Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Σέβομαι τη γυναίκα σημαίνει σέβομαι τον Άνθρωπο
Κοινωνία

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Σέβομαι τη γυναίκα σημαίνει σέβομαι τον Άνθρωπο

Με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης υλοποίησε την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, μια μοναδική μουσικοθεατρική εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες, μέσα από τη σύνθεση των καλλιτεχνικών του δομών, της ορχήστρας του μοντέρνου τμήματος του Δημοτικού Ωδείου και της θεατρικής ομάδας.

Την εκδήλωση άνοιξαν με τις ομιλίες τους οι επίσημες προσκεκλημένες του ΠΕΑΠ, οι οποίες αναφέρθηκαν στις εμπειρίες του τομέα ενασχόλησής τους μέσα από το πρίσμα των πολλαπλών ρόλων της γυναικείας φύσης. Η γνωστή δημοσιογράφος και πρώην αντιδήμαρχος Κηφισιάς Νίνα Βλάχου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λυκόβρυσης – Πεύκης, Βίκυ Μάλαμα, και η ιδρύτρια πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Πεύκης, Μαρίτα Κουρούπη.

Εκδήλωση για τη Γυναίκα (φωτό 1)

Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ, Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, αφού ευχαρίστησε την καθεμία ξεχωριστά για την αποδοχή της πρόσκλησης να τιμήσουν με την παρουσία τους την πολιτιστική βραδιά και τις αξιόλογες τοποθετήσεις τους, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο αγώνας για την εξύψωση της γυναίκας δεν θα πρέπει να οδηγήσει στον αντίποδα, δηλαδή στον εκφυλισμό της γυναικείας φύσης που θα συμβάλλει σε μια νέα εξάρτηση ή υποβάθμιση. Η ισοτιμία των δύο φύλων προϋποθέτει την αμοιβαία αναγνώριση της ιερότητας των δύο φύλων. Τελικά η ισότητα δεν αφορά μόνο στον άνδρα και τη γυναίκα αλλά έχει άμεση σχέση με τον σεβασμό της ελευθερίας του ατόμου και με την πραγμάτωση της Δημοκρατίας. Σέβομαι τη γυναίκα σημαίνει σέβομαι τον Άνθρωπο”.

Εκδήλωση για τη Γυναίκα (φωτό 2)

Παράλληλα, η κα Πατούλη έκανε λόγο για τη θέση της γυναίκας στη μονογονεϊκή οικογένεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι ζούμε σε μία προοδευτική κοινωνία, που όμως σε κάποια θέματα παραμένει αναχρονιστική. Χρέος μας είναι, ως Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και το λέω μέσα από την καρδιά μου, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να εξαλείψουμε αυτού του είδους τις αντιλήψεις και να διεκδικούμε από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να βρίσκει τρόπους στήριξης της άγαμης μητέρας και των παιδιών της, πέρα και έξω από αναχρονιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, δεδομένου ότι αυτή η μητέρα είναι σήμερα κοινωνικά αποκλεισμένη. Πρέπει να απαλλαγούμε από τον έμφυλο ρατσισμό και από τα στερεότυπα και την ιδεοληψία που αμφισβήτησε τον ρόλο και τη θέση της μητέρας, της μονογονεϊκής οικογένειας».

Επίσης, σε μια αποστροφή του λόγου της, αναφέρθηκε στη Μελίνα Μερκούρη, στη γυναίκα – σύμβολο, την αγωνίστρια που ουσιαστικά νομιμοποίησε πλήρως την παρουσία των γυναικών σε θέσεις εξουσίας στην Ελλάδα. Όπως είπε η πρόεδρος του ΠΕΑΠ «η γυναίκα αποτελεί πηγή έμπνευσης και για εμένα προσωπικά. Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στον χώρο του Πολιτισμού, κινητήρια δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης πηγαίου αυθορμητισμού».

Η εκδήλωση έκλεισε με τη μουσική παράσταση από την jazz performer Ντέπη Σακελλαρίου και τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου, ερμηνεύοντας σημαντικές γυναίκες από τη χρυσή εποχή της jazz έως σήμερα (Ella Fitzgerald, Nina Simone, Etta James, Amy Winehouse, Adele κ.ά.). Επίσης κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούστηκαν μαρτυρίες σύγχρονων γυναικών, ενώ παρουσιάστηκαν και ειδικά βίντεο με απόψεις και αφηγήσεις για τη θέση και τα δικαιώματα της γυναίκας σε όλον τον κόσμο από τα μέλη της θεατρικής ομάδας του ΠΕΑΠ, σε σκηνοθεσία Νικόλα Μίχα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet