Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη Μικρά Ασία διεξήχθη στην Κηφισιά
Πολιτισμός

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη Μικρά Ασία διεξήχθη στην Κηφισιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Συζητώντας για τη Μικρά Ασία, το Τραύμα και τη σημερινή ιστοριογραφία», στο δημαρχείο Κηφισιάς, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016. Αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η έκδοση του βιβλίου «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)» του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη.

Το πολυπληθές ακροατήριο παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλίες – παρουσιάσεις του βιβλίου από την ομ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Ίριδα Τζαχίλη και την καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, κοσμήτορα στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Χριστίνα Κουλούρη. Τη συζήτηση συντόνισε η ιστορικός Βασιλική Λάζου.

Το θέμα της μνήμης και του τραύματος στις τρεις γενιές μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έθεσε η ομ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Ίριδα Τζαχίλη προσδιορίζοντας τα χαρακτηριστικά κάθε μιας απ΄ αυτές τις γενιές: δημιουργία συλλόγων, ερευνητικών κέντρων, συγγραφή αναμνήσεων και ιστορικών μυθιστορημάτων, ονόματα δρόμων σχετικών με τη Μικρά Ασία. Έθιξε, επίσης, το θέμα της μικρασιατικής ταυτότητας που επιβιώνει εξελισσόμενη ως την τέταρτη γενιά. Επίσης, έγινε αναφορά στο πώς οι πολιτικές διακυμάνσεις, Κατοχή, Εμφύλιος, Μεταπολίτευση, επηρέασαν τη μορφή της ταυτότητας.

Στην παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου εντός του οποίου συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή αναφέρθηκε η κοσμ. στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Χριστίνα Κουλούρη. Υποστήριξε ότι η κατανόηση εκείνης της ιστορικής περιόδου προϋποθέτει τη μελέτη και την ανάδειξη της σημασίας της γενικότερης ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως και της οθωμανικής. Αναφέρθηκε στη σημασία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου για τη ροή των γεγονότων που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στο ζήτημα των μειονοτήτων, όπως προέκυψε με την εμφάνιση των εθνικισμών. Η διαφοροποίηση και η δυσμενής μεταχείριση από τους Νεότουρκους των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων υπήρξε μια συγκεκριμένη απόφαση του τουρκικού εθνικισμού.

Ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης -ο οποίος είναι καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς και επί οκτώ χρόνια επιμελείται του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας- έκλεισε τον πρώτο κύκλο των εισηγήσεων αναφερόμενος στην ανάγκη να διερευνηθεί σε βάθος και να παρουσιαστεί η διαδικασία μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους. Επίσης υποστήριξε ότι στόχος της μελέτης είναι να αποσαφηνιστούν αδιερεύνητα στοιχεία της ιστορίας όπως για παράδειγμα οι λόγοι που το μιλιταριστικό κίνημα των Νεότουρκων αποφάσισε και πραγματοποίησε τη Γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, καθώς και οι ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των μεγάλων δυνάμεων της εποχής για την ελληνική ήττα.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση που επικεντρώθηκε στα μεθοδολογικά προβλήματα αλλά και στις ανάγκες που προκύπτουν για την καλύτερη γνώση αυτού του ιστορικού θέματος. Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη συστηματικής ενασχόλησης με τα θέματα αυτά, ως έναν τρόπο κατανόησης και σύγχρονων εξελίξεων.

Την εξαιρετική εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννης Μπαλάφας, ο δήμαρχος Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας και Εκάλης Γιώργος Θωμάκος, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet