Δήμος Μπροστά+: Ένα Mall με άνευ όρων παράδοση ή ένα αναπτυξιακό έργο;
Κοινωνία

Δήμος Μπροστά+: Ένα Mall με άνευ όρων παράδοση ή ένα αναπτυξιακό έργο;

Στο ζήτημα της δημιουργίας Mall στα όρια των Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης αναφέρεται η δημοτική παράταξη Δήμος Μπροστά+, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου.

Παράλληλα, η παράταξη του κ. Μάριου Ψυχάλη ζητεί να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά στη συγκεκριμένη επένδυση.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

Επί σειρά ετών η  Λυκόβρυση ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι η αναθεώρηση του ΓΠΣ της Λυκόβρυσης, το ημιτελές κλειστό της Λυκόβρυσης, η περίπτωση του οικοπέδου της ΑΓΕΤ και η επικείμενη επένδυση με την δημιουργία Mall, στα σύνορα της Λυκόβρυσης με την Μεταμόρφωση. Κάποιος θα μπορούσε να ασκήσει έντονη κριτική στην τουλάχιστον προκλητικά αδιάφορη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, αλλά δεν είναι της παρούσης η ανάδειξη των παραλήψεων της σημερινής διοίκησης.  

Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι το εξής. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εμπεριέχονται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εν λόγω επένδυσης, ο επενδυτής επιδιώκει να μην προσφέρει την εισφορά σε γη, μια υποχρέωση που προκύπτει από την πολεοδόμηση της περιοχής των 18 στρεμμάτων που ανήκουν στη Λυκόβρυση. Επί της ουσίας ο επενδυτής επιδιώκει να μην εισφέρει περισσότερα από έξι (6) στρέμματα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. 

Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης δεν έχει προβάλλει την παραμικρή ένσταση, αναφορά, γνώμη ή παρατηρήσεις, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεγονός που οδηγεί σχεδόν στην απώλεια των περισσοτέρων από έξι (6) στρεμμάτων κοινόχρηστων χώρων για την περιοχή της Λυκόβρυσης.  

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει καταθέσει ο επενδυτής, επιδιώκει να παρεκκλίνει από τη νομοθεσία με μείωση των πλάγιων αποστάσεων κατά πέντε μέτρα, αύξηση της κάλυψης κατά 10%-20%, αύξηση του ύψους κατά 8-10 μέτρα και δεκάδες άλλες παρεκκλίσεις.  

Τέλος, εκτός από την υποχρέωση του επενδυτή για εισφορά σε γη, σε αντίστοιχες επενδύσεις οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκύψει επιβάρυνση της περιοχής, όχι μόνο περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή, αλλά και σε κάθε άλλο επίπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση, μνημόνιο συνεργασίας, πρωτόκολλο συνεργασίας, ή άλλο νομικά δεσμευτικό εργαλείο που να εξασφαλίζει στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης οικονομικά και άλλα αντισταθμιστικά οφέλη.  

Καθώς το εν λόγω θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για την ευρύτερη περιοχή καλούμε τη δημοτική αρχή να φέρει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συζήτηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει δημοσιευθεί και αφορά την επικείμενη επένδυση του Mall.  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet