Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των «Αλλοτινών Πατρίδων 2016»
Πολιτισμός

Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των «Αλλοτινών Πατρίδων 2016»

Για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Κηφισιάς μέσω του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης «Αλλοτινές Πατρίδες 2016» που θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Ταξίδι στην Ερυθραία χερσόνησο της Ιωνίας του σήμερα». Μέσα από της 180 φωτογραφίες ήταν παρούσα εκεί, στη Νέα Ερυθραία, όλη η Ερυθραία της Μικράς Ασίας. Αλάτσατα, Βουρλά, Τσεσμές, Κάτω Παναγιά, Λυθρί, Καράμπουρνα, Μελί, Αγία Παρασκευή, Ρείσντερε και Σιβρισάρι. Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, παρουσίασε και ευχαρίστησε τους δύο εκθέτες, τον Θοδωρή Κοντάρα και τον Γιάννη Ασπρόμουγγο, που προσέφεραν από το αρχείο τους φωτογραφίες.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, 10:00-13:30 και 18:00-20:00 στη Βίλα Κώστα (Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6206190). Την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου «Η γειτονιά των ονείρων» Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Θοδωρής Κοντάρας ενώ η Δέσποινα Μουστάκη διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2016  με συγκίνηση και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία το μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο και τουςς φορείς της πόλης στο Μνημείο Μικρασιατών, καθώς και παραδοσιακό κέρασμα από την Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας.

Στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ομιλία του φιλόλογου Θοδωρή Κοντάρα με θέμα «Το Αϊβαλί της πονεμένης Ρωμιοσύνης». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται με θέατρο σκιών, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς αλλά και τη συναυλία με την Κατερίνα Τσιρίδου και την Αρετή Κετιμέ που θα ερμηνεύσουν τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας

20:15 – Θέατρο σκιών του Πάνου Καπετανίδη «Το φάντασμα του Σαραγιού».

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

18:30 – Δημοτικό Στάδιο Νέας Ερυθραίας «Φώτης Βαρδαξής»
Ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων Πανερυθραϊκός – ΑΕΚ.
Συντονιστής: Γιάννης Γαϊτανίδης.

20:30 – Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας
«Μικρασία». Μουσικοθεατρική παράσταση από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας. Η ανάμνηση της, όπως μας την παρέδωσαν οι γυναίκες που επέζησαν από τον ξεριζωμό της Ανατολής το 1922. Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Λεωνίδα Παπαδόπουλου.
Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Ευστρατιάδης. Κίνηση – χορογραφία: Μαρία Βαλαβάνη. Συμμετέχει η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοτικό Θέατρο Ν. Ερυθραίας

20:30 – «Το αίμα θυμάται». Βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση του Θόδωρου Δαλάκογλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πετρινόλη.
Διοργάνωση: Αδελφότητα Αλατσατιανών Ν. Ερυθραίας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου Νέας Ερυθραίας

20:30 – Βραδιά μικρασιατικών χορών.
Χορεύουν: Χορευτικός Όμιλος Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων, Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα».

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου Ν. Ερυθραίας

20:30 – «Γαϊτανάκι» με την Κατερίνα Τσιρίδου και την Αρετή Κετιμέ.
Ένα ταξίδι στη Μεσόγειο, στη Μικρά Ασία, στα νησιά μας και στην παράδοση. Η Αρετή με το σαντούρι της και η Κατερίνα με τον μπαγλαμά της, μαζί με μια εξαιρετική μουσική παρέα, ξετυλίγουν το μελωδικό γαϊτανάκι, παρουσιάζοντας τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

9:00 – Ιερός Ναός Αγίας Ματρώνας Νέας Ερυθραίας
Θεία Λειτουργία. Ακολουθεί κέρασμα από τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λυθριού «Η Αγία Ματρώνα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet