Στην Ιταλία για την Αειφόρο Ενέργεια ο Δήμος
Ποιότητα Ζωής

Στην Ιταλία για την Αειφόρο Ενέργεια ο Δήμος

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης προσκλήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Padova της Ιταλίας στις 3 Απριλίου 2014 για να παρουσιάσει την εμπειρία του από την διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και τη διαδικασία προετοιμασίας και πιστοποίησής του σύμφωνα με το πρότυπο ISO50001.

Ο Δήμος είναι ένας από τους 8 πρωτοπόρους Ευρωπαϊκούς Δήμους που πιστοποιήθηκαν για την ενεργειακή τους διαχείριση σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή και ο πρώτος στην Ελλάδα. Η εμπειρία του Δήμου θεωρήθηκε πολύτιμη καθώς αποτελεί υπόδειγμα για άλλους Δήμους σε όλη την Ευρώπη και αυτήν κλήθηκε να μεταφέρει και σε άλλους Δήμους και φορείς ανά την Ευρώπη. Την παρουσίαση έκανε η μηχανικός του Δήμου Βασιλική Αμέντα, που είναι και το επιτελικό πρόσωπο του Δήμου στη συγκεκριμένη δράση.

Στα πλαίσια της παρουσίασης αυτής παρουσιάστηκε η στρατηγική του Δήμου για την αειφόρο ενέργεια που τον κινητοποίησε να συμμετάσχει σε αυτές τις πρωτοβουλίες, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και ο τρόπος που τα ξεπέρασε και τέλος τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Η παρουσίαση έλαβε συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώθηκε στα πλαίσια του έργου «50000 and 1 SEAPs» που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος Intelligent Energy Europe. Στο έργο συμμετέχουν φορείς από την Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία και Ελλάδα. Συμμετέχων από την Ελλάδα είναι το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο 21ΟΤΑ.

Το έργο αφορά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κατά τον σχεδιασμό του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια των Δήμων που μετέχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Ειδικότερα προβλέπεται η εφαρμογή του προτύπου ISO 50001, όπως για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διαδικασία αυτή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τοπικό επίπεδο.

Τον Ιούλιο 2013 ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έγινε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που έλαβε την πιστοποίηση ISO50001 για το σύνολο των λειτουργιών του.

Η συμμετοχή και η εισήγηση του Δήμου στο εκπαιδευτικό σεμινάριο στα πλαίσια του έργου «50000 and 1 SEAPs» κατέδειξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η μέχρι σήμερα προσπάθεια του Δήμου για καλύτερη διαχείριση ενέργειας εκτός από τα απτά αποτελέσματα που έχει ήδη αποφέρει, τον έχει καταστήσει πρωτοπόρο σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet