Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Ούριος άνεμος… στο Δάσος Μορέλλα
Κοινωνία

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Ούριος άνεμος… στο Δάσος Μορέλλα

«Άνοιξε ο δρόμος, μετά από επίμονη προσπάθεια του δημάρχου κ. Τάσου Μαυρίδη και της δημοτικής Αρχής, για τον οριστικό χαρακτηρισμό του Δάσους Πεύκης (Δάσος Μορέλλα όπως ιστορικά συνηθίζονταν να αποκαλείται) ως αμιγώς δασική έκταση όπως το γνωρίζουμε, το περπατάμε και το αγαπάμε σήμερα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δημάρχου για το επίμαχο θέμα.

Όπως σημειώνεται, η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει την κατάργηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, καθώς ορισμένα τμήματα του Δάσους Πεύκης παρουσιάζονται ως ενταγμένα και διεκδικούνται μέσω χρόνιας δικαστικής διαμάχης με τον Δήμο από τους «φερόμενους» ιδιοκτήτες τους.

Σημείο – κλειδί για τον οριστικό χαρακτηρισμό του Δάσους Πεύκης ως δασική έκταση στη σημερινή του εδαφική έκταση είναι το Προεδρικό Διάταγμα κατάργησης του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά από σειρά ενεργειών και συναντήσεων του δημάρχου με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου με τη γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Ειρήνη Κλαμπατσέα, ολοκληρώθηκε η διοικητική διαδικασία γνωμοδότησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) σχετικά με την κατάργηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, με το ΚΕΣΥΠΟΘΑ να έχει γνωμοδοτήσει θετικά ήδη από τον περασμένο Μάιο του 2016, για να ακολουθήσουν:

Α) Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος κατάργησης του Πολεδομικού Σχεδίου από τον καθ’ ύλην υπουργό.

Β) Η ολοκλήρωση στις 7-2-2017 της δεύτερης συζήτησης του θέματος σε επίπεδο Εφετείου, με τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης και εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής να καταθέτουν μέσω της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την προώθηση της υπόθεσης και σπουδαιότερο εξ’ αυτών, τη βεβαίωση του υπουργείου υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος από τον αρμόδιο υπουργό, για την απένταξη του Δάσους από τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης. Η υπόθεση σήμερα βρίσκεται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης για τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης στις 7-2-2017 στο Εφετείο, ο δήμαρχος επεσήμανε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πορεία ενός χρόνιου προβλήματος. Ενός προβλήματος που τόσο εγώ προσωπικά, οι συνεργάτες μου της δημοτικής Αρχής, αλλά και οι αρμόδιες Νομικές Υπηρεσίες του Δήμου “σηκώσαμε τα μανίκια ψηλά” από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας και δουλέψαμε σκληρά και προωθήσαμε στον μέγιστο βαθμό τη διατήρηση της εδαφικής έκτασης του Δάσους Μορέλλα και τη μη οικοπεδοποίηση κανενός τμήματός του. Είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξη της υπόθεσης από εδώ και πέρα».

Σημειώνεται ότι στο Εφετείο στις 7-2-2017, τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Παπανικολάου, ενώ παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Παναγιώτης Πανταζής, Χρήστος Φωτίδης, Νίκος Γκαραβέλας και Παύλος Μποτίνης, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπλής, Μανόλης Πάγκαλος, αλλά και δημότες της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet