Λυκόβρυση Πεύκη 2020: Ο ρόλος της γυναίκας χθες, σήμερα, αύριο
Κοινωνία

Λυκόβρυση Πεύκη 2020: Ο ρόλος της γυναίκας χθες, σήμερα, αύριο

Ανακοίνωση-μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσε η ομάδα πολιτικού προβληματισμού Λυκόβρυση Πεύκη 2020, στο οποίο κι αναφέρει τα εξής:

Στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας με επετειακές εκδηλώσεις, κείμενα και αφιερώσεις με τα οποία τιμούμε τη γυναίκα και προσπαθούμε να της δώσουμε τη σημασία που της αξίζει, τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στη συλλογική γενικότερα.

Η παγκόσμια κοινότητα αφιέρωσε την ημέρα αυτή στη γυναίκα σε μια εποχή που πραγματικά το είχε ανάγκη και ήταν επιβεβλημένο καθήκον όλων μας. Σε μια εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν πραγματικά υποδεέστερη του άνδρα, σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών ήταν ανύπαρκτα και η θέση της στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε δεύτερη μοίρα εξ ορισμού.

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά! Η γυναίκα αγωνίστηκε και πέτυχε να ανατρέψει όλα τα κοινωνικά στεγανά που την καθήλωναν σε ρόλους δεύτερους και δράσεις περιορισμένης εμβέλειας. Κατέκτησε, τόσο με τη δημιουργική της παρουσία όσο και με τη καλώς εννοούμενη χειραφέτησή της, όλα όσα της ανήκαν, εδραιώνοντας τη θέση της και ισχυροποιώντας την παρουσία της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και επαγγελματικής ζωής. Και τα κατέκτησε μόνη της, χωρίς να της χαριστούν με αγώνες συνεπείς και παρουσίες δημιουργικές σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης επιβίωσης.

Σήμερα επετειακά δεν έχει ανάγκη η γυναίκα από υποστηρικτικές κορώνες και εκδηλώσεις συμπάθειας. Σήμερα η γυναίκα δεν έχει ανάγκη από εκδηλώσεις στήριξης της κοινωνικής της θέσης. Σήμερα η γυναίκα έχει ανάγκη από εκδηλώσεις αγάπης και στοργής, εκδηλώσεις αναγνώρισης του έργου της, που η αξία του είναι ανεκτίμητη! Σήμερα η γυναίκα έχει ανάγκη από ισότιμη συμπαράσταση, συντροφικότητα, σεβασμό και εκτίμηση της προσωπικότητάς της. Σήμερα η γυναίκα έχει ανάγκη από πιστοποίηση των αγώνων της που την εδραίωσαν σε δημιουργικό κύτταρο της ζωής μας.

Σήμερα επετειακά πρέπει να θυμηθούμε την ιστορία των αγώνων της, να θυμηθούμε ότι ιστορικά, από τα βάθη των χρόνων της ιστορίας μας, ο λαός μας της είχε δώσει την αξία που της αναλογούσε, άσχετα αν εμείς διαστρεβλώσαμε τους ρόλους που της ανήκαν. Σήμερα επετειακά πρέπει να θυμηθούμε τη γυναίκα μάννα, τη γυναίκα αφοσιωμένη σύζυγο και σύντροφο ζωής, τη γυναίκα πετυχημένη επιστήμονα και επαγγελματία, τη γυναίκα λαμπάδα καιόμενη στο καθήκον της, στις υποχρεώσεις της, στις πάσης φύσεως ανεκτίμητες προσφορές της.

Μόνο αυτά πρέπει να θυμηθούμε σήμερα και να τους ευχηθούμε να έχουν όλες υγεία και δύναμη να προσφέρουν τη ψυχή τους σε ό,τι καλό ασχολούνται και να στέκονται με ισότιμη παρουσία και δημιουργική προοπτική στον κοινωνικό μας ιστό, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Χρόνια πολλά αγαπημένες μας συμπολίτισσες!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet