Δήμος Μπροστά+: Σκιές στη διαχείριση του πρασίνου στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Κοινωνία

Δήμος Μπροστά+: Σκιές στη διαχείριση του πρασίνου στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Ότι «η δημοτική αρχή επέλεξε να παραχωρήσει σε ιδιώτη εργολάβο τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, τονίζει ο Ιορδάνης Βογιατζόγλου, δημοτικός Σύμβουλος, μέλος της παράταξης Δήμος Μπροστά+ και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν τρία ιδιαιτέρως σημαντικά σημεία που δημιουργούν… σκιές στην απόφαση».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Σκιές στο… πράσινο» ο κ. Βογιατζόγλου αναφέρει:

«Στις 16 Αυγούστου η δημοτική αρχή επέλεξε για άλλη μια φορά τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και των απευθείας αναθέσεων. Στόχος αυτήν τη φορά οι υπηρεσίες πρασίνου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Πιο συγκεκριμένα, κατά την 27η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στις 09:30, και με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, επέλεξε να παραχωρήσει σε ιδιώτη εργολάβο τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου μας. Υπάρχουν τρία ιδιαιτέρως σημαντικά σημεία που δημιουργούν σκιές στην απόφαση.

Κατά πρώτον, η πολιτική απόφαση παροχής σε ιδιώτη εργολάβο της υπηρεσίας πρασίνου αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας που κάνει τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή του κυρίου Μαυρίδη να αποδομήσει τις δημοτικές υπηρεσίες εφαρμόζοντας φυσικά το “μακρόπνοο” σχέδιο της.

Κατά δεύτερον, λόγω της ημέρας (16η Αυγούστου) που συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, καθίσταται σαφές ότι η δημοτική Αρχή επιχειρεί να φέρει από την “πίσω πόρτα” την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Σημειώνεται δε, ότι ως στιγμής (16/08/2022) έχουν πραγματοποιηθεί 27 Συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και μόλις επτά Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επαληθεύοντας ότι ο δήμαρχος έχει επιλέξει να διοικεί με την Οικονομική Επιτροπή, θέτοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους σε πολιτική αδράνεια.

Κατά τρίτον, η επιλογή της δημοτικής Αρχής να “σπάσει” σε δύο την σύμβαση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών πρασίνου (κοινότητα Λυκόβρυσης και κοινότητα Πεύκης), της δίνει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Σε αυτό το σημείο απαιτείται τεράστια προσοχή, διότι θα μπορούσε η δημοτική Αρχή να προβεί στην προκήρυξη ενός ενιαίου διαγωνισμού με συνολικό προϋπολογισμό 74.400 ευρώ και διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε να υποβληθούν ανταγωνιστικές προσφορές. Αντί αυτού, προβαίνει στην λήψη δύο αποφάσεων, μια για κάθε δημοτική ενότητα, με αποτέλεσμα το έργο να σπάει σε δύο έργα ύψους 37.200 ευρώ (ανώτατο όριο απευθείας αναθέσεων), ώστε να παραχωρήσει ουσιαστικά σε όποιον εργολάβο θέλει το διπλό έργο.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σκιές στη διαχείριση του πρασίνου, όπως ήδη έχει γίνει και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν Δήμο ανισοτήτων στις γειτονιές με ευνοημένους και δυσαρεστημένους κατοίκους.

Πάγια θέση και της παράταξης Δήμος Μπροστά+ είναι η στελέχωση του Δήμου με μόνιμο προσωπικό. Η επένδυση στο μόνιμο προσωπικό και η επένδυση σε δημοτικές υποδομές είναι πρακτικές που θα επιτρέψουν στη δημοτική αρχή τον σχεδιασμό, αλλά και την υλοποίηση έργων πνοής για τον Δήμο μας χωρίς υπέρογκα έξοδα και αδιαφανείς διαδικασίες απευθείας αναθέσεων.

Αναγνωρίζουμε την προσφορά και την συμβολή του μόνιμου προσωπικού, αλλά και του προσωπικού ορισμένου χρόνου, που δίνει καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της καθαριότητας και την προστασία του πρασίνου και απαιτούμε τη λήψη μέτρων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζόμενων.

Δυστυχώς, τέτοιου είδους πρακτικές δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια διοίκησης Μαυρίδη. Για την ιστορία, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν την παραχώρηση σε ιδιώτη εργολάβο τις υπηρεσίες πρασίνου είναι οι κάτωθι: Τ. Μαυρίδης, Σ. Μονεμβασιώτης, Π. Μπόλλας, Μ. Μουρατίδη, Α. Τσελέντας, Α. Ασπραδάκη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet