Από τις υφάντρες της Ν. Υόρκης στη σημερινή ζωή – «λάστιχο» των γυναικών
Κοινωνία

Από τις υφάντρες της Ν. Υόρκης στη σημερινή ζωή – «λάστιχο» των γυναικών

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, στην οποία κι αναφέρει τα εξής:

Τιμάμε τον ηρωικό αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης και απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες του λαού.

Πριν 160 χρόνια, χιλιάδες εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στον δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους, δουλειά με δικαιώματα. Στάθηκαν με θάρρος ακόμα και όταν η αστυνομία, με εντολή των βιομηχάνων, χτύπησε στο «ψαχνό» κι έπνιξε τη διαδήλωση στο αίμα.

Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη.

Σήμερα, οι εργαζόμενες και οι άνεργες, όλες οι γυναίκες του λαού, καταλαβαίνουν πολύ καλά, νιώθουν στο πετσί τους ότι «ισότητα μπροστά στον νόμο δεν σημαίνει και ισότητα στη ζωή». Στο όνομα της «ισότητας των δύο φύλων» ξηλώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις των γυναικών που είχαν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες χρόνων από το εργατικό κίνημα. Η τυπική αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία δεν την απάλλαξε στην πραγματικότητα από μια ζωή – «λάστιχο».

Σήμερα, ανάμεσα στα ασφυκτικά πλαίσια των εργοδοτικών απαιτήσεων για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και τη μακροχρόνια επίδραση αντιδραστικών κοινωνικών αντιλήψεων για τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινωνία η γυναίκα βιώνει διπλή εκμετάλλευση.

Η ελπίδα και η αισιοδοξία για τις γυναίκες μπορούν να γεννηθούν στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών, του ταξικού αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση. Σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι σύγχρονες ανάγκες αφορούν στη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση του ελεύθερου χρόνου, των διακοπών, της αναψυχής. Ειδικά για τη γυναίκα, το ζήτημα είναι να μπορεί να συνδυάζει αρμονικά τη συμμετοχή της στην εργασία με τη μητρότητα, χωρίς την ανασφάλεια της ανεργίας, της μετανάστευσης, έχοντας και ελεύθερο χρόνο που να τον αξιοποιεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της.

Η πείρα και η παρακαταθήκη των πιο λαμπρών σελίδων στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, όπως αυτή που γράφτηκε στις 8 Μάρτη 1857 από τις υφάντρες της Νέας Υόρκης «φωτίζουν» τον δρόμο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet