H ομιλία «ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ, ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΣ» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

H ομιλία «ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ, ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΣ» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Η Λένα Μανούσου, αρχαιολόγος, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, παρουσιάζει το θέμα «ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ, ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΣ», όπως ενημερώνει η υπεύθυνη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Δήμου Κηφισιάς, Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα.

Λίγα λόγια για το θέμα από την ομιλήτρια

Τέσσερις συνοικισμοί της έδωσαν το όνομά της, Τετράπολις, κι ο Σέλευκος Α’. Ο Νικάτωρ, ο ιδρυτής της, της χάρισε τιμής ένεκεν το όνομα του πατέρα του ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ. Δεκαέξι πόλεις όλες με το ίδιο όνομα, θύμιζαν στους αιώνες που ακολούθησαν τον σεβασμό στον Μακεδόνα ευγενή και στρατηγό του Φιλίππου του Β’, Αντίοχο.

Η Αντιόχεια κτίστηκε στις δροσερές παρειές του ποταμού Ορόντη το 300 π.Χ. και οικίστηκε με Έλληνες. Αργότερα ήρθαν κι άλλα ασιατικά έθνη στον εύφορο ετούτο τόπο και έτσι μεταβλήθηκε σε πολυπολιτισμικό κέντρο. Η Αντιόχεια γνωστή και ως Αντιόχεια η επί Δάφνη ή επί Ορόντου ή Αντιόχεια η Μεγάλη υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών. Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικότητος και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων.

Επί οκτώ αιώνες, υπήρξε μαζί με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η μεγάλη ελληνική μητρόπολη των τεχνών, των γραμμάτων, του ωραίου, αλλά και του θορυβώδους κοινωνικού βίου. Αν και λίγο μικρότερη της Αλεξάνδρειας, συνέβαλε το ίδιο στη λάμψη του ελληνιστικού πολιτισμού των μεταλεξανδρινών χρόνων, στην κομψότητα και την ευμάρεια.

Η μεγαλοπρέπεια και η ανάπτυξή της δεν έπαψαν και στις τρεις περιόδους της ιστορίας της, δηλαδή κατά την ελληνιστική περίοδο (300 – 64 π.Χ.), τη Ρωμαιοκρατία (64 π.Χ. – 325) και τη Βυζαντινή εποχή 325 – 637), με αποτέλεσμα να διατηρούν τη λαμπρότητά της περίοπτη μέχρι την πτώση της στην αραβική κυριαρχία.

Η Αντιόχεια η Μεγάλη συνδέθηκε εμφατικά με την τέχνη των ψηφιδωτών. Τα ψηφιδωτά, ένθετες εικόνες και σχέδια από μικρούς πέτρινους ή γυάλινους χρωματιστούς κύβους επινοήθηκαν στην ελληνιστική εποχή και χάρισαν σε όλα τα Ελληνιστικά αστικά κέντρα εξαίρετα έργα, όλα με θέματα εμπνευσμένα από τους ελληνικούς μύθους και βαπτισμένα στα ελληνικά πνευματικά νάματα με επιγραφές στην ελληνική γλώσσα!!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet