Λυκόβρυση Πεύκη 2020: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία
Κοινωνία

Λυκόβρυση Πεύκη 2020: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία

Το ζήτημα Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία θίγει με ανακοίνωσή της η ομάδα προβληματισμού Λυκόβρυση Πεύκη 2020 και επισημαίνει την ευθύνη των δήμων στη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Είναι αλήθεια πως όταν περιμένεις κάτι καινούργιο και φρέσκο ύστερα από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στο νου σου πάντα έχεις στόχους και επιδιώξεις οι οποίοι θα βελτιώνουν τουλάχιστον την υπάρχουσα κατάσταση ή θα προωθούν νέες δράσεις που θα ανακουφίζουν τη ζωή των πολιτών ή τουλάχιστον να μη την οπισθοδρομούν.

Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν, αλλά διαλέξαμε να αφήσουμε τις σκέψεις μας να ξανοιχτούν σε ένα θέμα που μένει πάντα επίκαιρο, πάντα επιτακτικό, πάντα με ιδιαίτερες απαιτήσεις και φροντίδες: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως εδώ και αρκετά χρόνια η Πολιτεία επέλεξε να έχουν όλα τα διδακτήρια της πατρίδας μας ιδιοκτήτη τους Δήμους με ό,τι φυσικά αυτό σημαίνει. Αυτό βέβαια δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία και ανέτοιμη ήταν για κάτι τέτοιο και η ίδια με τις πάσης φύσεως αγκυλώσεις της πολλαπλασίασε τα προβλήματα.

Όμως από τότε μέχρι σήμερα οι Δήμοι απέκτησαν γνώσεις, απέκτησαν εμπειρίες και σήμερα η διαχείριση των τοπικών προβλημάτων των σχολείων γίνεται πιο αποτελεσματικά και τα συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων έγιναν ευκολότερο διαχειρίσιμα. Αυτό το τελευταίο βέβαια δεν συνοδεύτηκε πάντα από αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό με γνώμονα το καλό της Παιδείας, με αποτέλεσμα να μη βρίσκονται σε όλους τους Δήμους επικεφαλής στα θεσμικά όργανα της Παιδείας άνθρωποι με εκπαιδευτική τεχνογνωσία και διάθεση άδολης προσφοράς.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλά προβλήματα που διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Η ιεράρχησή τους όμως με διάθεση εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων είναι μείζον πολιτικό ζήτημα, που ειδικά τη σημερινή εποχή που ζούμε, απαιτεί δυναμικές παρεμβάσεις και επιλογές οι οποίες θα συνοδεύονται από αποτελεσματικότητα και επίτευξη στόχων. Η Παιδεία είναι ένας από αυτούς που η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα και να σταθεί ουσιαστικός αρωγός στα δύσκολα και μερικές φορές δυσεπίλυτα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας.

Τα θεσμικά όργανά που διαθέτουν οι Δήμοι για τον σκοπό αυτό, όπως ΔΕΠ ή Σχολικές Επιτροπές, είναι ανάγκη να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και καρποφόρα, να στελεχωθούν από ανθρώπους ειδήμονες και δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλοί, οποίοι θα λειτουργούν αμερόληπτα, τίμια και αποτελεσματικά. Είναι εντελώς απαράδεκτο η εκάστοτε δημοτική αρχή να κρατά τις εσωπαραταξιακές της ισορροπίες στελεχώνοντας τα όργανα Παιδείας με ανθρώπους αδαείς οι οποίοι θα πορεύονται με στόχο το παραταξιακό συμφέρον και όχι με κέντρο βάρους των επιλογών τους τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων οι οποίες αναμφίβολα περνούν κι αυτές το μνημονιακό τους Γολγοθά!

Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές και γονείς της πόλης μας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες περιμένουν πολλά από τη νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή, η οποία θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των σύγχρονων και απαιτητικών περιστάσεων και να μη φανεί απλή διαχειρίστρια των εκπαιδευτικών προβλημάτων διαιωνίζοντας τη μέχρι τώρα πολιτική των προκατόχων της, Πρέπει να καταλάβει καλά η νέα δημοτική ηγεσία πως η ασφαλέστερη και πλέον επικερδής πια επένδυση είναι τα παιδιά μας που αποτελούν το παρόν και το μέλλον αυτού του δύσμοιρου τόπου που αγκομαχά στην ανηφόρα του!

Είναι καιρός για ρηξικέλευθες και καινοτόμες αποφάσεις Τα θέματα Παιδείας που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν περιμένουν και δεν αναβάλλονται. Είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών μας. Τους το ευχόμαστε ολόψυχα αλλά και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα αγρυπνούμε συγχρόνως! Οι καιροί το απαιτούν και το επιτάσσουν!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λυκόβρυση Πεύκη 2020

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet