Μια… παιδική χαρά και δυο τρομάρες
Ποιότητα Ζωής

Μια… παιδική χαρά και δυο τρομάρες

Η επίσπευση από πλευράς Πολιτείας του «dead line» προς τους Δήμους για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, από τις 31 Δεκεμβρίου στις 30 Ιουνίου 2014, έχει οδηγήσει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις τα επιμέρους Δημοτικά Συμβούλια. Μία από αυτές τις καταστάσεις εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014.

Τα 3ο και 4ο θέματα της ημερήσιας διάταξης (αμφότερα αφορούσαν το θέμα των παιδικών χαρών) οδήγησαν τα μέλη του Σώματος σε αναλυτική συζήτηση για το καθεστώς που επικρατεί στον Δήμο στο θέμα των παιδικών χαρών, αλλά και μικροεντάσεις κατά το τέλος της συζήτησης.

Θολές προδιαγραφές, έλλειψη πόρων, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Στα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης, μεταξύ άλλων, ήταν και τα εξής:

  • Υπάρχει ασαφές τοπίο σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χώρων όπου βρίσκονται αρκετές παιδικές χαρές του Δήμου, το οποίο θα επιχειρηθεί -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- να ξεπεραστεί με την εφαρμογή του άρθου 28 του Ν. 1337 περί κοινόχρηστων χώρων (Παναγιώτης Μπόλλας).
  • Πέραν της πιστοποίησης των οργάνων των παιδικών χαρών, θα πρέπει αυτά να κατανέμονται και κατά ηλικίες παιδιών, ενώ οι σχετικές οδηγίες δεν είναι ακόμη σαφείς, ώστε να ενταχθούν στις μελέτες των δήμων. Επίσης, υπάρχει ανάγκη άμεσης σύγκλησης του Σώματος που θα εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς (Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος).
  • Ο χρόνος που παρέχεται στους δήμους για τις αλλαγές που απαιτούνται στις παιδικές χαρές, ιδιαίτερα καθώς δεν επαρκούν οι σχετικοί πόροι, είναι ανύπαρκτος (Μιχαήλ Μαρκουλάκης).
  • Το θέμα των παιδικών χαρών ανοίγει γενικότερο ιδιοκτησιακό θέμα στον Δήμο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενώ αρκετοί χώροι που χωρίς να είναι χαρακτηρισμένοι ως παιδικές χαρές φιλοξενούν όργανα παιδικών χαρών ή γυμναστικής (Τάσος Μαυρίδης).
  • Το κλείσιμο των παιδικών χαρών που δεν θα έχουν πιστοποίηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα αποτρέψει τον γονιό ή οποιονδήποτε άλλον να εισέλθει στον χώρο μιας μη πιστοποιημένης παιδικής χαράς (Γεώργιος Λαζάνης).
  • Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κόστος για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, αλλά και η μετέπειτα συντήρηση-έλεγχος, αφού απαιτείται η καθημερινή ενημέρωση σχετικού μητρώου και άρα η απασχόληση προσωπικού (δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός).
«Προχωρούμε και βλέπουμε»

Λίγο πριν τη σχετική ψηφοφορία δημιουργήθηκαν κάποιες εντάσεις που είχαν να κάνουν με το εάν την απόφαση για το κλείσιμο των παιδικών χαρών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές στις 30/6 (κι εφόσον δεν δοθεί παράταση) θα έπρεπε να το αναλάβει προσωπικώς ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός ή να συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τελικώς, με την ευχή όλων να δοθεί παράταση στα ούτως ή άλλως εκτός πραγματικότητας χρονικά περιθώρια που επιβάλλει η Πολιτεία, το Σώμα ψήφισε ομόφωνα τη συνέχιση των προσπαθειών για έκδοση αδειών λειτουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων παιδικών χαρών του Δήμου και στην περίπτωση που δεν υπάρξει χρονικό περιθώριο, άμεση σύγκληση νέου Δημοτικού Συμβουλίου για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet