Κρούσμα Covid-19 στην υπηρεσία Καθαριότητας αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης
Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης.
Κοινωνία

Κρούσμα Covid-19 στην υπηρεσία Καθαριότητας αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

Όπως αναφέρει το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, «μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου, μετά την εμφάνιση κρούσματος Covid-19 σε εργαζόμενο στον οδοκαθαρισμό».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα που σημειώνεται σε εργαζόμενο στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, μετά από ανάλογο κρούσμα σε εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό τον Νοέμβριο».

«Ευχόμαστε περαστικά στον συνάδελφο»

Συνεχίζοντας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης αναφέρει τα εξής:

Οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με την απουσία χώρου και κατάλληλων υποδομών στο αμαξοστάσιο, η απαξίωση των οχημάτων που έχει οδηγήσει στη χρησιμοποίηση τριών οχημάτων σε βάρδιες για να γίνει η αποκομιδή, η έλλειψη προσωπικού και η απαίτηση να βγει η δουλειά με κάθε κόστος, σε συνδυασμό με την πολύ επιβαρυμένη υγεία των συναδέλφων που εργάζονται σε μία ιδιαίτερα ανθυγιεινή εργασία, διαμορφώνουν μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση σε περίπτωση διασποράς της Covid-19. Κρούουν το καμπανάκι στη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ιδιαίτερη προσοχή και συναισθανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης.

Εκτός από την τοποθέτηση σε καραντίνα των στενών επαφών και την απολύμανση του παραπήγματος στο οποίο συνωστίζονται οι εργαζόμενοι, τα οποία έγιναν, πρέπει άμεσα, από σήμερα μέχρι τη Παρασκευή (5 έως 8 μέρες), να γίνουν με ευθύνη της, μοριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να απολυμαίνονται καθημερινά τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από πολλούς εργαζόμενους σε βάρδιες, να ενημερωθεί το σύνολο των εργαζομένων για τη κατάσταση, να γίνεται καθημερινή θερμομέτρηση στην έναρξη της βάρδιας από υγειονομικό προσωπικό.

Είναι σημαντικό επίσης να ενημερωθούν και οι δημότες για το πρόβλημα, να μην υπάρχει η πίεση από τη δημοτική αρχή να βγει η δουλειά, που με το προσωπικό που απομένει δεν μπορεί να βγει, να μπορεί ένας συνάδελφος να απουσιάσει αν νιώθει συμπτώματα, όπως επίσης, να γίνει και απολύμανση στο χώρο των δημαρχείων, που οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα έρχονται σε επαφή με τους συναδέλφους τους. Χρειάζεται επίσης νέα προσπάθεια να τονισθεί η σημασία των μέτρων προστασίας και να υπάρχουν στον χώρο δουλειάς μάσκες και γάντια κάθε μέρα για όλους τους συναδέλφους, να αποφεύγεται με κάθε τρόπο ο συγχρωτισμός, ιδίως τις μέρες που βρέχει.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο κίνδυνος για ενδεχόμενη διασπορά της Covid-19 σε εργαζόμενους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία, αν δεν αντιμετωπισθεί, έστω και τώρα σοβαρά!

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα είναι τραγική, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των πολιτικών των κυβερνήσεων που έχουν οδηγήσει διαχρονικά στις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνολικά στην ιεράρχηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων πάνω από την ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ έχουν γίνει λάστιχο, οι έμποροι της υγείας αισχροκερδούν, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενισχύονται με «ζεστό» χρήμα.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής, που υλοποιεί αυτές τις πολιτικές, που λεφτά δεν έχει για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και της λειτουργίας των υπηρεσιών (προσλήψεις, συντήρηση, υποδομές, οχήματα), αλλά λεφτά έχει για τους ιδιώτες (εργολαβία εν κρυπτό στην αποκομιδή κλαδιών και μπάζων) δεν είναι εκτός κάδρου. Δεν θα σωπάσουμε, θα συνεχίσουμε να τις αναδεικνύουμε, θα συνεχίσουμε να τις αντιπαλεύουμε αγωνιστικά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet