς
Πολιτισμός

Ο Πολιτισμός ως αντίσταση στην παρακμή παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κηφισιάς

Εκδήλωση για την Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία με τίτλο «Η δημιουργία Πολιτισμού ως αντίσταση στην παρακμή» διοργάνωσε την Παρασκευή 8 Ιουλίου, στο γεμάτο από κόσμο αίθριο του δημαρχείου της Κηφισιάς, ο Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Φεστιβάλ Κηφισιάς.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Πέτρος Δ. Καψάσκης.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Βολίκα ο οποίος παρουσίασε ζωντανά στο πιάνο δικές του ορχηστρικές συνθέσεις.

Η διάλεξη περιστράφηκε γύρω από τους θεματικούς άξονες της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας, των προοπτικών και των προϋποθέσεων που έχει σήμερα η Ελλάδα να ασκήσει μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στον πολιτισμό καθώς και το ζήτημα της ελληνικής ιδιοπροσωπίας.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς αποτελείτο από τη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια, ποιήτρια και συγγραφέα Γιοβάννα με απαγγελία ποιημάτων από συλλογή της, την απαγγελία ποιημάτων από τον Νικόλαο Περδίκη και την απαγγελία του αποσπάσματος «Αγγελιοφόρος», από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, του διάσημου ηθοποιού Θωμά Κινδύνη.

Στη συνέχεια ακολούθησε  μουσικό μέρος από τις υψίφωνους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ειρήνη Κώνστα και Χαρά Καλατζίδου. Στο πιάνο ο Απόστολος Παληός, σολίστ πιάνου – δρ. μουσικολογίας.

Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση της τραγουδίστριας, ποιήτριας και συγγραφέως Γιοβάννα για την προσφορά της στον Ελληνικό Πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.

Το κοινό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε προσηλωμένο για πάνω από τρεις ώρες τους ομιλητές.

Πολλοί από τους θεατές δεν δίστασαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, να εκφράσουν και δημόσια τα συγχαρητήριά τους, τονίζοντας θερμά το πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, και δη σε τόσο χαλεπούς καιρούς όπως αυτοί που διανύουμε.

Χαρακτηριστική η δήλωση της γνωστής και επιτυχημένης μουσικού και συνθέτριας Πηγής Λυκούδη μετά το τέλος της εκδήλωσης:

«Μπράβο, χίλια μπράβο στο υπεύθυνο Πολιτισμού του Δήμου Κηφισιάς, Σταύρο Ζαπάντη και σε όσους στήριξαν την πρωτοβουλία να διοργανωθεί, αυτήν η ιδιαίτερη και ξεχωριστή βραδιά. “Η δημιουργία Πολιτισμού ως αντίσταση στην παρακμή” – σπάνια ομιλία με γνώση, κύρος και πρόταση από τον Πέτρο Καψάσκη.

»Οι καλλιτέχνες που την πλαισίωσαν απέδειξαν τα όσα ειπώθηκαν για τη δύναμη που μπορεί να έχει στη διπλωματία, στην αλήθεια μας και στην ταυτότητά μας η ενεργοποίηση του ελληνικού πολιτισμού. Μια ανάσα πάνω στη στιγμή που άρχιζα να αναρωτιέμαι, άραγε υπάρχει κανείς να νοιάζεται; Μία πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά!».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο πρόεδρος Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης, ο οποίος προλόγισε τον κ. Καψάσκη και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κηφισιάς.

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet