Επικεφαλής του νέου Ομίλου UNESCO Βορείων Προαστίων η Μ. Πατούλη-Σταυράκη
Κοινωνία

Επικεφαλής του νέου Ομίλου UNESCO Βορείων Προαστίων η Μ. Πατούλη-Σταυράκη

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση – αφιέρωμα για τη σύγχρονη γυναίκα που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Αμαρουσίου και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ήταν η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης και εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

Την έναρξη νέου Ομίλου για την UNESCO Βόρειων Προαστίων με έδρα τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, με επικεφαλής την εντεταλμένη σύμβουλο Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, ανακοίνωσε επισήμως η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Η κα Πατούλη ευχαρίστησε δημοσίως την κα Τζιτζικώστα και το Διοικητικό Συμβούλιο των εκπροσώπων της Επιτροπής Ηνωμένων Εθνών για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που δείχνουν στο πρόσωπό της. Όπως δήλωσε: «Ξεκινάμε δυναμικά με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προσφοράς και αλληλεγγύης με επίκεντρο την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό».

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η κα Πατούλη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ανέδειξε τη σύγχρονη γυναίκα που ξέρει να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να πετυχαίνει στο ανδροκρατούμενο πολιτικό γίγνεσθαι. Έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για τον έμφυλο ρατσισμό, τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες για το λεγόμενο «ασθενές φύλο» που πρέπει να εξαλειφθούν διαπαντός, για τη στήριξη που πρέπει να παρέχει η Πολιτεία στις μητέρες των μονογονεϊκών οικογενειών, για τις μάχιμες γυναίκες της Αυτοδιοίκησης και για την ενίσχυση της θέσης τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι γυναίκες, είτε ως αιρετές είτε ως πολίτες, μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα από τη συμμετοχή τους στα κοινά και την πρόσβασή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μια σημαντική επιτυχία για τον ρόλο της γυναίκας στην Αυτοδιοίκηση ήταν η καθιέρωση της ποσόστωσης το 2000. Μια μεγαλύτερη όμως απαίτηση και κατάκτηση θα πρέπει να είναι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, αλλά και ευρύτερα η ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην κεντρική πολιτική αρένα, η οποία κατά κανόνα αποτελεί τον κατεξοχήν ανδρικό πολιτικό προμαχώνα». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Όμως ο αγώνας για την εξύψωση της γυναίκας δεν θα πρέπει να οδηγήσει στον αντίποδα δηλαδή, στον εκφυλισμό της γυναικείας φύσης. Διότι η ισότητα δεν αφορά μόνο τον άντρα και τη γυναίκα, αλλά έχει άμεση σχέση με τον σεβασμό της ελευθερίας του ατόμου και με την πραγμάτωση της Δημοκρατίας. Σέβομαι τη γυναίκα σημαίνει σέβομαι τον άνθρωπο».

Αναφερόμενη στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με το θέμα, η κα Μ. Πατούλη τόνισε ότι η Τ.Α. μπορεί να ενθαρρύνει δράσεις με επίκεντρο τη γυναίκα, σε θεματικά πεδία δημόσιας πολιτικής για:

  • την εξάλειψη της βίας,
  • την κατάργηση των πολλαπλών διακρίσεων,
  • την πρόληψη και διασφάλιση της υγείας,
  • την ενίσχυση της απασχόλησης,
  • την αξιοποίηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργία με έμφαση την ισότητα των φύλων», πρόσθεσε η ίδια.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κα Πατούλη τόνισε: «Η γυναίκα πρωταγωνιστεί στην κοινωνία, την οικογένεια, την πολιτική. Η γυναίκα ήταν, είναι και θα είναι, ένα σύμβολο αγάπης, ομορφιάς, στοργής, κατανόησης, εγκαρτέρησης, τρυφερότητας. Είναι όχι μόνο η έμπνευση για τη δημιουργία της ζωής, αλλά και η πηγή ζωής. Είναι η ίδια η ζωή…».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ενώ τιμήθηκαν από τον ίδιο για το έργο τους και την κοινωνική τους προσφορά η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη-Μαρία Τζιτζικώστα, η κα Σοφία Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Μυτιληναίος. Επίσης, τιμήθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων του Αμαρουσίου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet