Γ. Κοκκινάς: Ένα νέο ΓΠΣ που θα πάει τη Λυκόβρυση πολύ πίσω
Κοινωνία

Γ. Κοκκινάς: Ένα νέο ΓΠΣ που θα πάει τη Λυκόβρυση πολύ πίσω

Τις απόψεις του για το υπό διαβούλευση ΓΠΣ της Λυκόβρυσης καταθέτει ο κοινοτικός σύμβουλος της περιοχής Γεώργιος Κοκκινάς.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο κοινοτικό σύμβουλος αναφέρει:

Σε συνέχεια της ανάρτησης της διαβούλευσης για ολοκλήρωση του ΓΠΣ της Λυκόβρυσης προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα. Γιατί αντιμετωπίζονται οι δύο πόλεις ξεχωριστά; Άλλος σχεδιασμός για Λυκόβρυση, άλλος για Πεύκη. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η διαιώνιση της διάκρισης, καθώς περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη σύσταση του ενιαίου Δήμου δεν υπάρχει ένας κοινός σχεδιασμός.

Επίσης, αφού οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των ΓΠΣ λήγουν αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου, τότε πώς εκτίθεται για διαβούλευση το β’ στάδιο με ημερομηνία λήξης αρχές Οκτωβρίου; Ουσιαστικά, το σύνολο της διαδικασίας αποτελεί ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής, διότι είναι αδύνατη η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος με το νέο ΓΠΣ.

Επιπλέον, η μελέτη προβλέπει ορίζοντα μέχρι το 2021. Δηλαδή αναθεωρείται το ΓΠΣ με προοπτική ενός έτους. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουμε ότι ο υπερκείμενος πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να έχει ορίζοντα 20ετίας, περίπου.

Επιπροσθέτως, η Λυκόβρυση μετατρέπεται σε Γενική Κατοικία. Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξαφανίζεται η Αμιγής Κατοικία και η πόλη αποκτά άλλον χαρακτήρα. Καθίσταται νομικά έωλη κάθε τέτοια ρύθμιση αφού υποβιβάζει το βιοτικό επίπεδο.

Πάρα ταύτα, κατοικούμε σε έναν πράσινο Δήμο με πολλές δυνατότητες αναψυχής του δημότη, οι οποίες παραμένουν ακόμη ανεκμετάλλευτες. Τελικά, φτάνουμε στο σημείο όπου «τσιμεντένιοι» δήμοι μας βγάζουν το καπέλο, καθώς στο νέο ΓΠΣ δεν προβλέπεται η δημιουργία πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και επιπλέον δεν υπάρχει καμία προοπτική για τη διαχείριση των δασών. Επιπροσθέτως, η μελέτη δεν ασχολείται με χώρους στάθμευσης ιδιωτικούς ή δημοτικούς, ωστόσο δεν γίνεται καμία προσπάθεια για την ορθή διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης καθώς, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δεν προωθείται στο ελάχιστο η αναψυχή και ασφάλεια του δημότη.    

Εκτός από τα παραπάνω, προβλέπεται η πολεοδόμηση-ανοικοδόμηση έκτασης 19 στρεμμάτων από το Δάσος Κάσδαγλη, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης του Δήμου κατά της απόφασης του δασάρχη και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δασικών χαρτών. Με αυτό τον τρόπο τεμαχίζεται το δάσος και παραδίδεται στην ανοικοδόμηση.

Ούτε λόγος για την εικόνα του Δήμου μας, ο οποίος αποτελεί καθημερινή δίοδο εκατοντάδων οχημάτων. Καμία ανάπλαση δεν προβλέπεται για τις λεωφόρους με σκοπό πρωτίστως τη διευκόλυνση των χρηστών και φυσικά την αλλαγή της εικόνας του Δήμου μας με σκοπό την προώθησή του.

Τέλος,  δεν προβλέπεται καμία απολύτως ρύθμιση για το EΘIΑΓΕ, ούτε για την επικείμενη δημιουργία του εμπορικού κέντρου – Mall, ενώ το ακίνητο ELCO Bαγιωνής καθίσταται οικοδομήσιμο Γενικής Κατοικίας.

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα και προβληματισμοί θέλουν ξεκάθαρες απαντήσεις, διαφορετικά είναι αδύνατη η υλοποίηση της εν λόγω αλλαγής του ΓΠΣ της Λυκόβρυσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet