Για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ο Τ. Μαυρίδης
Ποιότητα Ζωής

Για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ο Τ. Μαυρίδης

Συνάντηση του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης Αναστάσιου Μαυρίδη με διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων του Δήμου, εκπαιδευτικούς των παιδικών σταθμών, καθώς και με εκπροσώπους των κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών δομών του Δήμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν για την πορεία των δράσεων και παρεμβάσεων της Πράξης  «Εξοικονόμηση Ενέργειας Πεύκης».

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Αναστάσιος  Μαυρίδης, αφού ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους, ανέφερε τα εξής:

«O Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων που έχουν στόχο την εξοικονόμηση και την καλύτερη διαχείριση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του.

»Ήδη ο Δήμος από το 2011 έχει συμπράξει με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων και ήταν από τους πρώτους Δήμους που εκπόνησε και υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2020. Το Σχέδιο Δράσης εγκρίθηκε και περιλαμβάνει δράσεις με τις οποίες εκτιμάται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με το 2011.

»Ο Δήμος μας είναι επίσης ο πρώτος (και ο μόνος έως σήμερα) Δήμος στην Ελλάδα και ένας από τους λίγους στην Ευρώπη με πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι διαρκώς καταγράφει και παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του (κτήρια, οδοφωτισμό, αυτοκίνητα) και σχεδιάζει κάθε χρόνο δράσεις εξοικονόμησης ή/ και καλύτερης διαχείρισης της ενέργειας. Ο σχεδιασμός και η τήρηση όλων αυτών των διαδικασιών ελέγχεται και αξιολογείται από ανεξάρτητο φορέα, αλλά κυρίως επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα αποτελέσματα.

»Επίσης τόσο στο προηγούμενο όσο και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2019, που προσφάτως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος έχει εντάξει σε ένα εντελώς ξεχωριστό μέτρο όλες τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημοτικά και σχολικά κτήρια, πιλοτική εφαρμογή ΑΠΕ σε σχολεία, ενεργειακές αναβαθμίσεις στον οδοφωτισμό κ.τ.λ.) καθώς και όλες τις δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων αλλά και των φορέων της πόλης, τους οποίους ο Δήμος θέλει σύμμαχο και συνεργάτη στην προσπάθειά του αυτή.

»Ήδη, από τον Σεπτέμβριο βλέπετε να υλοποιούνται τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκης, στο Ωδείο/Δημ. Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης. Τα έργα που εκτελούνται μετά από πολλές δυσκολίες στο πλαίσιο δύο έργων ΕΣΠΑ (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ) αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

»Με την ευκαιρία πρέπει να ευχαριστήσουμε τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς και βεβαίως τα παιδιά των σχολικών μονάδων για την υπομονή, την κατανόηση και την άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου σε όλο αυτό το διάστημα της εκτέλεσης των εργασιών.

»Σκοπός της σημερινής συνάντησής μας είναι:

  1. Να σας παρουσιάσουμε όλα τα βήματα που κάνει ο Δήμος μας για την ουσιαστική διαχείριση της ενέργειας
  2. Να σας δείξουμε τα απτά αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα προσπάθειά μας.
  3. Να σκιαγραφήσουμε τα σχέδιά μας για την επόμενη τετραετία.
  4. Να συζητήσουμε τους κοινούς τρόπους δράσης μας και τη συνεργασία μας για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας τόσο στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε όσο και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων, με τους οποίους ο καθένας μας με τη δουλειά του έρχεται σε επαφή.

»Η οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων οδήγησε όλους μας να κοιτάξουμε με μεγαλύτερη προσοχή τις δαπάνες μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι καθημερινές μας συνήθειες, σε ατομικό επίπεδο, δεν συνέβαλλαν μέχρι σήμερα στην εξοικονόμηση ενέργειας.

»Η συζήτηση για την εξοικονόμηση ενέργειας, από εκεί που ήταν συζήτηση των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων, έγινε έστω και για οικονομικούς λόγους συζήτηση και προβληματισμός όλων μας.

»Ο Δήμος θεωρεί ότι τώρα είναι η ευκαιρία, αυτή η συζήτηση, ο προβληματισμός και η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας να γίνει μια καλή συνήθεια, να γίνει μια μόνιμη συνήθεια, να γίνει κουλτούρα, να γίνει τρόπος ζωής, τρόπος δουλειάς.

»Αλλά κυρίως, πιστεύει ότι ως οργανισμός, ως κοινωνικός φορέας, ως αθλητικός φορέας, ως φορέας επιμόρφωσης/ εκπαίδευσης/ ενημέρωσης πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα, να δώσει τον ρυθμό, να ανοίξει πρώτος τον βηματισμό για να αλλάξουμε όλοι συνήθειες, για να πάψουμε να αδιαφορούμε, για να δείξουμε στα παιδιά μας ότι ο καθένας από εμάς αφήνει το αποτύπωμά του στον πλανήτη».

Τέλος, παρουσιάστηκε το υλικό που παράχθηκε για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και γενικότερα των δημοτών σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθή ενεργειακή συμπεριφορά. Το υλικό, όπως οι τρεις διαφορετικές αφίσες για νήπια, παιδιά και εφήβους το ενημερωτικό διαδραστικό CD ROM, το εκπαιδευτικό παιχνίδι για τα νήπια, θα αποσταλεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, τις επόμενες ημέρες σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet