Ημερίδα – διαβούλευση για την τοπική αγορά
Επιχειρήσεις – Αγορά

Ημερίδα – διαβούλευση για την τοπική αγορά

Ημερίδα με θέμα «Τοπική αγορά και ελεύθεροι επαγγελματίες του τόπου μας» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στην Πεύκη, από τη δημοτική παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο.

Στα πλαίσια της ημερίδας ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε: «Στηρίζουμε την τοπική αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες του τόπου μας. Η συνεργασία και η στήριξη των Δήμων στην τοπική αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες του τόπου είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη για όλες τις πλευρές».

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν οι κ.κ. Μάρκος Πανέττας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, Μαίρη Μεσογείτη γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Μεταμόρφωσης, Νίκος Παπαδόπουλος μέλος Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου του Δήμου Διονύσου και ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Πεύκης-Λυκόβρυσης Γιάννης Πιπερίγκος.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι η εκδήλωση αποτελεί την αρχή ενός διαλόγου για ένα κρίσιμο θέμα την ώρα που η τοπική αγορά δοκιμάζεται, η επιχειρηματικότητα διώκεται, τα εισοδήματα των νοικοκυριών συνεχώς συρρικνώνονται και οι κοινωνικές δομές καταρρέουν. «Έχουμε χρέος να στηρίξουμε την τοπική αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες του Δήμου μας», τόνισε.

Μ. Πανέττας: “Να έρθουν μπροστά οι Δήμοι”

Ο κ. Μάρκος Παντέτας είπε ότι οι δημοτικές αρχές πρέπει να είναι δίπλα στον εμπορικό κόσμο και τους επαγγελματίες και θα πρέπει να δέχονται τον συμβουλευτικό ρόλο των συλλόγων τους. Τόνισε τα προβλήματα που δημιουργούνται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ασταθής φορολογική πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα που προκύπτει από τη λειτουργία των δυο μεγάλων εμπορικών κέντρων της ευρύτερης περιοχής. «Οι δημοτικές αρχές πρέπει να παίξουν ρόλο συντονιστή σε πολλά ζητήματα και έκανε αναφορά στην εκμετάλλευση των κοινοτικών προγραμμάτων. Είναι ευκαιρία να έρθουν μπροστά οι Δήμοι» τόνισε και πρότεινε τη δημιουργία ανοικτών mall σε κλειστά τοπικά εμπορικά κέντρα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους έμποροι και επαγγελματίες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Μ. Μεσογείτη: “Χωρίς εμπόρους, οι πόλεις είναι νεκρές”

Η κ. Μαίρη Μεσογείτη αναφέρθηκε στα διογκούμενα προβλήματα του εμπορικού κόσμου της Μεταμόρφωσης και αναφέρθηκε στις on line αγορές μέσω του διαδικτύου που καθιστούν, όπως είπε, ανέφικτο και αναποτελεσματικό τον υγιή ανταγωνισμό. Ζήτησε δε τη βοήθεια, την υποστήριξη και την τεχνογνωσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε οι καταναλωτές να κρατηθούν στις τοπικές αγορές, οι οποίες θα λειτουργούν ως πνεύμονες ζωής και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. «Η πόλη χωρίς εμπορική δραστηριότητα είναι νεκρή πόλη», είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Παπαδόπουλος: “Θέλουμε αρωγό την Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, αφού συνεχάρη τον κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο για την πρωτοβουλία να ιεραρχήσει ως μείζον θέμα την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, ζήτησε να σταματήσουν κάποιοι Δήμοι να βλέπουν εχθρικά τους τοπικούς επιχειρηματίες. «Πρέπει να κατανοήσουν οι δημοτικοί άρχοντες ότι και οι έμποροι με τους επαγγελματίες της περιοχής είναι κι αυτοί πολίτες, έχοντες κάθε διάθεση να συμμετέχουν για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, αρκεί να νιώθουν πώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρωγός στα πράγματι δύσκολα επιχειρηματικά προβλήματα».

Γ. Πιπερίγκος: “Να αναλάβει κάθε πλευρά τις ευθύνες της”

Ο κ. Γιάννης Πιπερίγκος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των πόλεων από την τόνωση της τοπικής αγοράς και στο πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει. «Μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ απλά. Για παράδειγμα, η έγκαιρη αποκομιδή των σκουπιδιών και οι καθαροί δρόμοι βοηθάνε την ψυχολογία του καταναλωτή» είπε.

Από την άλλη πλευρά στάθηκε στη συνεισφορά των τοπικών επιχειρηματιών στη μείωση της ανεργίας σε έναν Δήμο και στην ενίσχυση των ταμείων του με τα δημοτικά τέλη κ.λπ. Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στις ευθύνες των επιχειρηματιών για την κακή πορεία, τονίζοντας τα θέματα της καθημερινής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, προτάσεις κι ακούστηκαν πολλές χρήσιμες ιδέες από δεκάδες παρισταμένους. Μεταξύ των παρεμβάσεων να αναφερθεί αυτή της “Πρωτοβουλίας Νέων Πεύκης – Λυκόβρυσης”, που πρότεινε την κατασκευή ειδικής ιστοσελίδας για την κατάθεση βιογραφικών από τους νέους της περιοχής, προκειμένου οι επιχειρηματίες να επιλέγουν προσωπικό από ανέργους νέους του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet