Γιώργος Καραμέρος: Τα πράσινα σημεία δεν είναι χωματερές
Περιφέρεια Αττικής

Γιώργος Καραμέρος: Τα πράσινα σημεία δεν είναι χωματερές

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, ημερίδα με θέμα «Σχεδιασμός Τοπικής Διαχείρισης Απορριμμάτων» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσου Μαυρίδη και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής.

Τις εισηγήσεις επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων για τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, τα πράσινα σημεία, αλλά και τον τοπικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων της πόλης παρακολούθησαν με ενδιαφέρον για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων σχολείων της Λυκόβρυσης και της Πεύκης καθώς επίσης οι δήμαρχοι Ηράκλειου Νίκος Μπάμπαλος, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, Χαλανδρίου Σίμος Ρούσος, Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, πρώην δήμαρχοι και επικεφαλής παρατάξεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων. Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Για την εκδήλωση:

«Συγχαίρω τη διοίκηση του Δήμου και τον κ. Μαυρίδη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης. Σήμερα ξεκαθαρίστηκε και στους πιο δύσπιστους  ότι τα πράσινα σημεία δεν είναι χωματερές, αλλά μικρά κέντρα ανακυκλώσιμων υλικών χωρίς οσμές και όχληση».

Για τον ΠΕΣΔΑ και τα πράσινα σημεία στον βόρειο τομέα:

«Δρομολογήσαμε και χρηματοδοτούμε στον Βόρειο Τομέα τέσσερα περιφερειακά μικρά πράσινα σημεία σε Αγία Παρασκευή, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Πεντέλη. Ενδιαφέρονται επίσης Κηφισιά και Παπάγος.

»Κάνω έκκληση σε όσους για μικροπολιτικό συμφέρον τριγυρνούν στις γειτονιές και χτυπούν τις πόρτες λέγοντας “Σας φέρνουν τα σκουπίδια στη γειτονιά σας” να σταματήσουν να το κάνουν. Χώροι ενός στρέμματος που θα επεξεργάζονται προσωρινά π.χ. πλαστικό, χαρτί ή αλουμίνιο και όχι οργανικά, δεν ενοχλούν, δεν βρωμίζουν. Πολλώ δε μάλλον όταν θα είναι και μακριά από σπίτια, σε ΒΙΟΠΑ κ.λπ. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι των Οικολόγων, των Δεξιών ή των Αριστερών, αλλά ανήκει σε όλους. Τους καρπούς της θα τους γευτούν όλοι. Τα πράσινα σημεία θα φέρουν θέσεις εργασίας και χρήματα στους Δήμους που τώρα αντί να πληρώνονται, πληρώνουν. 

»Επί παραδείγματι (απευθυνόμενος στους παρόντες μαθητές) συγκεντρώνουμε αυτές τις μέρες υλικά για τους πρόσφυγες και ψάχνουμε κούτες για την αποθήκευση που κοστίζουν στην αγορά από 0,70 λεπτά έως 1,5 ευρώ η μία. Φυσικά και επαναχρησιμοποιούμε κούτες. Δεν αγοράζουμε νέες. Αυτό είναι ένα παράδειγμα πως είναι πρακτικά σε μεγάλη κλίμακα ο περιφερειακός σχεδιασμός. Ανακυκλώνουμε τα υλικά σε τοπικό επίπεδο με τη βοήθεια των πολιτών, σε όφελος των Δήμων, πετάμε λιγότερα έως τίποτα στους ΧΥΤΥ. Τα υλικά είναι χρήματα δεν είναι σκουπίδια.

»Το 1,5 εκατομμύριο που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για πράσινο σημείο στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης μπορεί να αξιοποιηθεί και διαπιστώνω σήμερα από το κλίμα και τις τοποθετήσεις ότι μπορούμε αν βρούμε λύσεις και όχι προβλήματα για κάθε λύση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet