Ενδυναμώνεται η δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Κοινωνία

Ενδυναμώνεται η δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Στο πλαίσιο της μακράς οικονομικής δυσκολίας στη χώρα, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης ΚΟΙΠΑΠ ενισχύει την κοινωνική του πολιτική, συνεχίζοντας και ενδυναμώνοντας τη δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι να προσφέρει δωρεάν φάρμακα σε συμπολίτες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο κρατικό σύστημα περίθαλψης. Ειδικότερα, εξυπηρετούνται άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή, καθώς και μέλη ευπαθών ομάδων που έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια.

«Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί ισχυρό κρίκο μιας αλυσίδας κοινωνικών δομών αλληλεγγύης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, με σκοπό να διατηρηθεί η συνοχή του κοινωνικού ιστού της πόλης μας. Στην πράξη, το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί μια μικρή όαση που θέλει να ανακουφίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή θέση αυτή τη δύσκολη εποχή. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ν’ αλλάξει η ζωή των συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπηρεσίες του Κοινωνικού Φαρμακείου

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι εντελώς δωρεάν και αφορούν όλους όσοι είναι σε πλήρη ένδεια και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Οι δικαιούχοι κάνουν χρήση του προγράμματος μέχρι να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη. Στη διαδικασία έκδοσης ασφαλιστικού βιβλιαρίου έχουν την καθοδήγηση και τη συνεχή στήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη των ατόμων από κάποιο ασφαλιστικό φορέα, η παροχή βοήθειας θα συνεχίζεται για όσο διάστημα κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη. Το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών από το Κοινωνικό Φαρμακείο επανεξετάζεται κάθε χρόνο από την κοινωνική υπηρεσία.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο δεν διαθέτει τις κατηγορίες φαρμάκων που υπάγονται στον Νόμο 3549/2006 (φάρμακα ειδικής συνταγογράφησης).

Συμβολή πολιτών στο κοινωνικό έργο

Όπως αναφέρει το ΚΟΙΠΑΠ, η συμβολή των πολιτών στη συνεχή τροφοδότηση του φαρμακείου με φάρμακα και εξοπλισμό είναι πολύ σημαντική για συνανθρώπους που στερούνται βασικών αγαθών και φαρμακευτικής περίθαλψης. Η δομή δρα παράλληλα και υποστηρικτικά με τις κύριες δομές υγείας.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά οι πολίτες, οι οποίοι βοηθούν στις αυξανόμενες ανάγκες του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Ακόμη και η παροχή βοήθειας για κάποιες ώρες θεωρείται πολύτιμη, μιας και ο εθελοντισμός συνίσταται σημαντικά στην ενεργό συμμετοχή.

Όσον αφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει παραχωρήσει χώρο για τη λειτουργία του στις εγκαταστάσεις του δημαρχείου στην Πεύκη, ενώ καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της δομής.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται οποιαδήποτε προσφορά φαρμάκων από πολίτες, κοινωνικούς φορείς, οργανισμούς, φαρμακοβιομηχανίες κ.ά.

Ταυτόχρονα, ευχαριστεί θερμά τους πολίτες – υποστηρικτές του που, με την πολύτιμη συνεισφορά τους σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της δράσης και του κοινωνικού έργου του. «Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, κάθε βοήθεια είναι καθοριστικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών που αφορούν στην υγεία των συμπολιτών μας. Η ανταπόκρισή τους, εκτός από αναγκαία για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, αποτελεί γνήσια έκφραση αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς», αναφέρεται σχετικώς.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, με κοντινή ημερομηνία λήξης, δίνονται σε δημόσια νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα κ.α. Δράσεις που έχουν ήδη δοθεί φάρμακα από το 2017 είναι οι εξής: Γ.Ν.Α ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ (ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ), ΓΝΑ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ, ΑΡΕΤΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΑΙΓΗΝΙΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, Γ.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΗΦΙΣΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ΕΠΑΨΥ «ΜΕ ΨΥΧΗ», ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ, ΣΤΕΓΗ ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ(ΚΟΛΩΝΟΣ), ΓΕΝ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΜΚΟ PRAKSIS ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ, Μ.Φ. ΥΓΕΙΑΣ «ΛΩΙΔΑ»-ΚΗΦΙΣΙΑ, Γ.Ν. ΑΙΓΙΝΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ», ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ, ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ.

«Ο ρόλος ενός δικτύου Κοινωνικών Φαρμακείων μπορεί να αποδειχθεί κομβικός. Αφορά έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα η φαρμακευτική κάλυψη. Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί μια μικρή όαση που θέλει να ανακουφίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Αυτή η προσπάθεια αποδεικνύει ότι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ν’ αλλάξει η ζωή των συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. 

»Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω για τον υπεύθυνο εθελοντή του κοινωνικού φαρμακείου, Γιάννη Αναστασίου, που αποτελεί την ψυχή του φαρμακείου και αναλαμβάνει να εξυπηρετεί με χαμόγελο και ευαισθησία όλους τους ωφελούμενους, αλλά και να παρέχει σε φορείς και ιδρύματα, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, σημαντική βοήθεια.

»Ευχαριστούμε θερμά και όλους εσάς που στηρίζετε την προσπάθειά μας και γίνεστε οι “φαρμακοποιοί” της γειτονιάς μας.  Αν έχετε στο σπίτι σας φάρμακα που δεν τα χρειάζεστε, μην ξεχνάτε τα χρειαζόμαστε εμείς…», δήλωσε η Άννα Ασπραδάκη, πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑΠ.

Ωράριο Λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου: Τρίτη και Πέμπτη 10:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ.

Επικοινωνία: Κοινωνικό Φαρμακείο (ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 15Α, ΠΕΥΚΗ): Τηλ.: 210 6145452

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet