Ημερίδα για τον ρόλο του καιρού στην Ιστορία, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
Κοινωνία

Ημερίδα για τον ρόλο του καιρού στην Ιστορία, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Παιδείας και Εθελοντισμού και τον αντιδήμαρχο, Νίκο Γκαραβέλλα, διοργανώνουν ειδική ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του καιρού στην Ιστορία και οι σύγχρονες εξελίξεις στη Μετεωρολογία».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, στις 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης με εισηγητές τους διακεκριμένους μετεωρολόγους Δημήτρη Ζιακόπουλο και Θοδωρή Κολυδά.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «η αξία και η σημασία της έγκαιρης μετεωρολογικής πρόβλεψης του καιρού για την οργάνωση της καθημερινότητάς σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της καθημερινότητας, τον προγραμματισμό της, αλλά και την αποφυγή ατυχημάτων είτε πρόκειται για ανθρώπινες ζωές είτε για οικονομικές απώλειες».

Όπως επισημαίνουν σχετικά ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, αλλά και ο αντιδήμαρχος, Νίκος Γκαραβέλλας: «Πρόκειται για μία ημερίδα με θέμα που αφορά όλους μας, που αφορά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε στο πλαίσιο συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών οι οποίες και μάς οδηγούν στο να λάβουμε μία σχετική απόφαση».

Μάλιστα, για το θέμα ο δήμαρχος σε δήλωσή του υπερθεματίζει περί της αξίας της ακριβούς μετεωρολογικής πρόβλεψης σε συνδυασμό με την έγκαιρη μετάδοσή της αναφερόμενος στα ακόλουθα ιστορικά γεγονότα. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Στις αρχές του 19ου αιώνα η ανθρωπότητα διέθετε τα όργανα για ακριβείς μετεωρολογικές παρατηρήσεις που όμως ήταν άχρηστες εάν δεν μπορούσαν να μεταδοθούν με ταχύτητα. Στα μέσα του αιώνα ο τηλέγραφος προσέφερε αυτή τη δυνατότητα. Κάπως έτσι, στη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, ένας τυφώνας αιφνιδίασε και κατέστρεψε τον Γαλλο-αγγλικό στόλο στη Μπαλακλάβα. Η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι ειδήσεις για την επερχόμενη θύελλα είχαν μεταδοθεί εγκαίρως. Δύο χρόνια μετά την καταστροφή του στόλου, με  πρωτοβουλία της Γαλλίας, εγκαταστάθηκε το πρώτο τηλεγραφικό μετεωρολογικό δίκτυο στον κόσμο. Έτσι, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο πριν από την απόβαση στη Νορμανδία, συνεχής κακοκαιρία έπληττε τα παράλια της Γαλλίας, καθιστώντας την απόβαση αδύνατη. Ξημερώνοντας η 6η Ιουνίου 1944, ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και ψιλόβρεχε. Οι Γερμανοί πίστευαν ότι οι Σύμμαχοι δεν θα έκαναν απόβαση με αυτόν τον αβέβαιο καιρό. Οι Σύμμαχοι, όμως, έχοντας καλύτερες μετεωρολογικές πληροφορίες, ήξεραν ότι εκείνη τη μέρα θα υπήρχε ένα κενό καλοκαιρίας ανάμεσα στις συνεχείς υφέσεις. Η πορεία του πολέμου, και της ανθρωπότητας, είχε αλλάξει. Η ίδια η ιστορία καταδεικνύει τη σημασία της ακριβούς μετεωρολογικής πρόβλεψης και της έγκαιρης μετάδοσής της».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet