Αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η φιλανθρωπική εκδήλωση του Ι.Ν. Αγ. Παντελήμονος Πεύκης
Κοινωνία

Αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η φιλανθρωπική εκδήλωση του Ι.Ν. Αγ. Παντελήμονος Πεύκης

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης πραγματοποίησε την καθιερωμένη φιλανθρωπική εκδήλωση «Ενοριακό Απόγευμα Αγάπης» που αποσκοπεί στην ανάδειξη του φιλανθρωπικού έργου της ενορίας.

Το φετινό «Ενοριακό Απόγευμα Αγάπης» ήταν διαφορετικό αφ’ ενός διότι  ήταν αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021 και αφ’ ετέρου διότι πραγματοποιήθηκε σε έναν ιδιαιτέρα όμορφο χώρο στο κτήμα «Αριάνδη» στην Βαρυμπόμπη,  καθώς οι υγειονομικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την πραγματοποίησή του στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού.  

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου Ωρωπού, Μαραθώνος, αναφέρθηκε στο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η πίστη των ελλήνων για την αρχή και πορεία της επανάστασης, αναφέροντας μία χαρακτηριστική φράση ενός στοχαστή «πήραν λάδι απ’ τα καντήλια και άναψαν τα καρυοφύλλια».

«Η Ελλάδα είναι και ορθοδοξία» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Eίναι ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας της, όμως ορθοδοξία δεν είναι μόνο Ελλάδα, η πίστη συμπορεύτηκε με το έθνος όμως δεν ταυτίστηκε ποτέ».

Ο ιεροκήρυκας μίλησε για το καθοριστικό έργο του Αγίου   εθνο-ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού αναφερόμενος σε μία χαρακτηριστική διδαχή του, «Το κορμί σας ας σας το καύσουν, ας σας το τηγανίσουν, τα πράγματά σας ας σας τα πάρουν, μη σας μέλη, δώστε τα, δεν είναι εδικά σας. Ψυχή και Χριστός σας χρειάζεται. Ετούτα τα δύο όλος ο κόσμος να πέσει, δεν μπορεί να σας τα πάρει, έξω αν τύχει και τα δώσετε με το θέλημά σας. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε να μην τύχει και τα χάσετε».

Ο π. Νικάνωρ συνέχισε λέγοντας: «Σε μια εποχή τελείως διαφορετική από αυτή του Αγίου Κοσμά όπου οι άνθρωποί έχουν καταργήσει τις οροθεσίες της ζωής, σήμερα γίνονται επικίνδυνα πειράματα με τον ρόλο του ανθρώπου, τον ρόλο του φύλου, τον ρόλο των σχέσεων, σήμερα οι άνθρωποι δοκιμάζουν πράγματα που δεν ξανά δοκίμασε ποτέ πριν η ανθρωπότητα. Ο Χριστός κ η ψυχή είναι τα ζητούμενα για τον χριστιανό, δύο πράγματα που αντιπαρατίθενται με τον κόσμο στον οποίο ζούμε και όταν ομιλούμε για κόσμο εννοούμε με την πατερική ορολογία κάθε τι που δεν ανήκει στο Θεό. Ο Χριστιανός καλείται να παλέψει με την επιθυμία για τον “κόσμο”». Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Το Ευαγγέλιο μας λέει ότι η αγάπη για τον άλλο άνθρωπο είναι ο δρόμος για να συναντήσουμε το Θεό, αναφερόμενος σε μία φράση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «εσείς οι χριστιανοί μην τεντώνετε τα χέρια σας στο Θεό, τεντώστε τα χέρια σας στον φτωχό και τότε θα πιάσετε το Θεό».  

Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Εύξεινος Πόντος» του οποίου ο πρόεδρος, Παναγιώτης Ψυλλάκης, στήριξε την φιλανθρωπική δράση.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Ενοριακής Δράσης του Ιερού Ναού αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος, Γεώργιος Σταθόπουλος, απένειμε τιμητικούς επαίνους στους προέδρους των επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών της 3ης και της 5ης λαϊκής αγοράς Αθηνών, Κωνσταντίνο Σφύρλα, Θεόδωρο Καλατζόγλου, Δημήτρη Μουτσούλα και Χρήστο Μπάκα αντίστοιχα, ενώ παρών ήταν και ο Θανάσης Ξηνταράκης, ο πρώην πρόεδρος της Γ’΄ λαϊκής αγοράς Αθηνών. Επίσης απένειμε τιμητικούς στον Τάκη Μονεμβασιώτη ιδιοκτήτη της εταιρείας «Βενέτη» και στη Φωτεινή Γιαννοπούλου, γενική διευθύντρια της «OMONIA TRANS» για την έμπρακτη στήριξη τους στο φιλανθρωπικό έργο της ενορίας και στον ιδιοκτήτη του κτήματος Αριάνδη», Σταμάτη Χρήστου που πρόσφερε το χώρο και τα εδέσματα.

Ο π. Γεώργιος ευχαρίστησε για την παρουσία του καθώς και για την αρωγή του αντιδήμαρχου Λυκόβρυσης-Πεύκη, Παναγιώτη Ιωάννου, υπογραμμίζοντας το διαρκές του ενδιαφέρον για τη συνδρομή του στο φιλανθρωπικό και το εν γένει έργο του Καθεδρικού Ναού της πόλεως της Πεύκης Αγίου Παντελεήμονα.

Η εκδήλωση έκλεισε με οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet