Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Τα λίγα πράγματα που θέλω να αφήσω υποθήκη τα αφήνω στα παιδιά
Κοινωνία

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Τα λίγα πράγματα που θέλω να αφήσω υποθήκη τα αφήνω στα παιδιά

Επίτιμη δημότης Λυκόβρυσης – Πεύκης έγινε και επισήμως από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε μια όμορφη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τη μεγάλη Ελληνίδα ιστορικό προλόγισε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, ο οποίος μίλησε για τη διαδρομή της και την παγκόσμια εμβέλειά της.

Για την κ. Αρβελέρ μίλησαν, επίσης, τρεις νέοι άνθρωποι, η Πέμμυ Καλαμπόκα, μαθήτρια του 1ου Λυκείου Πεύκης, ο Δημήτρης Αγόρης, φοιτητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ευτυχία Ζαρχωβίτου, μαθήτρια του Λυκείου Λυκόβρυσης. Μια έκπληξη στην τιμώμενη επιφύλασσε η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου «Ελληνοαγγλική Αγωγή» που τραγούδησε τρία τραγούδια προς τιμήν της. Το ένα τραγούδι, μάλιστα, ήταν το «Για την Ελένη», το οποίο ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις είχε γράψει εμπνευσμένος από την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Τη χορωδία του μαέστρου Γιώργου Σιτώτη συνόδευσε στο πιάνο η καθηγήτριά τους Ελευθερία Βούλγαρη.

Η κ. Αρβελέρ στη σύντομη ομιλία της ανέφερε: «Αυτό που θα θυμάμαι είναι ότι σήμερα μίλησαν τα παιδιά. Ευχαριστώ τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που μου κάνουν, καθώς και τον κ. Πολλάτο. Οφείλω τα πάντα σε γονιούς και διδασκάλους, σε αυτούς που μου έδωσαν το είναι και σε αυτούς που μου έμαθαν να ασκώ την αρετή χωρίς θεατές και ακροατές. Για κάποιον που έχει φτάσει στα χρόνια τα δικά μου, τα λίγα πράγματα που θέλω να αφήσω υποθήκη τα αφήνω στα παιδιά και σε αυτά θα απευθυνθώ». Η ιστορικός συνέχισε: «Η παράδοση της ελληνοσύνης είναι τέλεια. Μόνο στην ελληνική υπάρχει η λέξη συνάνθρωπος για όλους. Η ανθρωπιά είναι κάτι το πανανθρώπινο και είναι δημιούργημα ελληνικό. Και για αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι». Έκλεισε δε την ομιλία της με έναν στίχο του Κωστή Παλαμά: «..και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί να κατρακυλήσεις πιο βαθιά στου Κακού τη σκάλα, – για τ’ ανέβασμα ξανά που σε καλεί θα αιστανθείς να σου φυτρώσουν, ω χαρά! τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!».

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, δήλωσε σχετικά: «Είχαμε σήμερα τη μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε στην πόλη μας μια μεγάλη προσωπικότητα, μια μεγάλη Ελληνίδα. Μετά τον Δημήτρη Νανόπουλο, η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ μάς έκανε την τιμή να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να γίνει επίτιμη δημότισσα Λυκόβρυσης – Πεύκης. Τα λόγια είναι φτωχά όταν μιλάμε για μια τέτοια μεγάλη προσωπικότητα. Συγχαρητήρια στον σεμνό Ηλία Πολλάτο που είχε την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης, τον Μάκη Προβατά που πάντα μας βοηθά, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το ΚΟΙΠΑΠ και το ΠΕΑΠ για τη διοργάνωση και τους συμπολίτες που κατέκλυσαν το Δημοτικό μας Θέατρο. Είναι μια βραδιά που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η βουλευτής Βορείου Τομέα Ζωή Ράπτη, η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet