Λυκόβρυση Πεύκη 2020: «Όταν οι θεσμοί παραπαίουν»
Κοινωνία

Λυκόβρυση Πεύκη 2020: «Όταν οι θεσμοί παραπαίουν»

Στην παρουσίαση του απολογισμού έργου του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης Δημήτρη Φωκιανού αναφέρεται η ομάδα προβληματισμού Λυκόβρυση Πεύκη 2020 και συγκεκριμένα στην απουσία των πολιτών, καθώς και δημοτικών συμβούλων, με την ακόλουθη ανακοίνωσή της.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΝ!!!

Διαβάζοντας προ ημερών μία από τις τοπικές εφημερίδες είδα μία είδηση που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, δίνοντάς μου την αφορμή να γράψω κάποιες σκέψεις μου που απηχούν και τις απόψεις της ομάδας μας που επιμένει να σκέπτεται και να προβληματίζεται εν μέσω θέρους.

Ο λόγος για τον απολογισμό της τετραετίας του απερχόμενου δημάρχου του Δήμου μας. Αναμφισβήτητα ήταν μία κορυφαία στιγμή τόσο για τον Δήμο όσο και για τους πολίτες του. Κορυφαία στιγμή ουσιαστικής δημοκρατίας και συναίσθησης ευθύνης για όλους όσους ήσαν στο τιμόνι της τοπικής εξουσίας τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν. Είτε συμφωνούσαμε με την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου είτε διαφωνούσαμε με τις πράξεις και τις ενέργειές της, οφείλαμε να ήμασταν όλοι εκεί να ακούσουμε τον απολογισμό, να πάρουμε τον λόγο εάν διαφωνούσαμε ή τέλος πάντων να πληροφορηθούμε από τον πρώτο πολίτη της πόλης μας όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στη θητεία του.

Αρχαίος θεσμός ο απολογισμός! Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του 5ου αιώνα ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της τότε πολιτικής ζωής με τη συμμετοχή όλων των πολιτών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επικρίνουν ή να κατακρίνουν τους κρατούντες. Είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν όλα όσα τους αφορούσαν, να διδαχθούν από τα πεπραγμένα και να ζητήσουν τη βελτίωσή τους ή την αλλαγή τους στο μέλλον.

Στεκόμαστε στον απολογισμό του δημάρχου άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί του. Επισημαίνουμε πως ήταν μία κορυφαία στιγμή για την πόλη μας. Αναμφισβήτητα είχε να επιδείξει ένα έργο το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το αποδεχθούμε ή να το απορρίψουμε. Και οι άνθρωποι της απερχόμενης δημοτικής αρχής επέλεξαν το Δημοτικό θέατρο Πεύκης για αυτή την εκδήλωση με την ελπίδα ότι θα το γεμίσουν! Μάταια όμως! Ο δήμαρχος μιλούσε σχεδόν σε άδεια καθίσματα. Η προσέλευση ήταν αποκαρδιωτική. Ελάχιστοι πολίτες και ακόμα πιο λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι πριν ακριβώς δύο μήνες είχαν ζητήσει την ψήφο μας για τη ανανέωση της θητείας τους στα δημοτικά δρώμενα. Θλιβερό το θέαμα, το οποίο αποκαλύπτει το μέγεθος της αδιαφορίας μας και της έλλειψης συλλογικής συνείδησης και δημοκρατικής ευαισθησίας.

Είμαστε όλοι σαν λαός εύκολοι στην αρνητική κριτική. Ζητούμε συνέπεια, εργατικότητα, συναίσθηση ευθύνης, διαφάνεια από τους δημοτικούς μας άρχοντες και στην κορυφαία θεσμική στιγμή της εποικοδομητικής κριτικής του έργου τους, τους απαξιώνουμε και τους γυρίζουμε την πλάτη! Και θέλουμε μετά να παράγουν έργο και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ποιοι όμως έχουν την ευθύνη για αυτή την κατάσταση που προδίδει αναμφισβήτητα εκφυλισμό των θεσμών και ένοχη αδιαφορία; Έχει ευθύνη η απερχόμενη δημοτική αρχή; Έχουν ευθύνη οι πολίτες της πόλης μας; Ένα είναι βέβαιο πως οι πολιτικοί θεσμοί που η Δημοκρατία μας χάρισε με απλοχεριά νοσούν, αμφισβητούνται και παραπαίουν. Σημεία των καιρών θα μου πείτε. Κατακτημένοι με θυσίες και κόπο πολύ δημοκρατικοί θεσμοί μπαίνουν σε αχρησία και τη θέση τους παίρνουν ρηχές και επιφανειακές αναλύσεις καφενείου προς κάθε κατεύθυνση.

Ευχόμαστε στη νέα δημοτική αρχή να μη γευθεί τέτοιες απογοητεύσεις! Από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Η πολιτική παιδεία είναι σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο ζητούμενο. Ας ενδιαφερθεί και ας κάνει ωφέλιμες ανατροπές ιδίως στη νέα γενιά που εξ ορισμού είναι απογοητευμένη. Είναι αναγκαία συνθήκη ζωής και κοινωνικής προόδου για την πόλη μας. Δεν φτάνει να λέμε πως είμαστε ενεργοί πολίτες αλλά και να το αποδεικνύουμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λυκόβρυση Πεύκη 2020

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet