Εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης από Σωματείο Εργαζομένων και ΟΓΕ
Κοινωνία

Εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης από Σωματείο Εργαζομένων και ΟΓΕ

Εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης πραγματοποίησαν τη Μ. Τετάρτη 15/4, μέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, το Σωματείο Εργαζομένων και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών της περιοχής.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους σχετικά με τον αγώνα των υπαλλήλων στα σούπερ μάρκετ εν μέσω της πανδημίας αναφέρουν:

«Κοντά δύο μήνες τώρα οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ εργάζονται κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία για να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται μέχρι εξαντλήσεως με διευρυμένα ωράρια, χωρίς ρεπό, υπερωρίες, τις Κυριακές είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα. Δουλεύουν μέσα σε χώρους που συνωστίζονται κατά δεκάδες, που δεν τηρείται σε πολλές περιπτώσεις το μέτρο για τα συγκεκριμένα άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο, που ακόμα και σήμερα τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα), που η καθαριότητα των χώρων που δουλεύουν είναι ανεπαρκής.

»Δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς για να μην κάνουμε χρήση ειδικών αδειών (γονέων, ευπαθών ομάδων), ενώ ακόμα και τώρα που χρειάζονται περισσότερες ώρες εργασίας, οι εργοδότες αρνούνται σθεναρά να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, καταφεύγοντας σε προσλήψεις με συμβάσεις λίγων ημερών για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με το χαμηλότερο κόστος.

»Όσα μέτρα προστασίας πάρθηκαν με καθυστέρηση, ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής πίεσης που ασκήθηκε από δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα.

»Ακόμα πιο σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις είναι η απόκρυψη κρουσμάτων και ο τρόπος αντιμετώπισης τους που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την υγεία όχι μόνο των εργαζομένων άλλα συνολικά τη δημόσια υγεία.

»Έξω από τα σούπερ μάρκετ καλέσαμε και τους καταναλωτές να σταθούν και εκείνοι στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, γιατί και οι ίδιοι είναι εργαζόμενοι, και τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι εκείνοι. Πραγματοποιήσαμε και εξόρμηση μέσα στον χώρο του καταστήματος, μοιράζοντας ανακοινώσεις και συνομιλώντας με τους εργαζομένους για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο.

»Η ανταπόκριση και των εργαζόμενων αλλά και των καταναλωτών δείχνει ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα και το μόνο που μπορεί να δώσει λύση είναι ο κοινός αγώνας της εργατικής τάξης και του υπόλοιπου λαού κόντρα στα μεγάλα μονοπώλια που ακόμα και μέσα στην πανδημία θησαυρίζουν από τους κόπους μας».

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, όπως ενημερώνουν οι συμμετέχοντες, τονίστηκε ότι «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και αυτή η φωνή, χτες των εργαζομένων στην υγεία, σήμερα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, είναι η φωνή όλου του λαού που συνεχίζει να παλεύει για την προστασία της ζωής του».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet