Η διαχείριση απορριμμάτων επί… σκηνής στη Λυκόβρυση-Πεύκη
Ποιότητα Ζωής

Η διαχείριση απορριμμάτων επί… σκηνής στη Λυκόβρυση-Πεύκη

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου και μαθητών από σχολεία του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, ημερίδα με θέμα “Σχεδιασμός Τοπικής Διαχείρισης Απορριμμάτων”.

Το “παρών” έδωσαν  ο  αντιπεριφερειάρχης  Βορείου τομέα, Γιώργος Καραμέρος, ο δήμαρχος  Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελής Ξυριδάκης, ο  δήμαρχος Μεταμόρφωσης. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, ο δήμαρχος  Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και ο πρώην δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης, Δημήτρης Φωκιανός.

Πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πραγματοποίησαν εκπρόσωποι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με το οποίο ο Δήμος συνεργάζεται για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους  και τους ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους στην ημερίδα, την οποία χαρακτήρισε άκρως επίκαιρη, ενώ το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων το χαρακτήρισε ζήτημα πρόκληση.

Ακόμη ανέφερε ότι “πρωταρχικός στόχος όλων μας πρέπει να είναι η μείωση των απορριμμάτων και η αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών”. Ήδη όπως είπε, από το 2013 έχει εκπονηθεί σχέδιο πιλοτικής εισαγωγής της οικιακής κομποστοποίησης στον Δήμο και έχει υποβληθεί και σχετική πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι αναμένεται το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο από το υπουργείο, που θα αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως έναν εν δυνάμει πόρο και θα ελαχιστοποιεί τη διάθεση στο έδαφος, ενώ ακόμη αναφερόμενος στους μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων που ήταν παρόντες, αφού τους ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους, τους είπε ότι “από εσάς περιμένουμε να γίνεται το παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας”.

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Καραμέρος, αφού συνεχάρη τον κ. Μαυρίδη για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στα “Πράσινα Σημεία”, τα οποία χαρακτήρισε ως “χώρους ανάκτησης υλικών, χώρους προστασίας της υγείας των πολιτών αλλά και χώρους δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας”, ενώ ακόμη δήλωσε ότι “πρέπει να θεωρούμε τα σκουπίδια μας, όπως κάνουν άλλωστε  όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ως πλούτο για τις τοπικές κοινωνίες”.

Όλοι σχεδόν οι ομιλητές στις εισηγήσεις τους ανέφεραν ότι για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων χρειάζεται πλήρη αναδιοργάνωση των παρωχημένων υπηρεσιών, ενώ πρέπει να δίνεται έμφαση έτσι ώστε η διαλογή να γίνεται στην πηγή. Όπως αναφέρθηκε, μέχρι το 2020 θα πρέπει να επιτευχθεί άμεση εκτροπή στην πηγή των βιοαποβλήτων κατά 40%, ενώ η κα Λοϊζίδου, καθηγήτρια της σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί άμεσα το σύστημα Διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων ώστε να φτάσει το 65%.

Οι ομιλητές από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ανέφερεαν ότι του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι να μας κατευθύνει προς μια οικονομία και μια κοινωνία με μηδενικά απόβλητα, μια κοινωνία που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους. Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο κ. Παπασωτηρίου, εκπρόσωπος από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – Μπλε Κάδοι- (ΕΕΑΑ), το 57% των συμμετεχόντων σε σχετική έρευνα είναι ικανοποιημένοι από το σύστημα Ανακύκλωσης και το 95% πηγαίνει στον μπλε κάδο τα σχετικά απορρίμματα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Μετά το πέρας της ημερίδας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους, ενώ όλοι δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της ημερίδας. Ο κ. Μαυρίδης, αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους, τους ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον παρόμοιες διοργανώσεις, είτε στον χώρο του δημαρχείουν είτε στα σχολεία του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet