Κορυφώνονται οι αντιδράσεις κατά της προοπτικής απόλυσης 15 καθαριστριών στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Κοινωνία

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις κατά της προοπτικής απόλυσης 15 καθαριστριών στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Στην αυριανή (Τρίτη 23 Ιουλίου) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής μετατίθεται το ενδιαφέρον αναφορικά με το εργασιακό μέλλον 15 σχολικών καθαριστριών στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Με τις αντιδράσεις σωματείων, συλλόγων, εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και δημοτών να κορυφώνονται, η δημοτική αρχή του Μάριου Ψυχάλη θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα είτε να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναπροσλάβει και τις 29 σχολικές καθαρίστριες του Δήμου, είτε να έρθει σε ρήξη με μια σημαντική μερίδα πολιτών.

Στο… πόδι το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου

«Η απόφαση του δημάρχου Μάριου Ψυχάλη να κοροϊδέψει και να καταδικάσει στην ανεργία 15 εργαζόμενες γυναίκες που καθαρίζουν τα σχολεία του Δήμου μας έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε όλη τη πόλη και όχι μόνο» διαμηνύει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και προσθέτει: «Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να παρουσιάσει την απόλυση των σχολικών καθαριστριών και την αντικατάστασή τους με συναδέλφισσες εργαζόμενες με προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ηλικίας 55 – 67 χρονών, ως προσπάθεια να κάνει οικονομία(!) και κοινωνική πολιτική (!) με τα χρήματα που θα εξοικονομήσει έχει πέσει στο κενό. Οι σχολικές καθαρίστριες είναι σταθερά πρόσωπα αναφοράς στα σχολεία, σημαντικό κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας τους, έχουν δεσμούς με τη μαθητική κοινότητα, έχουν κερδίσει με την εργασία τους την εμπιστοσύνη εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, έχει σημασία να εργάζονται σταθερά στα σχολεία, τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλεια των μαθητών στην εποχή μας, δεν είναι νούμερα και εργατοώρες σε κακόγουστα δελτία μαύρης προπαγάνδας και “κοινωνικού αυτοματισμού”, που συγκρίνουν ανόμοιες μορφές εργασίας για να δικαιολογήσουν απολύσεις εργαζομένων γυναικών. Οι συναδέλφισσες με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ επικουρικά θα επέτρεπαν να υπάρχουν σωστές αναλογίες στα σχολεία του Δήμου μας, που θα ήταν πιο καθαρά του χρόνου, αν η δημοτική αρχή τηρούσε τις δεσμεύσεις της».

Το Σωματείο δίνει «ραντεβού» την Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 8 το πρωί, καλώντας να είναι όλη η πόλη στο δημαρχείο Πεύκης, ώστε να δοθεί κοινός αγώνας για επαναπρόσληψη των εργαζομένων. «Την εποχή που όλοι καταδικάζουμε και αναδεικνύουμε τη βία ενάντια στις γυναίκες, ας αναλογισθεί ο καθένας και η καθεμία μας τι βία είναι να απολύονται 15 γυναίκες, πολλές από τις οποίες πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, γι’ αυτές και τις οικογένειες τους, ξαφνικά, με τέτοιο τρόπο» καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου.

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί σε ένα excel, ούτε έπιπλα να τους αντικαταστήσετε με φθηνότερα κ. Ψυχάλη»

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της απόλυσης των 15 καθαριστριών, που ήδη εργάζονται στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, η παράταξη Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί έλαβε ξεκάθαρη θέση «ενάντια σε μια λογική που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους απλώς ως αριθμούς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την προσφορά τους, τις ικανότητές τους και την εμπειρία τους» σημειώνει η παράταξη του κ. Γρηγόρη Λέοντος, τονίζοντας ότι τη θέση αυτή κατέθεσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια η παράταξη δίνει τα δεδομένα της υπόθεσης, σημειώνοντας:

«Ο Δήμος μας έλαβε έγκριση πρόσληψης από το υπουργείο Εσωτερικών για 29 καθαρίστριες στα σχολεία μας. Ο ίδιος αριθμός (29) καθαριστριών υπήρχε και πέρυσι στα σχολεία μας και εργάζεται με καθεστώς συμβάσεων εδώ και χρόνια. Μάλιστα, οι ίδιες έχουν δηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους να συνεχίζουν να εργάζονται και τη νέα σχολική χρονιά. Να τονιστεί ότι πολλές από τις εργαζόμενες έχουν συνδεθεί με τα σχολεία μας επί σειρά ετών, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Στην προηγούμενη Δημοτική Επιτροπή ο επικεφαλής της παράταξής μας Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί κ. Γρηγόρης Λέων τόνισε μεταξύ άλλων την εμπειρία και τη διάθεση προσφοράς των 29 αυτών εργαζομένων, οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί χρόνια στα σχολεία του Δήμου μας. Η δημοτική αρχή ωστόσο επιλέγει να απολύσει τις 15 από αυτές, με στόχο να τις αντικαταστήσει με φθηνότερες συμβάσεις από το πρόγραμμα 55-67. 

Αποδεικνύει στην πράξη ότι αδυνατεί να αξιοποιήσει την προσφορά των εργαζομένων, αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο των ενεργειών της στις οικογένειες των εργαζομένων, αλλά και στα παιδιά μας που φοιτούν στα σχολεία μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η γενική κατακραυγή από συλλόγους και φορείς, που ανάγκασε τον δήμαρχο αρχικά να αποσύρει το θέμα από τη Δημοτική Επιτροπή.

Και ενώ όλοι περιμέναμε μία λογική συνέχεια, δηλαδή μια νέα εισήγηση που θα περιλάμβανε και τις 29 θέσεις, εστάλη εκ νέου η ίδια ακριβώς με την προηγούμενη εισήγηση, με 14 θέσεις, η οποία και θέτει ουσιαστικά εκτός δήμου τις 15 εργαζόμενες».

Και η ανακοίνωση της παράταξης συνεχίζει: 

«Η Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί δηλώνει ξεκάθαρα την έντονη αντίθεσή της με την απόλυση των 15 εργαζομένων. Η προσπάθεια του δημάρχου να παρουσιάσει, με συνεχείς ανακοινώσεις και διαγράμματα, τις απολύσεις ως αντικατάσταση προσωπικού φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ή μάλλον δεν αντιλαμβάνεται την κοινωνική διάσταση των θεμάτων του Δήμου. Η πλειονότητα των δημοτών, όπως εκπροσωπούνται από τις δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της πόλης, τοπικά και υπερτοπικά σωματεία, ζητούν την άμεση απόσυρση της νέας εισήγησης και εκ νέου εισήγηση που θα εξασφαλίζει το σύνολο των θέσεων, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας για τη νέα σχολική χρονιά. Ο δήμαρχος οφείλει να ακούσει την πόλη και να αντιληφθεί ότι η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet