Παρουσίαση του βιβλίου «Ετυμολογία με κάρτες»
Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου «Ετυμολογία με κάρτες»

Το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, στις 19:00, στο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς.

Για τη σπουδαιότητα της ετυμολογίας θα μιλήσει στο κοινό η φιλόλογος και συγγραφέας, Ελένη-Ωρείθυια Κουλιζάκη και θα παρουσιάσει το βιβλίο της για την εκμάθηση ετυμολογίας σε μικρά παιδιά.

Ένα μικρό παράδειγμα: Η λέξη «ελευθερία», προκύπτει από το ρήμα «ἐλεύθω»: πηγαίνω και το ρήμα «ἐρῶ»: αγαπώ. Αυτομάτως μας φανερώνει πως ελεύθερος είναι μόνο ο άνθρωπος που κατευθύνεται προς ό,τι αγαπάει! Γίνεται με αυτόν τον τρόπο φανερή και η φιλοσοφία που είναι κωδικοποιημένη μέσα στις ελληνικές λέξεις.

Η Ετυμολογία είναι το μέρος της Γραμματικής της ελληνικής γλώσσας, το οποίο προσπαθεί να αναλύσει τη σημασία των λέξεων, αλλά και την αρχική προέλευσή τους. Το γεγονός αυτό την καθιστά το γοητευτικότερο εργαλείο που έχουμε για να αγαπήσουμε τη σπουδαία ελληνική γλώσσα μας, αλλά και για να την κατανοήσουμε.

Το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» αποτελεί μια διαδραστική μέθοδο εκμάθησης Ετυμολογίας (με ζωγραφική, χαρτοκοπτική και παιχνίδι με κάρτες) για παιδιά 4-12 ετών. Δημιουργήθηκε ώστε να αγαπήσουν και να κατανοήσουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα.

Με τη γνώση της Ετυμολογίας το παιδί αντιλαμβάνεται ορθότερα και την έννοια των λέξεων και την ορθογραφία τους, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και προσεγγίζει τη φιλοσοφία που αποκαλύπτουν οι λέξεις.

Το βιβλίο εξεδόθη το 2014, εξαντλήθηκε μετά την έκδοση της 1ης χιλιάδας αντιτύπων του και επανακυκλοφόρησε το 2015 έχοντας ενταχθεί στα εγκεκριμένα και προτεινόμενα βιβλία του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΕΜΜΕ: Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6206190.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet