«Κόκκινη κάρτα» από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής στη ΣΜΠΕ για το mall στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης-Λυκόβρυσης
Κοινωνία

«Κόκκινη κάρτα» από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής στη ΣΜΠΕ για το mall στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης-Λυκόβρυσης

Απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου 2021, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την επένδυση «Ανάπτυξη εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης-Λυκόβρυσης», της εταιρείας PANITA LTD.

Στη συνεδρίαση έδωσε το «παρών» ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας, σε αντίθεση με τον δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τάσο Μαυρίδη, που επέλεξε να απουσιάζει από τη συνεδρίαση.

Η επένδυση

Το υπό σχεδιασμό εμπορικό κέντρο είναι μία επένδυση ύψους 94 εκατ. ευρώ, που συζητείται από το 1997, η οποία θα αναπτυχθεί σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ΒΙΠΑ προς εξυγίανση. Η επένδυση αφορά μία έκταση περίπου 85.000τ.μ., το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εκτείνεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, η οποία «ακουμπά» κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Η εισήγηση και οι αρχικές τοποθετήσεις

Ο εισηγητής του θέματος, περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Παπαδάκης, αναφέρθηκε στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις επί της ΣΜΠΕ από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης-Πεύκης, ενώ παράθεσε και τις βασικές ελλείψεις της μελέτης σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις κ.λπ.) και κυρίως τον σταθμό μεταφόρτωσης που προβλέπει.

Επίσης, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στο παρακείμενο ρέμα που υπάρχει στην περιοχή όπου σχεδιάζεται η επένδυση και για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στην υπό εξέταση ΣΜΠΕ.

Από την πλευρά της, η κ. Ευαγγελία Μικράκη, διευθύντρια Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, αν και δεν απέρριψε την επένδυση, σημείωσε ότι η ΣΜΠΕ θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω επεξεργασία και βελτίωση, αφού δεν έχει σαφή αναφορά στα περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή, ενώ δεν έχει επαρκείς προβλέψεις για τα σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα που θα ανακύψουν. Παράλληλα, θεώρησε εύλογη την απαίτηση του Δήμου Μεταμόρφωσης να λάβει εισφορά σε γη και όχι σε χρήμα, καθώς η περιοχή παρουσιάζει ελλείμματα σε κοινόχρηστους χώρους.

Στρ. Σαραούδας: Να πάμε σε νέα μελέτη, με σαφή αντισταθμιστικά οφέλη

Στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης ξεκίνησε λέγοντας ότι ο Δήμος του είναι ήδη σε δυσμενή θέση καθώς διχοτομείται από την Εθνική Οδό και την Αττική Οδό, ενώ ασφυκτιά από την ύπαρξη πολλών βιομηχανιών.

Ο κ. Σαραούδας επέμεινε μέχρι τέλους ότι θα πρέπει να απορριφθεί η υφιστάμενη ΣΜΠΕ και να υπάρξει νέα που να λαμβάνει υπόψη της τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη Μεταμόρφωση, με κυριότερο την εισφορά 25 στρεμμάτων σε γη και όχι σε χρήμα, όπως επιδιώκει η επενδύτρια εταιρεία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία με την επιχείρηση να υπάρξει αυτή η νέα μελέτη, κάτι που ωστόσο, παρά την παρέμβαση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστου Θεοδωρόπουλου, δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί, αφού ο εκπρόσωπος των επενδυτών δεν κατόρθωσε ποτέ να παρέμβει στη συζήτηση (σ.σ.: η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης).

Κων. Φέγγος: Μπαίνει σε κίνδυνο η επένδυση

Για κίνδυνο υλοποίησης της επένδυσης στην περίπτωση απόρριψης της ΣΜΠΕ έκανε λόγο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωνσταντίνος Φέγγος.

Ο ίδιος τόνισε τη σημαντικότητα μιας επένδυσης 94 εκατ. ευρώ «στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης», προσθέτοντας ότι τυχόν απόρριψη της ΣΜΠΕ δεν θα σημάνει απλώς κάποια καθυστέρηση, για νέα διαπραγμάτευση, αλλά θα θέσει ουσιαστικά τον όλο σχεδιασμό σε αρχικό στάδιο, εφόσον «συμφωνήσουν οι επενδυτές», όπως είπε. Μάλιστα, πρόσθεσε, προκαλώντας τον αρνητικό σχολιασμό ορισμένων περιφερειακών συμβούλων, ότι το περιβάλλον προστατεύεται «όταν υπάρχει χρήμα να επενδυθεί», ενώ πρόσθεσε ότι ο νόμος του 2020 δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να μετατρέψει την εισφορά σε γη σε εισφορά σε χρήμα.

Τελικώς, η ΣΜΠΕ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με κάποιες εκ των περιφερειακών παρατάξεων να διαφωνούν ριζικά ακόμη και με την προοπτική των όποιων διαπραγματεύσεων για βελτίωση της μελέτης, απορρίπτοντας συλλήβδην την επένδυση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet