Γ. Θεοδωρακόπουλος: Μια πολύ καλή ομιλία για τη ρύπανση του περιβάλλοντος
Ποιότητα Ζωής

Γ. Θεοδωρακόπουλος: Μια πολύ καλή ομιλία για τη ρύπανση του περιβάλλοντος

Σε ομιλία για τη ρύπανση του περιβάλλοντος που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Πευκιώτικες Ρίζες» παρέστη ο δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Θεοδωρακόπουλος σημειώνει:

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: «Η καλύτερη ομιλία που έγινε τα τελευταία χρόνια»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάστηκε αυτή την εβδομάδα, συνέπεσε με μια κακή και με μια καλή είδηση. Η κακή αφορά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και η καλή είναι ότι επιτέλους αρχίζει και στην Ελλάδα ο πόλεμος κατά της πλαστικής σακούλας, κάτι που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει προ ετών.

Διαβάζοντας για την πρόθεση του κράτους να νομοθετήσει για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας και ακούγοντας τις αργοπορημένες ανακοινώσεις μεγάλων σούπερ μάρκετ για την πρόθεσή τους να μειώσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στις καθημερινές αγορές, το μυαλό μου πήγε σε μια καταπληκτική ομιλία του διαπρεπούς καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (ΕΘΑΓΕΦΩ) του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παπαθεοδώρου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Πευκιώτικες Ρίζες» σε συνεργασία με το ΠΕΑΠ. Μια ομιλία με θέμα «Πλαστική ρύπανση, επιπτώσεις, υφιστάμενη κατάσταση και τρόποι αντιμετώπισης», την οποία είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και πιστεύω ότι ήταν ίσως η καλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας.

Ο καθηγητής, του οποίου μάνα είναι μια γνωστή και αγαπητή Πευκιώτισσα, η κα Ζήνα Παπαθεοδώρου, θεωρείται πλέον αυθεντία στα περιβαλλοντικά θέματα και το ερευνητικό του έργο είναι τεράστιο. Τα στοιχεία δε που έχουν προκύψει για την πλαστική ρύπανση είναι συγκλονιστικά.

Στην ομιλία του ανέφερε πολλά για το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας και νομίζω ότι είναι χρήσιμο να σας μεταφέρω κάποια από αυτά:

  • Τα θαλάσσια σκουπίδια προέρχονται κατά 69% από τη στεριά κατά 26% από τη ναυσιπλοΐα και κατά 5% από την αλιεία.
  • Στην Ελλάδα κάθε κάτοικος καταναλώνει 363 πλαστικές σακούλες τον χρόνο και θα πρέπει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, να πάει το 2019 στις 90 ανά κάτοικο και το 2025 στις 40 ανά κάτοικο. Κι αυτό θα γίνει με τη χρήση πάνινης σακούλας.
  • Κάθε χρόνο πεθαίνουν 100.000 θηλαστικά από τα πλαστικά. Το 2050 λόγω της ρύπανσης των θαλασσών το 99,8% από τα θαλασσοπούλια θα έχουν καταπιεί στο εσωτερικό τους πλαστικό.
  • Τα περισσότερα από τα θαλάσσια σκουπίδια (68%) είναι… φρέσκα, κάτι που αποδεικνύεται από το barcode. Και φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε σταματήσει να ρυπαίνουμε.
  • Η πλαστική σακούλα, το πλαστικό μπουκαλάκι και το κουτάκι (μπύρας, αναψυκτικών κ.λπ.) αλουμινίου αποτελούν το 50% της ρύπανσης.
  • Στα επιπλέοντα σκουπίδια στις ελληνικές θάλασσες όπου έχουν γίνει έρευνες κυριαρχούν τα γενικής συσκευασίας.
  • Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και τα αποτσίγαρα (γόπες) που δεν είναι καθόλου άκακα, όπως νομίζουν κάποιοι. Σε έρευνα που κάναμε συστηματικά δύο χρόνια σε 15 ακτές βρήκαμε στην άμμο περίπου 800 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και σε βάθος 10 εκατοστών, δηλαδή 7,5-8 το τετραγωνικό μέτρο.

Η άποψη του καθηγητή για τη λύση του τεράστιου προβλήματος είναι η Παιδεία. Και μάλιστα από μικρή ηλικία. Μόνο τότε θα υπάρχει ελπίδα. «Οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος αντί για αρχαία θα βρίσκουν στις ανασκαφές τους πλαστικά» τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet