«Ο Γάλλος υπουργός» στο ΚΕΜΜΕ
Πολιτισμός

«Ο Γάλλος υπουργός» στο ΚΕΜΜΕ

Συνεχίζεται στο ΚΕΜΜΕ στη Νέα Ερυθραία (Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας) σε συνεργασία του με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και επιμέλεια του κ. Κώστα Μαντά η νέα σειρά κινηματογραφικών προβολών, με θέμα τον Γαλλικό Κινηματογράφο, παρουσιάζοντας την ταινία του Μπερτράν Ταβερνιέ «Ο Γάλλος υπουργός».

Μια διασκεδαστική σάτιρα με πρωτότυπο τίτλο «Quai d΄Orsay» που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (2014).

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ώρα προβολής: 20:45

ΚΕΜΜΕ: Βίλα Κώστα, Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία.

Περιγραφή

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής, διάρκειας 113΄.

Ο Alexandre Taillard de Worms είναι μεγάλος και τρανός, αρέσει στις γυναίκες και, από σπόντα, υπουργός Εξωτερικών. Με την γκρίζα του χαίτη και κορμί αθλητικό, βρίσκεται παντού, από τις συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών ως την Oubanga. Με τη δύναμη της διπλωματίας, κατατροπώνει τους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς, τους διεφθαρμένους Ρώσους και τους άπληστους Κινέζους.

Η ταινία στηρίζεται στο διάσημο, στη Γαλλία, κόμικ του Christophe Blain που έχει τον ίδιο τίτλο, τον «Quai D΄Orsay».

Στον ρόλο του υπουργού ο Γάλλος κωμικός Τιερί Λερμίτ, ενώ στο ρόλο του νεαρού Αρτύρ ο Ραφαέλ Περσονάζ, από το νέο αίμα του Γαλλικού Κινηματογράφου και με εμφανή ομοιότητα στον Αλαίν Ντελόν.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μπερτράν Ταβερνιέ
Παίζουν: Τόμας Τσάμπρολ, Αλίξ Πουασόν, Τζούλι Γκαγιέτ, Μαρί Μπουνέλ, Θιέρι Φρέμοντ, Μπρούνο Ραφαέλι, Ραφαέλ Περσονάζ, Αναίς Ντεμουστιέ, Ζαν-Μαρκ Ρουλότ, Σόνια Ρόλαντ, Θιέρι Λερμίτε, Νηλς Αρεστραπ.

Μπαρουτοκαπνισμένος σκηνοθέτης με δεκάδες διακρίσεις στο ενεργητικό του, ο 72χρονος Μπερτράντ Ταβερνιέ παρουσιάζει την πολιτική του σάτιρα με τίτλο «Ο Γάλλος Υπουργός» («Quai d΄Orsay» ο γαλλικός τίτλος).

Βιογραφία του σκηνοθέτη

O Μπερτράν Ταβερνιέ γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1941 στη Λυών, και είναι γιος των Genevieve (το γένος Dumond) και Rene Tavernier, αρθρογράφος και συγγραφέας, πολλά χρόνια πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου PEN.

O Ταβερνιέ ήθελε να γίνει σκηνοθέτης από την ηλικία των 13 ετών. Ισχυρίζεται ότι οι κινηματογραφικές επιρροές του περιλαμβάνουν τους σκηνοθέτες John Ford, William Wellman, Ζαν Ρενουάρ, Jean Vigo και Jacques Becker. Είχε επίσης επηρεαστεί από τη γενική απεργία του 1968 στη Γαλλία.

Ήταν παντρεμένος με τη σεναριογράφο Claudine (Colo) O΄Hagen από το 1965 έως το 1980. Έχουν δύο παιδιά. Ο γιος τους, Nils Tavernier (γεννημένος 1η Σεπτεμβρίου 1965), είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός. Η κόρη τους, Tiffany Tavernier (γεννήθηκε το 1967), είναι μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη.

Διακρίσεις

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ τιμήθηκε με Χρυσό Λέοντα για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας 2015.

Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει με δύο ταινίες του στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ στο Φεστιβάλ του Βερολίνου έχει κερδίσει την Αργυρή Άρκτο το 1974 και τη Χρυσή το 1995.

Μεταξύ άλλων σημαντικών βραβείων έχει τιμηθεί και με βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1984.

Φιλμογραφία

Ας Joy Reign Supreme
Clockmaker
Ο δικαστής και ο δολοφόνος
Kακομαθημένα παιδιά
Διακοπές μιας εβδομάδας
Θάνατος ρολόι
Χαριστική torchon
Μια Κυριακή στην Χώρα
Round Midnight
Beatrice
Η ζωή και το Τίποτα, όμως.
Daddy Nostalgie
Η εκδίκηση των Σωματοφύλακες
Το δόλωμα
Captain Conan
It All Ξεκινά σήμερα
Ασφαλές διαβατήριο
Ιερά Λόλα
Καταιγίδα στην ομίχλη
Το Princess of Montpensier
Ο Γάλλος υπουργός

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet