Το Λαϊκό Θέατρο Ν. Ερυθραίας παρουσιάζει «Λυσιστράτη»
Πολιτισμός

Το Λαϊκό Θέατρο Ν. Ερυθραίας παρουσιάζει «Λυσιστράτη»

Το Λαϊκό Θέατρο Νέας Ερυθραίας παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ. Ταχτσή και σκηνοθεσία Μιχάλη Μαραγκού.

Μουσική: Δημήτρης Κίκλης, σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Ποθητού, φώτα: Νίκος Μαραγκός.

«Λυσιστράτη» από το Λαϊκό Θέατρο Ν. ΕρυθραίαςΠαραστάσεις: 1, 2, 3, 4 και 8, 9, 10, 11 και 15, 16, 17, 18 Ιουλίου, στις 21:30 στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας, (Κερκύρας & Δρυμπέτη, πίσω από το Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας).

Η Λυσιστράτη θεωρείται ένα από τα παλιότερα και χαρακτηριστικότερα αντιπολεμικά έργα. Η υπόθεση έχει να κάνει με την αποχή που κηρύσσουν οι γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης, προσπαθώντας έτσι να πείσουν τους άντρες τους να σταματήσουν τον πόλεμο.

Ο Αριστοφάνης πάντα επίκαιρος λέει μέσα από το έργο του διαχρονικές αλήθειες: «Εμείς μυαλό που το ΄χουμε ή εσείς (οι άντρες); Βρε, αν είχατε τόσο δα μυαλό, θα κάνατε ό,τι κάνουμε εμείς με το μαλλί. Πρώτον, το πλένουμε καλά-καλά στη σκάφη να φύγει όλ΄ η λέρα. Ύστερα το χτυπάμε με τον κόπανο να φύγουνε οι σγρόμποι και οι κολλιτσίδες. Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να ξεπλύνετε κι εσείς το κράτος απ΄ τις λέρες, να κοπανίσετε τις κολλιτσίδες στο κεφάλι, κι όλες τις κλίκες που μαζεύονται σα σγρόμποι και συνωμοτούν για να λυμαίνονται την εξουσία. Ύστερα θα ΄πρεπε, πάλι όπως εμείς, να ρίξετε σ΄ ένα πανέρι πανανθρώπινης αδελφοσύνης το καθαρό μαλλί – όλους τους άξιους και χρηστούς πολίτες, όχι μόνο τους γέρους, μα και τους νέους, και τις γυναίκες, και τους φτωχούς που είναι καταχρεωμένοι στο δημόσιο, και τους μέτοικους, ακόμα και τους ξένους όσους μας αγαπούν αληθινά – και να τους ανακατέψετε όλους μαζί καλά-καλά… Και, μα τον Δία, ας μην ξεχνάμε και τις πόλεις, που έχουν αποικίσει οι δικοί μας, σ΄ όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκονται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κι αυτοί είναι καθώς οι τούφες του μαλλιού, πού ΄πεσαν χάμω και σκορπίστηκαν εδώ κι εκεί… Κι αυτούς λοιπόν να τους μαζέψετε κοντά σας, και μ΄ αυτή την πελώρια ανθρώπινη τουλούπα, να υφάνετε για όλο τον λαό μια ζεστή μεγάλη κάπα!…».

Πρεμιέρα Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016, στις 21:30. Πληροφορίες: 6949 690187.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet