Συζήτησαν τα πάντα, πλην του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων
Ποιότητα Ζωής

Συζήτησαν τα πάντα, πλην του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων

Ήταν αναμενόμενο ότι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης (Ενημέρωση και συζήτηση για την εξέλιξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) στην πρώτη συνεδρίαση του 2016 (Τρίτη 12 Ιανουαρίου) θα προκαλούσε εντάσεις. Ο λόγος ήταν η πληθώρα δημοσιευμάτων, αλλά και η διακίνηση φημών για «κρυφές ατζέντες» και «υπόγειες συμφωνίες» για τη δημιουργία «πράσινου σημείου» στη Λυκόβρυση, στον χώρο του σημερινού κλειστού γυμναστηρίου, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Δυστυχώς, η πολύωρη συζήτηση στο Σώμα σπαταλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σε ανταλλαγή αιχμών και κατηγοριών για το παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να εντάξει στον προϋπολογισμό της κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του «πράσινου σημείου» στον εν λόγω χώρο, χωρίς να έχει ληφθεί γι’ αυτό απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και χωρίς να το γνωρίζει ούτε ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε. Μοιραία, λοιπόν, ουδεμία συζήτηση έγινε για το ίδιο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αφού όλες οι παρεμβάσεις εστιάστηκαν στο “πράσινο σημείο” της Λυκόβρυσης.

Αλλά και επ΄ αυτού, μάλλον δεν γίναμε σοφότεροι ούτε εμείς, ούτε οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αφού κάποιοι εξ αυτών δικαίως δήλωναν ότι δεν κατάλαβαν τι είδους απορρίμματα θα υποδέχεται το συγκεκριμένο «πράσινο σημείο» και εάν αυτό θα εξυπηρετεί μόνο τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης ή και άλλους όμορους Δήμους, με τους οποίους η δημοτική Αρχή βρίσκεται σε επαφές για το συνολικότερο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αν θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάποιους «τίτλους» στα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, αυτοί θα ήταν οι εξής:

  • Το όλο θέμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασισθεί.
  • Η ενημέρωση και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας είναι βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η δημιουργία οποιουδήποτε «πράσινου σημείου» στην πόλη.
  • Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
  • Η δημοτική Αρχή διάκειται θετικά στην προοπτική το «πράσινο σημείο» στη Λυκόβρυση να γίνει στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου, αφού θεωρείται απίθανη η αδειοδότηση του τελευταίου, αλλά και δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωσή του.
  • Μεγάλη ομάδα δημοτικών συμβούλων επιθυμεί εάν αποφασισθεί η δημιουργία στον συγκεκριμένο χώρο «πράσινου σημείου», να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για αγορά νέου χώρου και κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο έχει τόσο ανάγκη η περιοχή.
Τάσος Μαυρίδης: Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση καχυποψία
Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

Ο δήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του για το θέμα κάνοντας μία συνοπτική αναφορά στις κινήσεις που έχει κάνει η δημοτική Αρχή στο πλαίσιο υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίες όπως επεσήμανε, πραγματοποιούνται με «πλήρη διαφάνεια» και «διάθεση συνεργασίας» με όλους. Μάλιστα, κατηγόρησε διάφορες πλευρές ότι διασπείρουν «ανυπόστατες φήμες» στην πόλη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουν προβλήματα και στις σχέσεις του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Τάσος Μαυρίδης υποστήριξε ότι βρίσκεται σε επαφές με τους όμορους Δήμους γιατί το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι μεγάλο και σύνθετο και απαιτεί και διαδημοτικές συνεργασίες, αλλά αρνήθηκε επίμονα ότι έχει κάνει οποιαδήποτε συμφωνία που να δεσμεύει τον Δήμο.

Κάλεσε δε τις δημοτικές παρατάξεις να υποβάλουν οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση έχουν, ενώ αναρωτήθηκε για τους λόγους που εκφράζεται «τόση καχυποψία» από κάποιους. Παράλληλα, προανήγγειλε την πραγματοποίηση ημερίδας, από κοινού με την Περιφέρεια, για το όλο θέμα, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το «πράσινο σημείο» ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το υποδεικνυόμενο σημείο στη Λυκόβρυση έχει θετικά στοιχεία ότι βρίσκεται σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική, που βρίσκεται έξω από την πόλη, ενώ διαθέτει και στεγασμένο χώρο, ενώ ως αρνητικό γεγονός ανέφερε ότι ο χώρος αυτός είναι προορισμένος για το κλειστό γυμναστήριο.

Αν και τόνισε ότι η ένταξη του συγκεκριμένου σημείου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας δεν είναι δεσμευτική για τον Δήμο, ο ίδιος έδειξε ότι είναι θετικό στη συγκεκριμένη προοπτική.

Μαρία Γώγου: Διαπραγμάτευση για το κλειστό στη Λυκόβρυση
Μαρία Γώγου
Μαρία Γώγου

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Γώγου, αφού χαρακτήρισε «απαραίτητη την τακτοποίηση του θέματος των απορριμμάτων» στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, δήλωσε ότι συμφωνεί «σε γενικές γραμμές» με την τοποθέτηση του δημάρχου.

Όπως είπε, η όλη διευθέτηση θα αποφέρει οφέλη για τον Δήμο, συμφώνησε και η ίδια ότι η ένταξη του συγκεκριμένου σημείου στη Λυκόβρυση στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας δεν είναι δεσμευτική, ενώ πρότεινε να υπάρξει διαπραγμάτευση για το πού θα μπορούσε να δημιουργηθεί το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής.

Το μόνο αρνητικό στην όλη υπόθεση που ανέφερε η κα Μ. Γώγου είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη γενικότερη σημασία των «πράσινων σημείων».

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Εμείς δεν θα «πέσουμε» εύκολα για το «πράσινο σημείο»
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχίας Πολιτών, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι αποφάσισε να στείλει στην Περιφέρεια το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πρόσθεσε ότι στα «πράσινα σημεία» που προτείνονται θα συγκεντρώνονται και «μπάζα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος στο ιστορικό του κλειστού γυμναστηρίου, προτείνοντας να καθαριστεί και να αναπλαστεί από τον Δήμο, ενώ είπε ότι η δημιουργία στον χώρο «πράσινου σημείου» θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά τους «στενούς δρόμους» της περιοχής λόγω της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Επίσης, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των ημερίδων ενημέρωσης, λέγοντας ότι ελάχιστοι παρακολούθησαν πρόσφατες αντίστοιχες εκδηλώσεις του Δήμου, ενώ πρότεινε η ημερίδα που σχεδιάζει η δημοτική Αρχή να γίνει στη Λυκόβρυση, «εκεί που το θέμα καίει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος απέρριψε το επιχείρημα ότι η ένταξη του συγκεκριμένου «πράσινου σημείου» στη Λυκόβρυση δεν είναι δεσμευτική για τον Δήμο, «αφού η μελλοντική αφαίρεσή του θα δημιουργήσει πρόβλημα», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση «χωρίς να στηρίχθηκε κάπου». Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, έκανε λόγο για «στημένο παιχνίδι» και αναρωτήθηκε εάν «υπήρχαν συμφωνίες στο παρασκήνιο», καθώς θεώρησε περίεργο ότι ο Δήμος δεν αντέδρασε έντονα στην ένταξη του συγκεκριμένου «πράσινου σημείου» στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, χωρίς να ερωτηθεί ο δήμαρχος και χωρίς να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. «Εμείς δεν θα πέσουμε εύκολα. Δεν δεχόμαστε να επιλέγουν τη Λυκόβρυση χωρίς να μας ενημερώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε ότι η ενημέρωση πρέπει «να ξεκινήσει μέσα από τα σπίτια» μας και ότι το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι «πολύ μεγάλο» και δεν μπορεί να λυθεί «από έναν και μόνο Δήμο».

Δημήτρης Κωνστάντος: Κανένα «πράσινο σημείο» χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας
Δημήτρης Κωνστάντος
Δημήτρης Κωνστάντος

Σχεδόν με την πρώτη φράση του, ότι το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης εισήλθε για συζήτηση στο Δ.Σ. με πρωτοβουλία της μειοψηφίας και όχι της διοίκησης, ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- προκάλεσε τη μήνιν του δημάρχου, ο οποίος και αποχώρησε από την αίθουσα, λέγοντας ότι όσα αναφέρει ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος είναι ανακριβή.

Ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος είπε ότι αποδέχεται τη δέσμευση του δημάρχου ότι δεν υπήρχε καμία προηγούμενη συνεννόηση για την υπόδειξη «πράσινου σημείου» από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά ζήτησε επίμονα να ξεκαθαρίσει ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών σχετικές δηλώσεις σε τοπικό έντυπο για ύπαρξη συμφωνίας.

Επίσης, τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση δοθεί στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να εξασφαλίζει τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου και, κυρίως, να έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας (σ.σ.: ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει απολέσει το τεκμήριο ότι εκπροσωπεί τη διάθεση της τοπικής κοινωνίας»). Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θεωρεί ότι ο προτεινόμενος χώρος πληροί τις προδιαγραφές για τη δημιουργία «πράσινου σημείου».

Τέλος, παρατήρησε ότι οι διαβεβαιώσεις του δημάρχου για όσα συζητά με συναδέλφους τους από όμορους Δήμους για το γενικότερο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων δεν αντιστοιχούν με τα όσα εκείνοι ανακοινώνουν μέσω των δελτίων Τύπου που εκδίδουν.

Πολύωρη η συζήτηση για το «πράσινο σημείο»

Η συζήτηση για το επίμαχο «πράσινο σημείο» συνεχίστηκε επί ώρα, καθώς επ’ αυτού τοποθετήθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές παρεμβάσεις:

Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος (Συμμαχία Πολιτών): Μίλησε για καθυστερημένη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ σημείωσε ότι όλος ο τρόπος χειρισμός του θέματος, από τις συναντήσεις με την Περιφέρεια μέχρι την εσπευσμένη αποστολή του Τοπικού Σχεδίου στην Περιφέρεια, αλλά και η εμφάνιση του «πράσινου σημείου» στη Λυκόβρυση, «γεννούν ερωτηματικά». Ο ίδιος αναρωτήθηκε μήπως τα έργα που «προσφέρει» η Περιφέρεια στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης αποτελούν «ανταλλάγματα» για να γίνει αποδεκτό το επίμαχο «πράσινο σημείο».

Κωνσταντίνος Νικολιδάκης (πρόεδρος Δ.Σ.): Καταδίκασε την «παραφιλολογία» πάνω στο θέμα, μέσω συνεντεύξεων και δημοσιεύσεων, και συμφώνησε με προηγούμενες τοποθετήσεις για ανάγκη συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Πρόσθεσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις και δεν έχει αποφασισθεί τίποτε και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να συζητούν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου τις πιθανές εκδοχές και όχι στα ΜΜΕ, αφού το Σώμα είναι αυτό που θα λάβει την οριστική απόφαση.

Δημήτρης Κατραμάδος (Πεύκη-Λυκόβρυση Η Πόλη της Ζωής μας): Τόνισε ότι στο θέμα δεν υπάρχουν «συνομωσίες» και ότι είναι δέσμευση της διοίκησης ότι δεν θα υπάρξει παραχώρηση του χώρου, χωρίς ταυτόχρονη εξασφάλιση-αγορά αντίστοιχου χώρου για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου. Επίσης, για το υποδεικνυόμενο «πράσινο σημείο» δεν υπάρχει ούτε κάποια μελέτη βιωσιμότητας, ούτε συγκριτική μελέτη με αντίστοιχες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για να μπορέσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να αποφασίσουν την καλύτερη λύση, προτείνοντας το θέμα να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος με ολοκληρωμένη εισήγηση.

Ισαάκ Δημητριάδης (Κοινωνία Ενεργών Πολιτών): Είπε ότι συμφωνεί με τη δημιουργία «πράσινου σημείου», αλλά ζήτησε ταυτόχρονα να τεθεί «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις με την Περιφέρεια, η οποία πρέπει να δεσμευθεί για τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή. Επίσης, ζήτησε να γίνει ξεκάθαρο το ποιους θα εξυπηρετεί το «πράσινο σημείο», ποια υλικά θα συγκεντρώνονται εκεί, να υπάρξει σχετική περιβαλλοντική μελέτη και η είσοδος των οχημάτων να γίνεται αποκλειστικά από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού.

Ευάγγελος Παπανικολάου (αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος): Ανέφερε ότι το έγγραφο που εστάλη στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 προς την Περιφέρεια ήταν μία εισαγωγή για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, «μία έκθεση ιδεών» όπως είπε χαρακτηριστικά, στο οποίο πουθενά δεν αναφερόταν χώρος στη Λυκόβρυση για «πράσινο σημείο». Όπως σημείωσε, αφορούσε σε μία πρώτη φάση του Σχεδίου, η οποία δεν απαιτούσε έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι στην επόμενη φάση οπωσδήποτε το θέμα θα έρθει στο Σώμα. Ο ίδιος, αν και εξέφρασε απορία πώς η Περιφέρεια ενέταξε το «πράσινο σημείο» στον προϋπολογισμό της, είπε ότι ίσως αυτό να μπορούσε να καλύψει τις συνολικές ανάγκες του Δήμου, αντί να δημιουργηθούν τέσσερα «σημεία» στην πόλη, όπως έχουν προβλεφθεί με βάση τη σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου.

Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη (ανεξάρτητη): Ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για ένα ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία, δεν είναι γνωστές οι διαστάσεις του, ούτε οι επιπτώσεις του. Κατέκρινε τη συνάντηση επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρο για το θέμα, προσθέτοντας ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς συναίνεση των κοινωνιών και του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ίδια ζήτησε να υπάρξουν «διάσπαρτα πράσινα σημεία» στην πόλη και όχι ένα στη Λυκόβρυση, ενώ ανέφερε ότι σε κάποιους όμορους Δήμους «άνοιξε η όρεξη να κάνουν τη Λυκόβρυση χωματερή των “ευγενών”  σκουπιδιών τους».

Βασιλική Νικολαροπούλου (Κοινωνία Ενεργών Πολιτών): Ανέφερε ότι η διαδικασία των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι «σύνθετη και απαιτεί μεγάλη προσοχή», τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου στη Λυκόβρυση, «ανεξαρτήτως του “πράσινου σημείου”» και τέλος κατέκρινε τις συναντήσεις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων με τον αντιπεριφερειάρχη, καταγγέλλοντας ότι στη δική της παράταξη έγινε εν αγνοία των υπόλοιπων συμβούλων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος επανέλαβε πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα αναφορικά με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης γίνεται με διαφάνεια και με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, ενώ τόνισε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα, γιατί «όσο το αφήνουμε, θα το βρούμε μπροστά μας ακόμη χειρότερο». Επίσης, ζήτησε τις προτάσεις όλων, ώστε να εξευρεθεί μία κοινή λύση, ενώ υπερασπίστηκε τις διαδημοτικές συναντήσεις και συνεργασίες, αφού τα προβλήματα δεν περιορίζονται αποκλειστικά στα όρια ενός Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet