Απολογισμός συζήτησης για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων
Ποιότητα Ζωής

Απολογισμός συζήτησης για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων

Με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πεύκη» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, στο γραφείο του Συλλόγου, ενημέρωση – συζήτηση με θέμα τα «Τοπικά Δημοτικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμμάτων» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ η 5η Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ως εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και παρατάξεων οι: Χ. Παπαρούπα (Εμπορικός Σύλλογος), Λ. Γιαννουλόπουλος (Σύλλογος «Αριστοτέλης»), Γ. Καρχηλάκης (Σύλλογος Κρητών), Ε. Μαλλά και Β. Μάλαμα (Σύλλογος Γυναικών), Μ. Γερολυμάτου (Λυκόβρυση Πευκη 2020) και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Πάγκαλος και Δ. Κωνστάντος.

Έγινε σύντομη αναφορά στην αλλαγή του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων που καταργεί τα έργα στην Κερατέα και το Γραμματικό και στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση των Απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμου ώστε να μειωθούν δραστικά τα φορτία που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια.

Παρουσιάστηκε περιληπτικά ο «Οδηγός Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων» που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος. Επίσης, αναφέρθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, ότι «τα σχέδια πρέπει να συνταχθούν ώστε να λάβουν υπ΄ όψη τις διεθνώς καθιερωμένες τεχνικές, προσαρμοσμένες στα τοπικά δεδομένα. Βασική συνισταμένη είναι ο διαχωρισμός ανά είδος απορρίμματος σ΄ επίπεδο νοικοκυριού ή επιχείρησης και η περαιτέρω διαχείριση σε τοπικό επίπεδο των ανακυκλούμενων (μηχανικά, χειρωνακτικά) και των αποικοδομήσιμων (κομποστοποίηση) και τελικά την επικερδή πώληση των προϊόντων από τον Δήμο».

Συζητήθηκε ότι, απαιτείται απόφαση σε ποιο βαθμό θα προχωρήσει η επεξεργασία, αν θα γίνει διαδημοτικά με Μαρούσι και Κηφισιά όπως φαίνεται από τις πρωτοβουλίες που δημοσιοποίησε ο δήμαρχος, πού θα γίνουν χωροθετήσεις των δραστηριοτήτων που θα επιλεγούν (αναφέρθηκε η παλαιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παρόμοια χρήση στο ΕΘΙΑΓΕ σε συνδυασμό με την πρόσφατη παρόμοια απόφαση για το Ελληνικό) και ότι η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη θα συμπεραίνει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον Δήμο, αλλά σε κάποιο βάθος χρόνου.

Συμπέρασμα όλων των παρευρισκόμενων ήταν ότι θα απαιτηθεί επείγουσα και συνεχής προσπάθεια επικοινωνίας του θέματος με πρωτεργάτη τον Δήμο, ώστε να συνεργήσει το σύνολο των κατοίκων. Επίσης ότι πέραν της ενημέρωσης, μπορεί να χρειαστεί εφαρμογή κινήτρων για τη συμμετοχή ή αντικινήτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Όλοι οι παρόντες δήλωσαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης στον Δήμο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet