Γ. Στιβαχτής: Παρατημένο στη μοίρα τους το Ηλιακό Χωριό Πεύκης
Κοινωνία

Γ. Στιβαχτής: Παρατημένο στη μοίρα τους το Ηλιακό Χωριό Πεύκης

Για την εγκατάλειψη του Ηλιακού Χωριού στην Πεύκη, αλλά και στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άλλοτε πρώτυπος οικιστικός χώρος, αναφέρεται ο γραμματές της δημοτικής παράταξης Δήμος Μπροστά+, Γιώργος Στιβαχτής.

Στη σχετική αναφορά του ο κ. Στιβαχτής αναφέρει:

Το Ηλιακό Χωριό είναι ένας πρότυπος οικισμός στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, που αποτελείται από 435 κατοικίες, όπου δημιουργήθηκε και εφαρμόστηκε πειραματικά η χρήση ενεργητικών και παθητικών ηλιακών συστημάτων προηγμένης για την εποχή τεχνολογίας για την παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού για οικιακή χρήση, με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντός.

Ένας λοιπόν πρότυπος οικισμός δημιουργήθηκε σε αυτόν τον Δήμο που, εκτός από οικίες που προσέφερε σε αρκετές οικογένειες, προσέφερε γνώση και τεχνολογία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαφορετική προσέγγιση στη χρήση ενέργειας, καθώς και στο τρόπο οικοδόμησης της πόλης και γιατί όχι και της χώρας.

Τα χρόνια περάσανε από το 1989. Απ’ όταν άρχισε να κατοικείται ο συγκεκριμένος οικισμός έχουν περάσει 32 χρόνια!!! Τώρα βλέπουμε χαλασμένους και εγκαταλελειμμένους ηλιακούς συλλέκτες στις οροφές των κτηρίων. Η θέρμανση πλέον γίνεται με σόμπες και το νερό με θερμοσίφωνες. Για να είμαι δίκαιος κιόλας τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται και η χρήση του φυσικού αερίου, που η αλήθεια είναι ότι ζέστανε λίγο τον κόσμο και έδωσε μια οικονομική ανάσα, όμως ακόμα δεν είναι για όλους…

Μετά από 32 χρόνια το Ηλιακό Χωριό αποκτά και πάλι ζωή. Νέες οικογένειες ήρθαν να κατοικίσουν σε αυτό ή τα παιδιά των αρχικών ιδιοκτητών χτίζουν την δική τους οικογένεια στα σπίτια των παιδικών τους χρόνων. Το μέρος αποκτά και πάλι ζωντάνια, οι δημόσιοι χώροι και τα γήπεδα γεμίζουν με παιδικές φωνές και χαμόγελα.

Νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν έναν οικισμό πλήρες εγκαταλελειμμένο με σκοπό ένα καλύτερο αύριο και αντί για συμμάχους βρίσκουν συνεχόμενα εμπόδια, γραφειοκρατία και μια δημοτική αρχή που δεν ενδιαφέρεται. Για να λέμε την αλήθεια η δημοτική αρχή είναι απούσα γενικά και είναι εμφανές σε όλη την έκταση του Δήμου μας. Όπως και σε όλο τον Δήμο, έτσι και σε ένα κομμάτι αυτού όπως είναι το Ηλιακό Χωριό, θα πρέπει να γίνουν έργα που θα το καταστήσουν ξανά πρότυπο και θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας.

Μια βόλτα στη περιοχή και όλοι θα γίνετε μάρτυρες της έλλειψης καθαριότητας που υπάρχει, του ελλιπούς φωτισμού, ενώ τα πάρκινγκ που έχουν γίνει μάντρες παλιών αχρησιμοποίητων αυτοκινήτων που παρόλες τις ενημερώσεις που έχουν γίνει στους αρμόδιους φορείς του Δήμου μας, εξακολουθούν να παραμένουν εκεί.

Τα φρεάτια όμβριων είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, κάτι που δυσκολεύει την κατάσταση τις βροχερές ημέρες. Το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, έχουν παραμείνει μακέτες καθώς ο εργολάβος έφαγε τα λεφτά και την κοπάνησε και κανείς δεν του έχει καταλογίσει τίποτα, ο δήμαρχος που εκείνη την εποχή έβγαζε πανηγυρικούς λόγους για τα έργα που κάνει, τώρα είναι κρυμμένος και απών.

Τέλος, σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει  συμπεριλάβουμε την απαξίωση του εμπορικού χώρου, κτήρια που είναι επικίνδυνα για τη σωματική μας ακεραιότητα, αλλά και υγειονομικές βόμβες αυτή τη δύσκολη εποχή. Επίσης, δεν συζητούμε την έλλειψη σχεδίου για τη δημιουργία χώρων άθλησης ή δομών που θα εξυπηρετούν τους πολίτες, αυτά δεν υπάρχουν σίγουρα στο μυαλό της δημοτικής αρχής.

Αντιθέτως, θεώρησε μεγάλο επίτευγμα το να χαλάσει την πρωτοβουλία παιδιών να δημιουργήσουν έναν χώρο για ποδήλατο. Και για να προλάβω κάποιους, εάν η αιτιολογία τους ήταν η ασφάλειΆ τους (κάτι που δεν φαίνεται από άλλες ενέργειες) θα πρέπει οι ίδιοι να το δομήσουν με ασφάλεια!!!

Το Ηλιακό Χωριό, όπως και ολόκληρος ο δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης, μπορεί να γίνει μια σύγχρονη πόλη που να προάγει την ασφάλεια, την τεχνολογία και την περιβαλλοντική ευσυνειδησία, όμως χρειάζεται ανθρώπους με ιδέες, οράματα και όρεξη για δουλειά. Θέλει μια δημοτική αρχή που δεν θα εξαντλείται στα προσωπικά της ρουσφέτια και τις πολιτικές αγκυλώσεις.

Επειδή μπορεί κάποιοι να βγουν και να κατηγορήσουν για λόγια και ψεύτικες καταγγελίες, σας παραθέτω και φωτογραφίες που δικαιολογούν τα παραπάνω.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet