Λυκόβρυση – Πεύκη 2020: Σεπτεμβριανά 1955 – Μια επέτειος που δεν πρέπει να ξεχνιέται
Κοινωνία

Λυκόβρυση – Πεύκη 2020: Σεπτεμβριανά 1955 – Μια επέτειος που δεν πρέπει να ξεχνιέται

Ανακοίνωση για τα «Σεπτεμβριανά» εξέδωσε ο δημοτικός συνδυασμός Λυκόβρυση – Πεύκη 2020, αναφερόμενος στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική διάσταση του θλιβερού συμβάντος.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η δημοτική παράταξη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ 2020, πιστή στην παράδοση των τεσσάρων χρόνων της παρουσίας της στα δημοτικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, βρίσκει την ευκαιρία να επικαιροποιήσει τα δραματικά γεγονότα της τουρκικής θηριωδίας τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία σημάδεψαν χαρακτηριστικά τη νεότερη ιστορία της χώρας μας, αλλά, το πιο σημαντικό, έδωσαν τη χαριστική βολή στην ανθηρή μέχρι τότε, παρόλα τα δεινά της, ελληνική κοινότητα Κωνσταντινοπολιτών.

Η πρόθεσή μας δεν είναι ούτε να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, αλλά ούτε να φανατίζουμε κανέναν. Η πρόθεσή μας είναι να υπενθυμίζουμε στους παλαιότερους και να διδάσκουμε τους νεότερους ότι η πατρίδα μας και ο λαός της πάντα αδικημένη ήταν στις επιλογές των ισχυρών που την χρησιμοποιούσαν ανάλογα με τα συμφέροντά τους και τις δικές τους γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις.

Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση και όχι μόνο, προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών Ελλήνων ομογενών, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες, ακόμα και νεκροταφεία, δημιουργώντας τραγικές συνθήκες για τους αδελφούς ομογενείς μας.

Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, το οποίο είχε ξεφύγει εκείνη την εποχή από τον έλεγχο των Άγγλων, οι οποίοι κατάφεραν να ξυπνήσουν τον τουρκικό εθνικισμό με τις ραδιουργίες και τις δολοφονικές μεθοδεύσεις τους. Το αποκορύφωμα αυτών των μεθοδεύσεων ήταν η προβοκάτσια για τη δήθεν από Έλληνες τοποθέτηση βόμβας στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, η οποία και εξερράγη, προκαλώντας μικρές μόνο ζημιές στον κήπο του. Όλα σκηνοθετημένα από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για να δώσουν την αφορμή για τις θηριωδίες εναντίον των Ελλήνων και τη λεηλάτηση των περιουσιών τους από ένα μαινόμενο πλήθος φανατισμένων Τούρκων, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί μεθοδικά από τα βάθη της Ανατολίας τις προηγούμενες μέρες.

Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Σε περίπου δύο χιλιάδες υπολογίζονται από τους κύκλους της ομογένειας οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200. Ιδιαίτερο μίσος επεδείχθη κατά των ιερωμένων οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν με ασυνήθιστη αγριότητα!

Η οικονομική σημασία των γεγονότων των «Σεπτεμβριανών», αλλά και η πολιτική τους διάσταση και συγκυρία για εκείνη την εποχή ειδικά, θα απαιτούσε ολόκληρη ιστορική μελέτη. Εκείνο που μένει για μας τους νεότερους, που πρέπει τη σημερινή μέρα να την υπενθυμίζουμε στον λαό μας, ο οποίος δυστυχώς είναι επιρρεπής στην πλησμονή, είναι ότι η πατρίδα μας είτε από αποφάσεις των ισχυρών είτε και από λάθη δικά μας, πέρασε από τα βάθη των χρόνων της ιστορίας της μέχρι σήμερα πολλά δεινά τα οποία πρέπει να την θωρακίζουν και να την καθιστούν αγρυπνούσα σε κάθε μεθοδευμένη και ύπουλη επιβουλή! Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι μόνοι μας θα τα καταφέρουμε και θα προχωρήσουμε στον δρόμο της προόδου και της εθνικής μας αναγέννησης!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet