Δ. Νικολάου: Να διεκδικήσουμε ένα «πράσινο σημείο» όπως στο εξωτερικό
Ποιότητα Ζωής

Δ. Νικολάου: Να διεκδικήσουμε ένα «πράσινο σημείο» όπως στο εξωτερικό

Να διεκδικήσει ένα «πράσινο σημείο» στο πλαίσιο των προδιαγραφών του εξωτερικού καλεί τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ο κ. Δημήτριος Νικολάου.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωσή του:

Ένα πράσινο σημείο είναι στην ουσία, ένα κέντρο ανακύκλωσης. Δεν πρόκειται όμως για έναν βιομηχανικό χώρο με ογκώδη μηχανήματα διαλογής, υψηλής τεχνολογίας και δεκάδες άτομα προσωπικό.

Εάν θέλουμε να ψάξουμε στο διαδίκτυο για πληροφορίες, η αναζήτηση «πράσινο σημείο» θα μας αποδώσει περιορισμένα αποτελέσματα και κυρίως από την Κύπρο. Όσοι είστε αγγλομαθείς μην δοκιμάσετε στο διαδίκτυο, ως λέξη κλειδί «green spot» αλλά «drop off recycling centre» και επιλέξτε «εικόνες» ώστε η μηχανή αναζήτησης να παρουσιάσει τα αποτελέσματα σε εικόνες.

Αν μια εικόνα είναι 1.000 λέξεις, θα βρείτε εκατοντάδες εικόνες, και θα κατανοήσετε, μέσα σε λίγα λεπτά τι είναι ένα πράσινο σημείο και πως αντιμετωπίζεται η ανακύκλωση σε άλλα κράτη.

Αφού περιηγηθείτε με την ησυχία σας στις εικόνες, εν συνεχεία μπορείτε να μπείτε στην επίσημη σελίδα του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και ν΄ αναζητήσετε τον Οδηγό Πράσινων Σημείων.

Για διευκόλυνση, σας παραθέτω τον σύνδεσμο (link) http://www.eoan.gr/el/content/394/odigos-prasinon-simeion_-ekdosi-1-2015

Στη συνέχεια σας παραθέτω μια φωτογραφία από μια μακέτα πράσινου σημείου στο εξωτερικό.

Μακέτα «πράσινου σημείου» από χώρα του εξωτερικού
Μακέτα «πράσινου σημείου» από χώρα του εξωτερικού

Εάν πρόκειται ο Δήμος μας ν΄ αποκτήσει κάποια στιγμή ένα κέντρο ανακύκλωσης, ένα «πράσινο σημείο», θα ήθελα πολύ να είναι κάτι παρόμοιο.

Ας δούμε τα πράγματα όμως λίγο πιο πρακτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης ΑΣΑ (Αστικών Στερεών Αποβλήτων), ο Δήμος μας παράγει περίπου 950 τόνους ανακυκλώσιμα απορρίμματα ετησίως τα οποία παραδίδονται στα ΚΔΑΥ.

Εάν υποθέσουμε ότι τα απορριμματοφόρα δεν θα πηγαίνουν στα ΚΔΑΥ, αλλά στο «πράσινο σημείο» και θα αδειάζουν 3.000 κιλά ημερησίως ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία πιθανόν να περιέχουν και ένα 10% σύμμεικτα απορρίμματα, και όλα αυτά θα διαχωρίζονται χειρονακτικά, …ε τότε ξεχάστε την ανωτέρω φωτογραφία, η επόμενη πιθανόν να είναι πλησιέστερη στην πραγματικότητα.

«Πράσινο σημείο» στην Ελλάδα
«Πράσινο σημείο» στην Ελλάδα

Δυστυχώς η φωτογραφία 2 είναι από «πράσινο σημείο» στην Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι το εξής, υπάρχει δυνατότητα να αποφύγουμε την αθλιότητα της φωτογραφίας Νο 2 και να αποκτήσουμε τις εγκαταστάσεις της φωτογραφίας Νο 1;

Η απάντηση είναι απλή.

Φυσικά και μπορούμε, αρκεί να το διεκδικήσουμε σωστά με γνώση και με μεθοδικότητα.

Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε το εξής.  Τα  πράσινα σημεία δημιουργήθηκαν για ν΄ αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης σε κάθε περιοχή, (στον Δήμο μας η ανακύκλωση είναι σε ποσοστό κάτω του 10%, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά το 40%).  Η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης είναι δείγμα πολιτισμού και οφείλουμε, τόσο ως Δήμος, αλλά και ως πολίτες μεμονωμένα ο καθένας μας, ν΄ αρχίσουμε σταδιακά να βάζουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας.

Τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά τόσο για μας, όσο και για το μέλλον της πόλης μας.

Νικολάου Δημήτριος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet