Νέα τροπή στο θέμα του Ο.Τ.9 από την «κρυφή» επιστολή του δημάρχου
Ποιότητα Ζωής

Νέα τροπή στο θέμα του Ο.Τ.9 από την «κρυφή» επιστολή του δημάρχου

Δεν έχει… τέλος η αντιπαράθεση για το ειδικό τέλος στη Λυκόβρυση σχετικά με το έργο στο Ο.Τ.9., η 100% χρηματοδότηση του οποίου συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το όλο θέμα παίρνει νέα διάσταση μετά τη δημοσιοποίηση από τον επικεφαλής της παράταξης Πεύκη Λυκόβρυση.-, Δημήτρη Κωνστάντο, «κρυφής» επιστολής του δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, προς τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργο Καραμέρο, όπου -όπως επισημαίνει- σκοπίμως αποκρύβονται σημαντικά στοιχεία για το έργο, ενώ υπάρχει και σωρεία «ψευδών» αναφορών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εν λόγω επιστολή ουδέποτε ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε ενημερώθηκαν γι΄ αυτήν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι πολίτες της Λυκόβρυσης, τους οποίους και βαρύνει το ειδικό τέλος.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του κ. Δ. Κωνστάντου:

Η κρυφή επιστολή του Δημάρχου κ. Μαυρίδη στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρο για το Ο.Τ.9
Ανακρίβειες, ψέματα, ελλείψεις και σκοπιμότητες

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου παρουσιάσαμε επιστολή του δημάρχου Λυκόβρυσης Πεύκης κ. Αναστάσιου Μαυρίδη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής κ. Γεώργιο Καραμέρο σχετικά με το έργο που υλοποιείται στο Ο.Τ.9 της Λυκόβρυσης με ημερομηνία 18 Απριλίου 2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 4907.

Επιστολή Τ. Μαυρίδη (1)Επιστολή Τ. Μαυρίδη (2)

Η επιστολή, την οποία δημοσιοποιούμε προς ενημέρωση των συμπολιτών μας και των Περιφερειακών Συμβούλων Αττικής, αποσκοπεί μέσα από την παράθεση διάφορων επιχειρημάτων, να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα ανάληψης από την Περιφέρεια Αττικής του 100% του υπολειπόμενου κόστους του έργου, απαλλάσσοντας τον Δήμο μας από τη συμμετοχή του 30%. Η επικοινωνιακή διαχείριση της επιστολής από τον δήμαρχο κ. Μαυρίδη και η μελέτη του περιεχομένου της, δημιουργούν μια σειρά από σημαντικά και εύλογα ερωτήματα:

1. Γιατί ο δήμαρχος κράτησε «επτασφράγιστη» την επιστολή για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τις δημοτικές παρατάξεις, το Τοπικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης και τους συμπολίτες μας; Γιατί, όπως αποδείχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου, την απέκρυψε από όσους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων συμμετείχαν στην περίφημη «κλειστή» συνεδρίαση για το θέμα του ειδικού τέλους Λυκόβρυσης, αλλά και από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που κλήθηκαν για τον ίδιο λόγο; Χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του για την ενέργεια αυτή του δημάρχου, καταδικάζοντας απερίφραστα την απόκρυψη της επιστολής, θέτοντας πλέον και γενικότερο θέμα αξιοπιστίας των συναντήσεων «κεκλεισμένων των θυρών» και συμμετοχής του σε αυτές. Ο δήμαρχος κ. Μαυρίδης, στην απάντησή του για την απόκρυψη της επιστολής, αφού επιχείρησε ανεπιτυχώς δύο φορές να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα», δημιουργώντας τεχνητή όξυνση, τελικά δεν έδωσε καμία πειστική εξήγηση.

2. Γιατί ο κ. Μαυρίδης δεν αναφέρεται καθόλου στην πολυετή επιβάρυνση των κατοίκων της Λυκόβρυσης με την πληρωμή του ειδικού τέλους για την αγορά του οικοπέδου και την κάλυψη του μεριδίου του Δήμου στην ανέγερση των εγκαταστάσεων σε αυτό; Γιατί δεν επικαλέστηκε την ανακούφιση των κατοίκων της Λυκόβρυσης που θα προκύψει με την ανάληψη του 100% του κόστους του έργου από την Περιφέρεια Αττικής, οδηγώντας στην κατάργηση του ειδικού τέλους 0,80 ευρώ/τ.μ.; Γιατί δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, απευθυνόμενος στη διοίκηση της κ. Δούρου με τις αριστερές καταβολές, διακηρύξεις και ιεραρχήσεις, να επιμείνει στην οικονομική ανακούφιση των κατοίκων της Λυκόβρυσης; Μήπως γιατί ο κ. Μαυρίδης και η διοίκησή του ΔΕΝ είχε σκοπό να καταργήσει το ειδικό τέλος Λυκόβρυσης, αλλά να το διατηρήσει μέχρι το 2019, ανεξάρτητα από την ανάληψη του 100% του κόστους του έργου από την Περιφέρεια; Έτσι ώστε μετά το 2019 να εξομοιώσει τα δημοτικά τέλη της Λυκόβρυσης με αυτά της Πεύκης στο 1,70 ευρώ/τ.μ., από 1,27 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα;

3. Γιατί ο δήμαρχος ψευδώς ισχυρίζεται ότι η δημοσιονομική κατάσταση του Δήμου θα βελτιωθεί εφόσον αναληφθεί από την Περιφέρεια Αττικής το 100% του κόστους του έργου; Τόσο η αγορά του οικοπέδου όσο και η συμμετοχή στο κόστος ανέγερσης καλύπτονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από το ειδικό τέλος που πληρώνουν οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης, οπότε η δημοσιονομική κατάσταση του Δήμου παραμένει αμετάβλητη ανεξάρτητα από την πηγή κάλυψης του 30% που επιβαρύνεται στο κόστος ολοκλήρωσης του έργου. Ο ισχυρισμός του δημάρχου μπορεί να θεωρηθεί αληθής μόνο στην καταδικαστέα περίπτωση συνέχισης είσπραξης του ειδικού τέλους, παρά το γεγονός ότι θα έχει εκλείψει ο λόγος επιβολής του. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσει τα έσοδά του επιβαρύνοντας τους κατοίκους της Λυκόβρυσης, υπερβαίνοντας τον ειδικό χαρακτήρα του τέλους. Αυτό έχει ήδη επιβεβαιωθεί με τη μείωση στο 50% του ειδικού τέλους αντί της τεκμηριωμένης νομικά, οικονομικά, διοικητικά και λειτουργικά, κατάργησής του όπως εισηγήθηκαν και οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου. Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι σε αυτή την εξοντωτική πολιτική σε βάρος των νοικοκυριών της Λυκόβρυσης πρωταγωνιστούν δημοτικοί σύμβουλοι της Λυκόβρυσης με πολυετή θητεία στην Αυτοδιοίκηση.

4. Γιατί ο δήμαρχος παρακαλεί ουσιαστικά για την ανάληψη του 100% του κόστους του έργου από την Περιφέρεια; Μήπως γιατί, όπως ο ίδιος για πρώτη φορά εγγράφως ομολογεί, σε αντίθετη περίπτωση δε θα είναι εφικτή «η έγκαιρη και ομαλή υλοποίηση του έργου»; Δικαιώνεται ο ισχυρισμός μας ότι η ανάληψη του 100% του κόστους του έργου είναι μονόδρομος για τον Δήμο, τοποθετώντας την Περιφέρεια Αττικής σε θέση ισχύος όσον αφορά στην πίεση για παροχή ανταλλαγμάτων, με κορυφαίο το υπερτοπικό, διαδημοτικό πράσινο σημείο στον χώρο του ημιτελούς κλειστού γηπέδου της Λυκόβρυσης. Αντάλλαγμα απαράδεκτο, που ευτυχώς ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής προσπάθησε να υλοποιήσει η διοίκηση του κ. Μαυρίδη και οι «σύμμαχοί της», με κορυφαίο εκφραστή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελλο Παπανικολάου.

5. Γιατί ο δήμαρχος περιγράφει την οικονομική κατάσταση του Δήμου με τόσο μελανά χρώματα θέτοντας μάλιστα και ζήτημα «εύρυθμης δημοσιονομικής λειτουργίας» σε περίπτωση που η Περιφέρεια δεν αναλάβει το 100% του κόστους του έργου;

Υπενθυμίζουμε την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων, με βάση την εισήγηση της διοίκησης, την οποία και υπερψηφίσαμε, βελτιώνοντας με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την ταμειακή ρευστότητα του Δήμου τα αμέσως προσεχή έτη. Μήπως τελικά, με όλη αυτή την επιχειρηματολογία, ο κ. Μαυρίδης ήθελε να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» της κατάργησης του ειδικού τέλους για τον ίδιο, τη διοίκησή του και τους υποστηρικτές του; Μήπως τελικά γι΄ αυτόν τον λόγο, έστω και προφορικά, όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης Πεύκης για κατάργηση του ειδικού τέλους σε περίπτωση ανάληψης του 100% του κόστους του έργου; Μήπως γι΄ αυτό ο δήμαρχος, μην μπορώντας να απορρίψει τη δικαιολογημένη απαίτηση της Περιφέρειας, διατήρησε το ειδικό τέλος στο 50% βασιζόμενος σε μια αναιτιολόγητη, διάτρητη και πρόχειρη σύνδεσή του με την πληρωμή του δανείου για την αγορά του οικοπέδου, παρά το γεγονός ότι τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για την εφάπαξ αποπληρωμή του;

Δυστυχώς η επιθυμητή ανάληψη από την Περιφέρεια Αττικής του 100% του κόστους του έργου που υλοποιείται στο Ο.Τ.9 ΔΕΝ συνοδεύεται από την αναμενόμενη και εφικτή σε όλα τα επίπεδα άμεση κατάργηση του ειδικού τέλους Λυκόβρυσης.  Αυτό το σημαντικό στοιχείο οφείλουν να το γνωρίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής.

Ο δήμαρχος κ. Μαυρίδης, με τους χειρισμούς του σε όλα τα επίπεδα, τόσο με την απόκρυψη της σημαντικής επιστολής όσο και με το περιεχόμενό της, απέδειξε και πάλι ότι έχει «διπλή ατζέντα» η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου και των συμπολιτών μας και σε συνειδητή θεσμική εκτροπή τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις δημοτικές παρατάξεις και τα Τοπικά Συμβούλια Πεύκης και Λυκόβρυσης.

Ως δημοτική παράταξη και με συνέπεια σε όσα έχουμε δηλώσει, έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων μας, για την επίτευξη του στόχου ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του ειδικού τέλους Λυκόβρυσης για τις οποίες όπως και στο παρελθόν θα ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας.  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet