Συμμαχία Πολιτών: Άφησαν τη Λυκόβρυση «ανοχύρωτη» στα Σχιστήρια Μαρμάρων
Ποιότητα Ζωής

Συμμαχία Πολιτών: Άφησαν τη Λυκόβρυση «ανοχύρωτη» στα Σχιστήρια Μαρμάρων

Η δημοτική παράταξη του πρώην δημάρχου Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, Συμμαχία Πολιτών, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την πρόσφατη συγκέντρωση – ενημέρωση κατοίκων στη Λυκόβρυση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη λειτουργία της εταιρείας Α.Ε. Σχιστήρια Μαρμάρων Αθηνών, στην οποία και αναφέρει τα εξής:

Η ιστορία με την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των Σχιστηρίων Μαρμάρων, στην «καρδιά» της Λυκόβρυσης, χωρίς κανένα χρονικό όριο και τον υπερδιπλασιασμό της έκτασης, αποτέλεσε ένα σοκ για ολόκληρη την πόλη. Γιατί οι υποσχέσεις ότι οι εγκαταστάσεις που θα… έφευγαν προ ετών, σύμφωνα με τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του τέως δημάρχου και στον χώρο αυτό θα δημιουργούσε ένα όμορφο πάρκο, αποδείχτηκαν ψεύτικες.

Μέσα σε λίγους μήνες, από 2.000 τ.μ. που ήταν το εργοστάσιο, γιγαντώθηκε και πήγε στα  5.000 τ.μ., υποβαθμίζοντας για πάντα την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων και απαξιώνοντας τις περιουσίες όλων όσων κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα. Και πέρα από αυτούς που δεν φρόντισαν να προστατεύσουν την πόλη την περασμένη δεκαετία, πρέπει αυτές τις ευθύνες να τις αναζητήσουμε στη σημερινή δημοτική Αρχή, η οποία δεν έκανε κάτι για να σταματήσει εγκαίρως την επέκταση των εγκαταστάσεων. Δεν μπορεί να παίρνουν την άδεια δόμησης στις 22 Φεβρουαρίου 2017 και η δημοτική Αρχή να μένει απαθής επί μήνες. Ακόμη και στις 30 Αυγούστου, όταν προσωπικά ζήτησα να συζητήσουμε εκτάκτως το θέμα, η παράταξη του δημάρχου καταψήφισε την πρόταση» τόνισε ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης Συμμαχία Πολιτών και δήμαρχος Πεύκης την περίοδο 2007-2011.

 Ο ίδιος έδωσε το παρών στη συγκέντρωση που διοργάνωσε βεβαίως… κατόπιν εορτής ο Δήμος στη Λυκόβρυση.

«Είμαστε στο ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ είπαν οι περίοικοι», οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη σχεδόν ανύπαρκτη ενημέρωση που είχαν από τον Δήμο. «Γι’ αυτό σήμερα δεν έχει κόσμο» τόνισαν. «Δεν ενημερώθηκε ο κόσμος. Αν ήταν κάποια καλλιτεχνική εκδήλωση, θα είχατε τυπώσει εκατοντάδες πολύχρωμες αφίσες» πρόσθεσε ο πρώην δήμαρχος Πεύκης, ο οποίος παρέθεσε σειρά ακράδαντων στοιχείων με τα οποία απέδειξε ότι η δημοτική Αρχή γνώριζε πολύ νωρίς τι γινόταν, αλλά αδιαφόρησε προκλητικά. «Αφήσατε τους κατοίκους στο έλεος του Θεού», είπε και συνέχισε:  

«Πού βρισκόμαστε; Είναι δυνατόν στην καρδιά της πόλης να γίνεται μια γιγαντιαία επέκταση Σχιστηρίων Μαρμάρων και η δημοτική Αρχή να αδιαφορεί; Τώρα που σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, με την πίεση των κατοίκων και της δικής μας παράταξης, θυμηθήκατε να φέρετε θέμα για δικηγόρο. Ενώ έπρεπε από την πρώτη στιγμή να μπλοκάρετε τις διαδικασίες και δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα και δυναμικά με κινητοποιήσεις. Ούτε δελτία Τύπου δεν βγάλατε για να καταγγείλετε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα. Αφήσατε την πόλη και τους κατοίκους απροστάτευτους.

»Εδώ σήμερα στην αίθουσα είμαστε μόλις 40 άνθρωποι, γιατί ο Δήμος δεν έκανε ούτε το αυτονόητο, να ενημερώσει τους πολίτες».

Στην αρχή της συζήτησης ο δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αράδιαζε νόμους και διατάξεις για να πείσει. Κοινός παρανομαστής τους ήταν ότι έφταιγε κάποιος άλλος.

Οι κάτοικοι πάντως που πήραν τον λόγο δεν «μάσησαν» τα λόγια τους. Οι παρατηρήσεις τους είχαν μεγάλο ενδιαφέρον:

  • Το γνωρίζατε εγκαίρως, αλλά δεν κάνατε τίποτα.
  • Προτείνουμε να συσταθεί μια επιτροπή από αιρετούς και κατοίκους για να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.
  • Έχουμε ένα έκτρωμα μέσα στην πόλη. Η εταιρεία κατασκευάζει και φούρνους για την επεξεργασία των μαρμάρων.
  • Δεν έχετε κάνει ακόμη ούτε ασφαλιστικά μέτρα.
  • Να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς.
  • Να γίνει περιβαλλοντική μελέτη για το τέρας. Το φουγάρο είναι δίπλα στο νηπιαγωγείο.
  • Δεν κάνατε κοινωνό τον Δήμο. Ούτε καν στον πίνακα που είναι στην πλατεία δημοσιοποιήσατε το πρόβλημα.
  • Προεκλογικά τάζατε πολλά. Τώρα είμαστε κατόπιν εορτής. Εγκληματική η καθυστέρηση.
  • Εγώ σας είχα ενημερώσει από τον Ιούνιο. Αλήθεια, απευθυνθήκατε στην ΚΕΔΕ;
  • Μένω απέναντι με ένα μωρό, η κατάσταση είναι τραγική. Τι να κάνω;
  • Υπάρχει στο κέντρο άλλης πόλης παρόμοια βιομηχανία; Ή εμείς είμαστε μοναδικοί;
  • Ακούσαμε ήδη για δέκα παρανομίες. Να γίνουν αμέσως ασφαλιστικά μέτρα.

Ειπώθηκαν κι άλλα πολλά. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Αλλά επάνω από όλα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet